Лижі й плавки змітай iз прилавків

10.10.2006
Лижі й плавки змітай iз прилавків

Узимку можна і на лижах покататися... (Укрінформ.)

      Ще кілька років тому українці в кращому випадку їздили на відпочинок раз на рік. Тепер же фахівці туристичної галузі констатують: наші співвітчизники відпочивають двічі, а то і тричі на рік. А причина цьому, мовляв, - зростання добробуту громадян України. Із початком осені туристичний сезон не закінчується, а лише набуває нових напрямів. Туроператори вже сьогодні мають готові пропозиції щодо того, де краще провести осінні канікули, та починають збирати заявки на новорічно-різдвяний відпочинок. «Найдалекоглядніші туристи, - розповідає директор туристичної фірми «Наутiлус» Ольга Левчук, - уже домовилися з бабцями-горянками про те, що на новорічні свята винайматимуть у них житло в Карпатах». Українці «середньої руки» все частіше обирають короткі (на вихідні або на тиждень) та відносно недорогі тури до Східної Європи. Подорож до Західної Європи майже вдвічі дорожча, ніж до Східної. А відпочинок у Єгипті, незважаючи на немалу ціну за тур, тримає «пальму першості» з туристичних замовлень. Отже, якщо в сім'ї є «зайві» півтори тисячі гривень на людину, то можна їхати до Східної Європи, якщо близько 500 доларів - то до Єгипту, Франції чи Швейцарії. А якщо сума на порядок менша, то можна подорожувати Україною.

Екскурсії для школярів: одеські катакомби і французький Діснейленд

      «Зараз для школярів дуже часто замовляють екскурсійні тури по Україні, - каже Наталя Бобушко, менеджер туристичної фірми «Стиль-тур». - Це одно-дводені поїздки та тури на період шкільних канікул до Києва, Львова, Чернігова, Кам'янця-Подільського, Одеси, Івано-Франківська, Полтави». Наталя розповіла, що елітні столичні школи замовляють тури вже не Україною, а до Європи. Їдуть у такі тури діти віком 12-16 років. І не стільки заради того, щоб подивитися на «закордон», а щоб відпочити без батьків. «Дітей із забезпечених сімей поїздкою до Європи не здивуєш», - каже Наталя.

      Ціни на тури по Україні помірні - від 70 до 450 гривень, плюс плата за проїзд залізницею або автобусом. У вартість входять екскурсії по місту (інколи за вхід до музею треба платити додатково), ночівля дітей у багатомісних номерах (3-8 осіб у кімнаті), страхування та інколи харчування.

      На осінь школярам пропонують відвідати старовинні замки Львова, Закарпаття, Кам'янця-Подільського, спуститися до одеських катакомб, подивитися на 16-метровий «Чортів камінь» під Тернополем, відвідати садибу Котляревського та заповідник гончарства в селі Опішня на Полтавщині, Антонієві печери в Чернігові. На Івано-Франківщині можна подивитися на сірководневе джерело, побувати в Косівському музеї народної творчості, поблукати надзвичайно красивими восени Карпатськими горами та лісами і навіть піднятися на Говерлу. Кількаденний екскурсійний тур по Києву передбачає огляд історичної частини міста - Подолу та Печерська, прогулянку Хрещатиком та набережною (інколи катером по Дніпру), відвідини Києво-Печерської лаври, Софіївського та Михайлівського соборів, Фролівського монастиря, екскурсію до Музею народної архітектури і побуту в Пирогово, Музею води в Маріїнському парку, столичного планетарію та цирку. Під Києвом є страусина ферма, куди з величезним задоволенням приїжджають на кількагодинну екскурсію молодші школярі.

Тури в Східну Європу: пивний тур у Прибалтиці й купальні Будапешта

      Ціни на відпочинок в Україні постійно зростають, а сервіс часто не покращується. Тому забезпечені українці обирають поїздки до відносно недорогої Східної Європи. Відпочинок у Чехії, Словаччині, Угорщині, Польщі «потягне» від 200 євро. Причому часто ціну на проїзд до країни-сусідки та страхування закладено у вартість путівки. Проте найчастіше в готелях пропонують лише сніданки, а обід і вечерю доведеться замовляти самостійно. Так само окремо доведеться платити і за більшість екскурсій.

      В Чехії пропонують подивитися на надзвичайно красиву Прагу, побувати на відомому курорті Карлові Вари. Туроператори готують дитячі та сімейні тури Угорщиною, у які входить екскурсія по Будапешту, розваги у «Тропікані-Окенаріумі», «Аквапарку», термальних купальнях. У Польщі рекомендують відвідати не лише середньовічний Краків, але й гірськолижні курорти.

      Для дорослих пропонують триденний пивний тур Прибалтикою, за який доведеться заплатити близько 400 євро. У вартість включено дегустацію ризького пива, місцевого сиру та копченої риби.

      Для дітей заможних батьків є цікаві пропозиції щодо відпочинку в Україні. В алуштинському пансіонаті, наприклад, на осінніх канікулах дітям пропонують 8 днів кататися на велосипедах, вправлятися у стрільбі з лука чи пневматичної зброї, грати у пейнтбол, навчитися їздити верхи та спробувати покататися на квадрациклах та мотоскейтах. Коштує це задоволення 270 доларів.

Новий рік - на Шацьких озерах

      В українських операторів уже є досить багато «гарячих» пропозицій щодо того, де можна оригінально, цікаво та нетрадиційно зустріти 2007-й рік. Ціни на деякі тури ще не сформовано, і, кажуть туроператори, пізніше пропозицій щодо того, де можна відпочити взимку, буде ще більше. Проте тим, у кого немає закордонного паспорта, про зимовий відпочинок за межами України варто подумати вже у жовтні. Так само як і тим, хто не хоче прогавити вигідні пропозиції та не бажає переплачувати за путівки у «гарячий сезон».

