Як герої Жуля Верна

14.10.2006
Як герої Жуля Верна

У небi аеростат «Україна».

       Усі ми в дитинстві читали казки про те, як люди пересуваються не лише на своїх двох, а й за допомогою різних літаючих засобів, інколи дивних, а інколи - цілком реальних. Пізніше у творчості Жуля Верна познайомилися з героями,якi мандрують світом, зокрема й на повітряних кулях. Давня мрія людства - підкорювати небо - нікуди не випарувалася. І нехай уже давно можна купити квиток на літак майже в кожну точку Земної кулі, справжні романтики все ще лаштують до польоту свої «монгольф'єри». Але, виявляється, на повітряних кулях літають не лише задля розваги, аби пережити екстрим, азарт, осягнути велич видовища з висоти пташиного польоту. На них проводять також і змагання - з метою визначити, хто ж краще за інших вміє керувати цими непростими апаратами.

      Нещодавно другий етап міжнародного чемпіонату з повітроплавання на теплових аеростатах Balloon Cup 2006  відбувся у Кам'янці-Подільському. За трофей змагалися одинадцять українських команд та одна з Польщі. Чудова погода дозволила пілотам провести всі заплановані десять польотів, більшість із яких проходила над старовинним містом.

      Повітроплавці виконали 25 спортивних завдань. Сьогодні - це найбільша кількість, яку до цього часу здійснювали в межах змагань, що відбувалися на території України. За правильністю виконання завдань та за перебігом подій наглядали 16 спортивних спостерігачів із Словаччини, Польщі, України, Росії, Угорщини і навіть Канади. Тому в кожній корзині під час польоту перебував інспектор, який стежив за правильністю виконання пілотом завдань, контролював та відмірював відстань за приладом, звіряв правильність влучання в ціль маркера, якого потім разом із пілотом і шукав.

      За результатами турніру трійку призерів склали кияни Олексій Пархоменко і Владислав Клименко, а також Валентин Тисельський із Феодосії.

      А за підсумками двох етапів чемпіонату (перший проходив у травні в Феодосії) судді визначили переможців змагань. Кращим став досвідчений пілот теплового аеростата Олексій Пархоменко, а на другому місці Тисельський потіснив Клименка.

      Крім кубків, переможці отримали грошові призи від спонсора змагань. А щоранку під час отримання завдань організатори нагороджували заохочувальними відзнаками пілотів, котрі найкраще виконали задачі попереднього дня. Особливо привітали єдину в Україні жінку-пілота теплового аеростата - киянку Тетяну Бейдик.

      На закритті першості організатори влаштували нічне світіння повітряних куль біля мурів Старої фортеці та лазерне шоу.

Семен ЛІТАЙКО.

ДО РЕЧІ

      Днями український екіпаж на аеростаті «Україна» взяв участь у відкритому чемпіонаті Грузії. До містечка Мцхета, крім українців і господарів, приїхали гості з 14 країн, зокрема, з Японії, Великої Британії, Росії, Угорщини, Польщі, Чехії й Арабських Еміратів. А у офіційних заходах з нагоди турніру взяв участь президент Грузії Михаїл Саакашвілі.