Боси зустрілися — футболісти бігати почнуть?

31.10.2006
Боси зустрілися — футболісти бігати почнуть?

Анатолій Тимощук так хотів виграти у «Карпат», що атакував суперника в усі частини тіла. (Фото УНІАН.)

      Останній тур національного чемпіонату подарував чимало неординарних подій, які за збігом (чи ні?) сталися після «саміту» президентів клубів. Враховуючи олігархічний статус власників команд вищої ліги, лише ледачий не використовував з цього приводу зеківську лексику — «сходка», «стрєлка», «перетерли»... Цікаво, що в усі роки «правління» Григорія Суркіса в ФФУ представників мас-медіа підкреслено запрошували на всі засідання — від виконкомів до дисциплінарних комітетів. Особливо гостинно — на підписання всіляких «меморандумів чесної гри», користі від яких не спостерiгалося. Але ми ніколи так і не дізнаємося, хто і що казав минулої середи на зустрічі футбольних босів у готелі «Київ».

      Більшість спостерігачів припускає, що обговорювалися теми договірних матчів, «роботи з суддями» та перспективи створення української прем'єр-ліги. Про наслідки відвертої розмови залишається тільки здогадуватися. Зрозуміло лише, що людей, які вкладають гроші в професійний футбол, змусила «заворушитися» очевидна невідповідність наших «грандів» європейському рівню. Лише тепер де-факто визнано, що, м'яко кажучи, ми не можемо пишатися своїм національним чемпіонатом. Усі локальні інтриги та пристрасті — не більше, ніж зовнішній антураж містечкового розливу. Це приблизно як з «прогресом» у телетрансляціях. На засіданнях можна бадьоро відрапортувати, що нам показують аж чотири матчі кожного туру, але про коментар та «картинку» краще й не згадувати.

 

Найрезультативніший тур і заслуги «Шахтаря»

      Так само можна оцінювати і 12-й тур. Натхнення розповідати про нього зникає, коли пригадуєш, що цього тижня — знову матчі Ліги чемпіонів.

      За три дні команди вищої ліги забили 23 голи у восьми матчах, видавши найвищу результативність сезону — у середньому 2,88 гола за гру. Почин у п'ятницю зробив матч під назвою «Схід і Захід разом».

      Якщо без жартів, то в десятiй поспіль перемозі «Шахтаря» над «Карпатами» нічого дивного немає, попри те, що грали друга та третя команди турніру. Здивувати може лише те, що львів'ян та донеччан об'єднує однакова проблема — у такий футбол в Європі вже не грають! Найцікавіше, що найкраще це усвідомлює наставник команди, яка програла у цій зустрічі — 1:4. Принаймні Олександр Іщенко міркує сучасними категоріями: «Мало сидіти в обороні — потрібно діяти і в контратаці. У нас сьогодні не вийшов колективний відбір. І усі заклики до більш щільної оборони, на жаль, не подіяли».

      А Мірча Луческу побачив лише те, що на «поверхні»: «Це була краща гра «Шахтаря» в нинішньому чемпіонаті. Навіть коли ми вигравали 5:0, то не демонстрували такого агресивного футболу. Це дає певну надію перед грою з «Валенсією». Сьогодні усі були сконцентровані, уважні та агресивні...». Ось такі категорії оцінки гри у румунського фахівця.

      Подією ж туру можна визнати фаховий коментар цього поєдинку Олегом Базилевичем, який відкриє очі багатьом на причини міжнародних проблем «Шахтаря»: «Продемонструвавши активність та пристойну індивідуальну техніку, «Шахтар» не зміг позбавитися від типових для себе проблем з організацією гри. Адже випадковий, на перший погляд, гол у ворота Шуста, якщо подивитися глибше, таким не є (Срна зрізав м'яч у власні ворота. — Авт.) Чому Срна не добіг до Батісти? Та тому, що у гірників не було щільності в ігрових ланках. А у футболі є загальновідоме правило: щільність — найголовніша складова надійної оборони. Коли румунський фахівець очолив донецький клуб, використовувалися стереотипні побудови: гравці дотримувалися конкретних позицій і не рухалися по всьому полю. Іншими словами, у грі «Шахтаря» відсутні елементи тотального футболу. Якщо в чемпіонаті України, завдяки високій індивідуальній майстерності, така недосконалість сходить з рук, то в Лізі чемпіонів передбачуваність команди, як правило, карається».