       Дуже симпатично виглядає пропозиція відсвяткувати Різдво та Новий рік у Словаччині (десять днів коштуватимуть десь 400 євро). А також пропозиції для школярів та студентів провести зимові канікули на чеських гірськолижних курортах (близько 300 євро, підйомник та прокат лиж - за додаткову плату). Особливо романтичним, каже директор туристичної фiрми «Наутiлус» Ольга Левчук, вважається зустріч Нового року в Празі або Парижі.

      Незвичною і свіжою є пропозиція відсвяткувати новорічні свята на Шацьких озерах на Волині. Це коштуватиме близько 650 гривень із людини і передбачатиме проїзд з Києва, триденне проживання у двомісному номері, триразове харчування та святкування із розважальною програмою з 31 грудня на 1 січня. За додаткову плату можна покататися верхи на санях, взяти участь у пікніку на природі з юшкою, шашликами та копченими вуграми.

      Відпочинок у Карпатах на різдвяних канікулах, як передбачають, коштуватиме від 70 гривень на день за «койкомісце» в готелі (вдвічі дешевше - у місцевих мешканців). Прокат лиж - 20-45 гривень за добу (залежно від якості оснащення), підйомник - 4 гривні за одне піднімання. Харчування обійдеться не менше ніж 30 гривень за обід. Таким чином, якщо намагатися на всьому економити і відпочивати не тиждень, а днів п'ять, то на людину треба буде витратити не менше ніж 1000 гривень.

      Наталя Бобушко розповіла, що в Карпатах ціни на цей сезон зростуть на 10-20 відсотків (це компенсація за подорожчання продуктів та енергоносіїв, а не результат покращення умов відпочинку), а під час новорічних свят «стрибнуть» на 50-70 відсотків порівняно з минулим сезоном.

Малайзія та Ізраїль. Або зимовий Артек

      Саме до елітної категорії відпочинку слід віднести пропозицію школярам - зустріти Новий рік в Артеку. Коштуватиме два тижні перебування в таборі Морський або Кришталевий близько тисячі доларів. Для студентів, які хочуть відпочити та покращити свої знання іноземної мови, туроператори пропонують двотижневий тур до Англії, Франції, Німеччини чи Іспанії, який коштуватиме від 800 до 1500 євро.

      Дорогим та «люксовим» вважається відпочинок у Західній Європі, Єгипті та Греції (тут, до речі, можуть бути і пропозиції середньої цінової категорії - від 300 доларів), на екзотичних островах, в Ізраїлі. Дуже цікавими, престижними та «кусючими» є тури на Схід - до Японії, Китаю, Індії, Малайзії. Популярністю серед багатих українців зараз користуються тури до Південної Америки: екзотична природа, море, гірські курорти, особливий національний колорит. Це задоволення не з дешевих - поїздка до Південної Америки потягне від 1000 доларів, а сам тур - від 1200.

  • Святе мiсце порожнiм не буває

    Перше, що вражає того, кому пощастить поспiлкуватися з панi Есрою Шакар — її пристойне володiння українською мовою. Усе стане зрозумiлим, якщо скажу, що панi Шакар вiсiм рокiв працювала в посольствi Туреччини в Українi i офiцiйна її посада — аташе з питань культури, туризму та iнформацiї посольства Турецької Республiки в Українi. >>

  • Підкорення Сванетії

    Туризм поєднує в собі і пізнання світу, і спорт, і відпочинок. Отже, може задовольнити смаки й уподобання кожного небайдужого до мандрів. Зважаючи на ветеранський вік більшості учасників нашої подорожі-керівнику групи Володимиру Дімітрюку майже 63, дещо менше Володимиру Грипасю й Олегу Дубині, і лише Михайла Квартюка та Ольгу Давидову можна вважати молодими, — ми мали б обрати останнє. >>

  • Від руїн — до візитки

    Мандрівники, які найбільше цікавляться давніми фортецями та палацами, серед найпривабливіших для себе регіонів однозначно назвуть Тернопілля. Адже за кількістю старовинних замків ця область займає перше місце в державі (тут зосереджено більше третини всіх українських оборонних споруд або їх руїн — 34). >>

  • «У нас таких «туристів» пів-Донбасу!»

    Відомий російський мандрівник, засновник туристичного «Форуму Вінського» Сергій Вінський отримав відмову при спробі в’їхати в Україну. Скандал? Не без того. Формальною причиною видворення Вінського одразу по прибуттю із Москви в аеропорт «Жуляни» стала «не підтверджена мета перебування на території України». >>

  • «Wizz Air Україна» пішла не остаточно?

    Після того, як припинила роботу авіакомпанія «Wizz Air Україна», у наших мандрівників помітно звузилося поле для маневру — вже не так просто знайти дешеві варіанти мандрівок у Європу. Доводиться або платити більше, або пересідати на автобуси, або шукати точки вильоту в сусідніх країнах — Польщі, Словаччині, Молдові тощо. Але, як виявилося, припинення діяльності «Wizz Air Україна» не є остаточним. >>

  • «Олл інклюзив» для терориста

    Красиво жити хочуть терористи не лише «ДНР». У другому за кількістю населення місті Іраку — Мосул, яке торік перейшло під контроль джихадистів із терористичного угруповання «Ісламська держава Іраку та Леванту», на початку травня відкрився після реконструкції розкішний готель Waritheen (стара назва — Ninawa International Hotel). >>