Велика проституція на «малій» Окружній

21.10.2006
Велика проституція на «малій» Окружній

Одна з «собачих будок». (автора.)

       Розкрадання державних земель у той чи інший спосіб відбувалося протягом усіх років незалежності. Однак справжня сутність колишніх чиновників проявилася після липня 2004. Саме тоді колишня влада, не гаючи часу, розпочала приватизовувати все що можна. У тому числі й Києво-Святошинські землі - щоб встигнути їх оформити й продати. Столична область таки почала дихати вільніше після того, як Засуха пішов з посади, але і його наступник, пан Жовтяк, не до кінця вирішив чимало земельних спекуляцій попередника.

      Оборудку з землею біля відомої киянам Окружної дороги з боку мiста Вишневе, за висновками фахівців, могла тоді прокрутити людина за рангом не нижча губернатора, тобто Засухи. Тільки він міг відмовитися від 60 гектарів землі, на якій державне підприємство «Пуща-Водиця» щорічно збирало чималі врожаї сільгосппродукції, та передати їх у не зрозуміло яким чином збільшені межі села Софіївська Борщагівка, а потім і звідти забрати, щоб віддати невідомим приватним підприємствам із сіл Васильківського району напередодні минулих президентських виборів.

       Саме тоді, як свідчать документи, низка приватних підприємств взяла в оренду понад 60 гектарів землі вже несільськогосподарського призначення - Софіївська Борщагівка своїм рішенням встигла змінити їх цільове призначення під забудову офісно-складськими приміщеннями. Приватні підприємства «Орієнтир», «Пріма», «Модерн», «Кремінь» і «Влад», з якими Київська облдержадміністрація погодила розташування земельних ділянок на початку серпня 2004 року, нібито мали на меті орендувати кожне майже по 10 гектарів наділів. Однак, як з'ясувалося згодом, у керівників цих підприємств були далекоглядніші, хоча й не оригінальні, плани. Документи про оренду землі на 49 років із правом викупу стали лише прикриттям для її подальшого перепродажу.

      Зрозуміло, заплативши за все копійки, ділки мали на меті виручити за неї сотні тисяч. Як вдалося швидко надурити державу, спочатку взявши у довгострокову оренду, а потім викупивши за мізерні гроші наділи, - питання до прокуратури. Однак деякі поважні державні чиновники вчасно зуміли перефарбуватися у потрібний колір і залишитися у теплих кріслах. Усі політики й чиновники, котрі хоча б якось причетні до землі у Київській області, неодноразово заявляли, що вільної землі у столичному регіоні немає. Щоб купити ту, яку в більшості перепродують, треба мати, без перебільшення, шалені гроші. Тож дивно, що від 60 гектарів землі біля столиці хтось відмовився на користь вищезгаданих незрозумілих фірм.

      Зазначені земельні наділи були у користуванні державного агрокомбінату «Пуща-Водиця». Одним махом пера Київська обласна державна адміністрація їх вилучила, аби передати в оренду приватним підприємствам. До речі, підписав розпорядження колишній голова Київської обласної ради М. І. Приймаченко - відповідне розпорядження датоване 14 липня 2004 року. Але, згідно з Конституцією та Законом «Про місцеве самоврядування в Україні», питання регулювання земельних відносин належить винятково до компетенції обласних і районних рад, а тому повинні розглядатися безпосередньо на їх пленарних засіданнях.

      Протягом декількох наступних років ніяких складських приміщень, як зазначалося у договорі про цільове призначення наділів, збудовано не було. Натомість з'явилися нежилі приміщення загальною площею 25,4 квадратних метра кожне, яких у народі охрестили «собачими будками». Більше того, за результатами перевірки прокуратури області вказані будки, збудовані «без проектно-кошторисної документації та дозволів на будівництво, шляхом складання завідомо неправдивих актів введення в експлуатацію». А Софіївсько-Борщагівська сільрада закрила очі на це і прийняла будиночки в експлуатацію.

      Уже 20 жовтня 2004 вони уклали договори купівлі-продажу зазначених земельних наділів. А вже на початку лютого 2005 року ці фірмочки приватизували та перепродали всю землю товариству з обмеженою відповідальністю «КОМ-СЕРВІС». Без відкритих земельних аукціонів чи будь-якої конкуренції, як мало би бути, коли б ділки прочитали Земельний кодекс України. Зокрема, у статті 134 підкреслюється «обов'язковість продажу земельних ділянок державної або комунальної власності на конкурентних засадах». Іншими словами, на земельних торгах. Надприбутки і ухилення від сплати до бюджету становлять декілька мільйонів гривень. Прокуратура області встановила факти порушення законодавства й направила матеріали до господарського суду, вимагаючи скасувати розпорядження як незаконні.

