На майданчику — «маршал» Жукова! Тимчасово...

01.11.2006
На майданчику — «маршал» Жукова! Тимчасово...

      Учора в Токіо стартував жіночий чемпіонат світу, а передував йому конгрес Міжнародної федерації волейболу (ФІВБ). На цьому форумі до світової спільноти прийняли Чорногорію, після чого загальна кількість національних федерацій у ФІВБ становить 219, — абсолютний рекорд серед усіх світових спортивних об'єднань. Найближчі до волейболістів — легкоатлети, які мають у міжнародній федерації 212 країн. Тож факт очевидний: найбільш розповсюдженою у світі грою є саме волейбол. Проте в Україні це наразі не відчувається, хоча національні змагання серед жінок та чоловіків і проводяться у лігах з приставкою «супер».

 

Провальна федерація — провальні збірні

      Переобрання президентом ФІВБ на новий чотирирічний термін 72-річного мексиканця Рубена Кости можна зрозуміти, адже в міжнародному масштабі волейбол помітно прогресує. Зі зміною правил зросла видовищність гри і зацікавленість телекомпаній, прийшли й гроші. А ось те, що на чолі Федерації волейболу України залишається Володимир Туровський зі своєю «командою», виглядає як нонсенс. Проблеми вітчизняного волейболу ніде не ділися, охочих про них розповісти в кулуарах достатньо, але розпочинається конгрес — і нічого не змінюється. Відплив кадрів, жалюгідний фінансовий стан, провальна робота з пресою та, як наслідок, неувага ЗМІ до волейболу...

      Ніяк не можуть вітчизняні керівники знайти і «золоту середину» у кадровому питанні зі збірними. Історія жіночої національної команди загальновідома: якщо тренер — одесит, то збори бойкотують черкащанки, і навпаки. Спроби залучити наставників, які були б не залежні від клубів, не принесли успіху, бо проти них є залізна аргументація: не знають стан справ у нашому волейболі.

      Наразі виконкому Федерації волейболу України вистачило лише на те, щоб виставити оцінку «незадовільно» роботі наставників обох національних збірних, які провалили відбіркові цикли. Результати виступів жіночої збірної через відсутність на зібранні головного тренера Гутора та державного тренера Паткевича вирішили проаналiзувати на наступному виконкомі ФВУ, де розглядатимуть і кандидатури нових керманичів. З цього приводу є пропозиція: оскільки прес-конференцій головних тренерів ніколи не буває, зробити наступний виконком ФВУ з тренерського питання відкритим для преси та розсилкою запрошень у мас-медіа.

«Дитяча» суперліга й невиправдані амбіції

      Змагання ж у чоловічій та жіночій суперлігах цього сезону стали більш інтригуючими, зросла кількість п'ятисетових матчів. Щоправда, радіти цій інтризі передчасно, адже з'явилася вона не через підвищення рівня клубів. Просто дехто з багаторічних лідерів здав позиції. Скажімо, чоловічий харківський «Локомотив», семиразовий чемпіон країни, минулого року ледь не припинив існування через фінансову скруту й відмовився від участі у престижному єврокубку, за що боровся багато років. Зараз він іде без поразок під керівництвом Юрія Філіпова, але це ще «не той» рівень. Жіноча «Джинестра» ледь жевріє і вже не може скласти конкуренцію черкащанкам, хоча олімпійська чемпіонка Олена Соколовська, яка замінила Ігоря Філіштинського на посту головного тренера, і намагається створити боєздатний колектив.

      Приїзд черкаського «Круга» в інші міста став привертати більше уваги вболівальників на трибуни. Причина відома: на майданчик після декретної відпустки повернулася одна з найкращих «зв'язуючих» світу — Ірина Жукова, дружина Сергія Голотова, наставника «Круга». Але, на жаль, Жукова в Україні — тимчасове явище. Набере оптимальну форму і, швидше за все, повернеться в італійський чемпіонат.

      Загалом же в нас не те що «зірок», а просто дорослих майстрів у жіночому волейболі побачити важко. «Шкільний чемпіонат» — це про жіночу суперлігу.

      У чоловіків найкращі теж воліють виїхати за кордон. Цього року, скажімо, харків’янин Володимир Титаренко став чемпіоном Іспанії у складі команди «Сон Амар Пальма».

      По-різному виявили себе дебютанти чоловічої суперліги. «Факел» з Івано-Франківська з відомим розігруючим Сергієм Щавінським у складі зірок з неба й не обіцяв хапати, але дав бій харківському «Локомотиву».

      Столичні «залізничники», які повернулися в еліту після 9-річної перерви, ніби бралися за справу серйозно, планували запросити легіонерів та сильних вітчизняних виконавців, але з різних причин стартували невдало. Тобто в першому матчі вони створили сенсацію, обігравши минулорічних чемпіонів на їхньому майданчику, однак потім пішли суцільні поразки. У підсумку, Павла Воронкова вже відправили у відставку, а на його місце прийшов 36-річний Ігор Попов — один із найтитулованіших гравців свого покоління, який із 1994 року грав у шести італійських клубах, ставав чемпіоном Австрії та Греції. І ось минулого уїк-енду кияни нарешті перервали серію поразок у протистоянні з харківськими «юристами».

      Ще одна відставка сталася в жіночій суперлізі. Тренер Віктор Перебийніс, відомий успіхами на юніорській ниві, не знайшов спільної мови з господарями «Сіверськодончанки», яку він привів минулого сезону до бронзових медалей, і перед другим туром подав у відставку. Утім саме команда з Луганщини є основним переслідувачем «Круга». А реальних конкурентів черкащанкам поки що не видно.

 

ТАБЛО

      Суперліга. Чоловіки. 4-й тур: «Факел-Буковель» (Івано-Франківськ) — «Локомотив» (Харків) — 0:3, 1:3; «Азот-Спартак» (Черкаси) — «Локомотив» (Дніпропетровськ) — 3:2, 3:0; «Кримсода» (Красноперекопськ) — «Азовсталь» (Маріуполь) — 1:3, 3:0; «Локомотив» (Київ) — «Юр. академія» (Харків) — 3:2, 3:1.

      Турнірне становище: «Локомотив» (Х) –16, «Азовсталь», «Кримсода», «Азот-Спартак» — 14, «Локомотив» (К) — 11, «Локомотив» (Дн) — 10, «Факел», «Юр. академія» — 9.

*  *  *

      Суперліга. Жінки. 3-й тур: «Сіверськодончанка» (Сіверськодонецьк) — «Круг» (Черкаси) — 0:3, 1:3; «Джинестра» (Одеса) — «Іскра-Педуніверситет» (Луганськ) — 3:1, 3:0, «Керкінітіда» (Євпаторія) — «Орбіта-Університет» (Запоріжжя) — 3:2, 3:0; «Галичанка-Галекспорт» Тернопіль) — «Рось-Університет» (Біла Церква) — 3:1, 3:0.

      Турнірне становище: «Круг» — 12, «Сіверськодончанка», «Галичанка», «Керкінітіда» — 10, «Джинестра» — 9, «Орбіта» — 8, «Рось» — 7, «Іскра» — 6.