Гарного парку має бути багато

05.10.2006
Гарного парку має бути багато

Пейзажі «Софіївки» зачарують будь-кого. (Фото автора.)

      Рішення виділити Національному дендрологічному парку «Софіївка» 10 гектарів землі ухвалили на останній сесії депутати Уманської міської ради. Такий подарунок вони зробили зеленій перлині України до її 210-річчя, котре відзначалося днями і на яке до Умані з'їхалися представники 160 ботанічних садів та наукових товариств не тільки з нашої держави, а й з Грузії, Азербайджану, Польщі.

      «Таке рішення непросто було зробити, адже Умань обмежена автомагістралями і не має вдосталь землі. Та ми розуміємо, що площа «Софіївки» повинна розширюватися, тому прохання адміністрації дендропарку депутати задовольнили», — сказав «Україні молодій» заступник міського голови Умані Петро Паєвський.

      До свого свята «Софіївка» розжилася також трьома новими скульптурами, котрі оплатив дендропарку спонсор — бізнесмен із Кременчука Віктор Антипов. Ці абстрактні композиції називаються «Пісня України», «Орли духу» та «Вартові побратими», а розмістили їх у південно-західній частині парку — в Грековій балці, де також створили нові водоймища та посадили колекцію хвойних та горіхових культур.

      До речі, за останні 10 років площа колишніх володінь графа Станіслава Потоцького збільшилася на 66 га і нині «Софіївка» — це 180 га зеленого раю, побачити який приїздять туристи з усього світу. Водночас із цим парк потребує подальшого розширення своєї інфраструктури, зокрема, вкрай необхідно збудувати новий вхід з боку автобану. Оскільки ті два входи, котрі є нині, перевантажені. Не завадив би і власний кемпінг.