      Угоду з боку держави від Києво-Святошинської районної адміністрації підписав заступник голови РДА Григорій Косенко. Як міг чиновник такого рівня не знати справжньої вартості землі, яку віддавав своїм підписом незрозумілим фірмам, цим самим наносячи збиток державі на сотні тисяч доларів, залишається загадкою. Що ж сталося з потужними сільськогосподарськими підприємствами Києво-Святошинського району за вісім років роботи Косенка на посаді заступника голови райдержадміністрації та начальника управління сільського господарства, можете побачити й ви, виїхавши за Окружну. Розгромлені ферми та інші сільськогосподарські споруди на місці колишніх агрокомплексів... Чому людина залишається досі у владних кабінетах, якщо, окрім розвалу сільгосппідприємств району, збитків державі, «управлінець», до того ж, позбавив мешканців Вишневого перспектив розвитку їхнього району, відібравши землю.

      Чи мали щось згадані чиновники після цієї оборудки і чи навмисно розбазарили за безцінь землю - має сказати суд. Однак, враховуючи посаду, яку зараз обіймає пан Косенко (він є головою Києво-Святошинської районної ради), виникають сумніви у справедливості рішення Феміди.

      Тим часом Окружна дорога вкотре підтвердила славу про себе. Лише цього разу там торгували не жінки своїм тілом, а чиновники та прокуратура (яка тримає матеріали по цій справі) - землею і власною гідністю перед державою і народом.

Ярослав МЛИНОВИЙ.

ДО РЕЧI

Чи скасують мораторій на сільськогосподарські землі?

      Київська обласна державна адміністрація просить коаліцію Верховної Ради скасувати мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення. Про це сказала голова Київобладміністрації Віра Ульянченко, повідомляють «Українські новини». «Ринок землі стримує той мораторій, що існує до 1 січня 2007 року, і ми вирішуємо зараз у коаліції два питання: перше - це внести зміни до закону про ринок землі, друге - зняти мораторій на продаж землі», - сказала Ульянченко.

      На її думку, законодавство про ринок землі є недосконалим і не має важелів впливу з боку держави на власників сільськогосподарських територій. «У цьому законі немає абсолютно ніяких важелів впливу держави на ті території й на тих людей, які скупили велику кількість земель і нічого на них не роблять», - вважає Ульянченко. На її думку, це дає можливість для тіньового продажу землі.

      Більшість партій виступають за продовження мораторію. Так, коаліція фракцій Верховної Ради Партії регіонів, Соціалістичної партії й Комуністичної в коаліційній угоді обіцяла продовжити мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення до 2008 року. Раніше коаліція фракцій Блоку Юлії Тимошенко, Блоку «Наша Україна» і СПУ також заявляла про намір продовжити мораторій на продаж землі сільгосппризначення до 2008 р. Соціалісти ж самі виступають за продовження мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення аж до 2012 року.

      Наприкінці 2004 року Президент Леонід Кучма підписав Закон «Про внесення змін до Земельного кодексу України», в якому передбачається продовження мораторію на продаж земель сільгосппризначення до 1 січня 2007 року.

  • І хліб, і до хліба

    Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>

  • Японський трактор у лізинг

    Як свідчить моніторинг ринку останніх років, найбільшою популярністю в українських аграріїв сьогодні користується техніка виробництва США. І рiч не тільки в тому, що засновника всесвітньо відомої компанії «Джон Дір» наші фермери сприймають як свого рідного інженера-емігранта Івана Козу. Американська техніка справді добре зарекомендувала себе в полях України. >>

  • Аграрна арифметика

    Міністерство аграрної політики і продовольства України сформулювало ключові напрями, за якими найближчим часом відбуватиметься реформування галузі. Комплексний стратегічний план, в основу якого їх і покладено, отримав назву «3+5». >>

  • Наша риба впіймала шхуну

    Апеляційний суд Одеси минулого тижня виніс остаточне рішення про конфіскацію на користь нашої держави турецької рибопромислової шхуни ZOR та близько п’ятнадцяти кілометрів сіток — знаряддя лову. Шхуна назавжди залишається в Україні. >>

  • Росіяни хочуть солі?..

    Росспоживнагляд дозволив українському державному підприємству «Артемсіль» відновити постачання солі до Росії. Очікується, що підприємство постачатиме до Росії 170 тисяч тонн солі щороку. Росспоживнагляд повідомив Федеральну митну службу про допуск продукції з 10 травня. >>