Кислі ліки - випий не скривившись

19.10.2006
Кислі ліки - випий не скривившись

Що там учені вже винайшли? (з сайту http://www.photosight.ru/)

       Алергійну (нетипову) реакцію людського організму може викликати як квітковий пилок чи котяча шерсть, так і шматочок апельсина чи кілька суничних ягідок. При цьому людина найчастіше дізнається про хворобливу чутливість власних клітин до того чи іншого подразника на власному досвіді. Якщо поїдання кількох мандаринів призводить до того, що все обличчя вкривається прищами, значить, у вас - алергія на цитрусові. Якщо від порції омлета чи улюбленого новорічного олів'є набрякає й свербить тіло - маєте бурхливу реакцію на яєчний білок.

      В Україні від різних видів харчової алергії страждають від 5 до 8 відсотків дітей віком до трьох років. На сьогодні чи не єдиним способом запобігання алергійним реакціям залишається виключення продуктів, які місять алергени, з раціону дитини. Але тайванські вчені сподіваються, що їхнє відкриття допоможе нещасним малюкам. За даними дослідників, деякі компоненти кефіру здатні знизити рівень імуноглобулінів - речовин, які провокують алергійні реакції. Іншими словами, малюк, який регулярно п'є кефір, не буде потерпати від харчової алергії.

      Як повідомляють «Медновини», вчені з тайванського державного університету додавали кефір до корму лабораторних мишей, і це спричиняло зниження вироблення імуноглобулінів Е в організмі тварин. Імуноглобуліни Е - це антитіла, які нейтралізують широкий спектр патогенних мікроорганізмів. Водночас вони відіграють важливу роль у розвитку алергійної реакції. Антитіла змушують специфічні клітини виробляти речовини, які викликають набряки тканин, гіперсекрецію залоз, подразнення й висипи на шкірі, скорочення гладкої мускулатури тощо.

      За даними лабораторних аналізів, у мишей, які регулярно пили кефір, імуноглобуліну E, специфічного до овальбуміну, було втричі менше, ніж у їхніх «некефірних» родичів. Овальбумін (білок, який міститься в яйці) є одним із найбільш розповсюджених харчових алергенів. Значна частина харчових алергій у дітей пов'язана з підвищеною чутливістю саме до цієї речовини.

      У майбутньому вчені сподіваються визначити й адаптувати до використання в медицині конкретні біологічно активні компоненти кефіру. 

ВАЖЛИВО ЗНАТИ

      Незважаючи на всі позитивні властивості цього ферментованого молочного напою, фахівці не рекомендують давати кефір дітям раніше дев'ятого місяця життя. За словами керівника відділу проблем харчування та соматичної патології дітей раннього віку Інституту педіатрії, акушерства й гінекології АМН України Олега Шадріна, річ у тім, що склад кефіру не відповідає фізіологічним потребам дітей першого року життя, тож цей продукт зсуває кислотність кишечнику в кислий бік. Крім того, високий вміст у напої мінеральних солей збільшує навантаження на дитячі нирки - з усіма проблемами, які звідси випливають. Батьки, вводячи кефір до дитячого раціону після 9-10-го місяця життя, дійсно допомагають малюкові нормалізувати мікрофлору кишечнику. Лікувальні властивості кефіру грунтуються на бактерицидності молочнокислих мікроорганізмів стосовно збудників шлунково-кишкових захворювань і туберкульозу. Тому склянка кефіру на день може запобігти розвиткові кишкових інфекцій і швидко подолати дисбактеріоз, викликаний стресом чи вживанням антибіотиків.