«Елітні» гроші — літнім людям

05.10.2006

      Уряд у своєму проекті Держбюджету на 2007 рік пропонує фінансувати соціальний захист «дітей війни». Як зазначає урядовий портал, наступного року розпочнеться поетапне практичне запровадження Закону України  «Про соціальний захист дітей війни», який був прийнятий Верховною Радою  у листопаді 2004 року. Для цього у проекті Державного бюджету на 2007 рік Кабінет Міністрів України пропонує «забити» 430,3 мільйона гривень.

      За словами Віталія Мужчініна, директора Департаменту державного соціального захисту населення Міністерства праці і соціальної політики України, дія цього закону поширюється на осіб, які є громадянами України та яким на час закінчення Другої світової війни (2 вересня 1945 року) було менше 18 років. Як зазначається в статті 2 цього закону, державні соціальні гарантії дітям війни встановлюються «з метою визнання на державному рівні важкого життєвого шляху громадян України, чиє дитинство збіглося з роками Другої світової війни». У проекті державного бюджету на 2007 рік передбачено кошти на виплату підвищень до пенсій, щомісячного довічного грошового утримання чи державної соціальної допомоги, яка виплачується замість пенсії «дітям війни».

      Першими, хто отримає цю надбавку, будуть інваліди (крім тих, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»). Розмір цієї надбавки — 50 відсотків від величини встановленої на 2007 рік надбавки учасникам війни.

      Щодо пільг із оплати комунальних послуг, то слід зазначити: «дітям війни» надаватиметься право на 25-відсоткову знижку при платі за користування комунальними послугами у межах середніх норм споживання. Закон України «Про соціальний захист дітей війни» також має норму, що передбачає можливість установлення додаткових гарантій соціального захисту дітям війни органами місцевого самоврядування, фізичними та юридичними особами за рахунок власних коштів і благодійних надходжень. Це можуть бути пільги на проїзд у місцевому громадському транспорті, знижки в оплаті зубопротезування тощо.

      Також українським пенсіонерам і ветеранам не загрожує поки що «монетизація» пільг. «Давайте не повторювати помилок сусідів», — зауважує міністр праці та соціальної політики Михайло Папієв, маючи на увазі російський досвід переведення пільг у грошову форму. В українських пенсіонерів, як зазначив міністр, є право вибору. «Скажімо, якщо людина не користується правом безкоштовного проїзду в громадському транспорті, то вона може взяти відповідне відшкодування, — пояснив Михайло Папієв. — А от навряд чи це зроблять інші пенсіонери, які по кілька разів на день відвідують лікарню».