      До речі, завтра проти іспанців «Шахтар» зіграє без Тимощука, що відбуватиме дискваліфікацію. Як зізнався Луческу, на позиції капітана діятиме Маріуш Левандовський, який у цій грі забив історичний 900-й гол «помаранчево-чорних» у чемпіонатах України.

      Загалом, якщо подивитися на післяматчеві коментарі фахівців, то більшість з них зводиться до агресивності у нападі, самовідданості чи налаштованості. Навіщо забивати собі голову «щільністю ланок» і тотальним футболом, якщо можна піти до президента клубу та попросити гроші на готового технічного гравця?

Після «Харкова» — «Харків»

      Друга поспіль перемога «Динамо» над «Харковом» упродовж чотирьох днів залишила киян у лідерах перед очною дуеллю з «Шахтарем». Однак перед виїздом у Ліон зміст гри віце-чемпіонів не може не пригнічувати. «Харкову» справді забракло майстерності, щоб забити пару голів Шовковському, який повернувся у «рамку». Комусь могло здатися, що невпевнено виглядав Горан Гавранчич, але насправді він був заручником незбалансованих дій усіх ланок команди. Виграти підопічним Дем'яненка допоміг випадок, коли м'яч після удару Черната відскочив від штанги у спину голкіпера Стойка і покотився уздовж воріт, де його добив найкращий у складі гостей Клебер. Наставник «біло-блакитних» після гри визнав, що залишився незадоволеним повільним переходом із оборони в атаку.

Незаслужена поразка «канонірів»

      Найбільший парадокс туру — друга в сезоні поразка «Арсеналу». Подібного справді не доводилося бачити за явної переваги команди, що програла. Та й Олександр Заваров заявив, що такого невезіння не пам'ятає ні в кар'єрі гравця, ні тренера. Столичний клуб, який грав для майже порожніх трибун, повністю домінував на полі, але втілив це у чотири (!) удари в каркас воріт (Канкава, Ярошенко (двічі) та Батальський). Крім того, «каноніри» останні півгодини грали у більшості — у гостей вилучили Джире, який буцнув Ярошенка. Донецький же «Металург» свою першу гостьову перемогу в сезоні здобув майже з нічого. Чечер реалізував ледь не єдину нагоду гостей після навісу Бусаїді, зігравши головою на випередження. А у компенсований час Зезе забив «хокейний» гол у порожні ворота — голкіпер «Арсеналу» Деонас побіг на останній кутовий біля чужих воріт.

      Певною несподіванкою стала перемога «Сталі» над бронзовим призером попереднього чемпіонату. Один із голів у ворота одеситів забив 18-річний Мор Діоп — перший француз в Україні, якого Том Каанен знайшов у англійському «Лестері».

      Упевнені перемоги здобули в цьому турі «Металіст» та «Таврія». Харків'яни з великим рахунком деморалізували «Іллічівець», який упевнено йде на дно. Підопічні Михайла Фоменка нарешті оговталися від кризи, що довели вольових три очки у грі з непоступливим «Кривбасом». Криворіжець Васіл Гігіадзе, до речі, відзначившись вже на другій хвилині, вийшов у одноосібні лідери серед бомбардирів. 

 

ТАБЛО

Результати матчів 12-го туру:

«Шахтар» — «Карпати» — 4:1

      18 000 глядачів

      Голи: Брандао, 30; Левандовський, 63; Матузалем, 79 (пен.); Агахова, 90+1 — Срна, 17 (у власні ворота)

«Харків» — «Динамо» — 0:2

      12 000 глядачів

      Голи: Клебер, 78; Шацьких, 86

«Іллічівець» — «Металіст» — 0:3

      6 500 глядачів

      Голи: Рикун, 25 (пен.); Девич, 53; Слюсар, 90

      Вилучення: Конюшенко, 25 («І»)

«Дніпро» — «Металург» (З) — 1:1

      5 000 глядачів

      Голи: Назаренко, 52 — Модебадзе, 78 (пен.)

«Арсенал» — «Металург» (Д) — 0:2

      500 глядачів

      Голи: Чечер, 58; Зезе, 90+3

      Вилучення: Джире, 62 («М»)

«Таврія» — «Кривбас» — 3:1

      4 500 глядачів

      Голи: Едмар, 9; Першин, 20; Зельмікас, 56 — Гігіадзе, 2

«Сталь» — «Чорноморець» — 2:1

      7 000 глядачів

      Голи: Касьянов, 39; Діоп, 43 — Зотов, 9

«Ворскла» — «Зоря» — 1:1

      5 000 глядачів

      Голи: Кондратюк, 26 — Діас, 60

Турнірне становище:

            I     В     Н     П     М     О

1. «Динамо» 12    10    2     0     28-7  32

2. «Шахтар» 12    9     2     1     30-5  29

3. «Металіст»     12    5     5     2     14-10 20

4. Дніпро»  12    4     7     1     9-6   19

5. «Карпати»      12    5     3     4     9-12  18

6. «Арсенал»      12    4     6     2     12-11 18

7. «Металург» (Д) 12    4     5     3     10-10 17

8. «Таврія» 12    4     3     5     10-12 15

9. «Кривбас»      12    3     6     3     13-16 15

10. «Чорноморець» 12    3     5     4     13-16 14

11. «Ворскла»     12    3     4     5     9-12  13

12. «Металург» (З)      12    2     6     4     7-13  12

13. «Іллічівець»  12    2     3     7     9-16  9

14. «Харків»      12    2     3     7     10-20 9

15. «Сталь» 12    2     2     8     10-18 8

16. «Зоря»  12    0     6     6     11-20 6

      Бомбардири: Гігіадзе («Кривбас») — 7, Белік («Шахтар») — 6, Елано («Шахтар»),Гладкий («Харків»), Рінкон («Динамо»), Касьянов («Сталь»), Назаренко («Дніпро»), Рикун («Металіст») — по 5.

  

А ТИМ ЧАСОМ...
Останні дні «Борисфена»?

      Перша ліга. Результати матчів 16-го туру: «Оболонь» — ЦСКА — 1:1 (Іващенко, 63 — Давидов, 89), «Нафтовик» — «Енергетик» — 1:0 (Єсип, 54), «Поділля» — «Спартак» (І-Ф) — 3:0 (Кобець, 52; Сергєєв, 60; Мандзюк, 73), «Волинь» — «Спартак» (С) — 4:1 (Алоїзі, 59, 70 (пен.); Майдан, 64, 76 — Костров, 62), «Олександрія» — «Миколаїв» — 2:1 (Казанюк, 5; Гребинюк, 12 — Потапов, 58), «Дніпро» — «Десна» — 2:0 (Тарасенко, 52; Пахолюк, 54), «Динамо-2» — «Динамо-Ігросервіс» — 0:1 (Бобаль, 21; вилучення: Федорів, 80 («Д-2»)), «Сталь» — «Кримтеплиця» — 2:0 (Ситник, 20; Візенок, 84), «Львів» — «Геліос» — 2:3 (Баглай, 25; Гриценко,40 — Данченко, 7; Горкун, 35; Безсалов, 89; вилучення: Баранець, 45 — Лебединець, 69), «Закарпаття» — «Борисфен» — +:-

      Лідери: «Оболонь», «Нафтовик», «Закарпаття» — 35, «Динамо-Ігросервіс» — 28, «Геліос, «Кримтеплиця» — 27, «Волинь», «Сталь» — 26...

      Після 16-го туру турнірну таблицю очолило тріо, хоча «Закарпаття» свою гру не зіграло взагалі — через неприїзд «Борисфена» в Ужгород. Бориспольці заздалегідь попередили суперників, що їхні футболісти відмовилися од виїзду через невиплату зарплатні упродовж чотирьох місяців. Найближчими днями, якщо не буде знайдено фінансування, клуб, який підготував кілька десятків гравців до збірних різного віку, може відмовитися від участі в першості.