І хліб, і до хліба
Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>
Про роботу нового обладнання директор Володимир Рябенко охоче розповідає всім бажаючим. (Фото автора.)
Неймовірно поталанило коровам у приватному сільгосппідприємстві «РВД — Агро», що в селі Червона Слобода Черкаського району: вони дожили до новітніх технологій, котрі їхнім рогатим родичкам у переважній більшості інших господарств області й не снилися. Адже не так давно на червонослобідській фермі встановили сучасне обладнання, а весь доїльний процес відбувається тепер під мелодійну класичну музику і контролюється комп'ютером.
«Спочатку, коли ми вмикали музику, наші корови ніяк не могли збагнути, що це в корівнику діється і вертіли головами на всі боки. Через тиждень звикли й музика тепер їм подобається. Ми вмикаємо їм Баха, Бетховена, Рахманінова», — розповідає Галина Мудрак, яка працює в господарстві бригадиром і техніком зi штучного запліднення.
Ця ферма розташована за селом, має бетонну огорожу, прохідну, тож на тлі розбитих колгоспних корівників у інших селах виглядає вражаюче. За словами головного зоотехніка цього господарства Віктора Маринича, ферму відремонтовано за європейськими технологіями: вона має освітлений дах із вентиляцією, зручні та затишні «спальні» місця для худоби. Для комфорту корівок підлогу у фермі зробили у кілька шарів — спочатку затрамбували 10 сантиметрів глини, потім шар із торфокрихти, який служить антисептиком, змішали з кінським кізяком, а вже потім настелили соломи. Ну справжній тобі матрац!
Правда, від європейських технологій червонослобідські тваринники все-таки трішки відступили й організували для рогатого стада вихід на вулицю у загони, щоб не стояли весь час у приміщенні, а могли прогулятися свіжим повітрям. Бо як це українська корова встоїть у чотирьох стінах!
Усе інше на фермі за євростандартами. Корови вже навчилися вервечкою йти на доїння й ставати у свої кабінки. Перед доїнням — обов'язкові водні процедури, причому вим'я миють спеціально підігрітою водою.
«Усі 360 корів у нас поділені на чотири технологічні групи. Найперше ми доїмо тих, у яких іде максимальна віддача молока. У цю групу входять ті, що отелилися недавно або після отелення пройшло до 90 днів. У другій групі корови дають найкращі надої — більше 20 кілограмів, а у третій — менше 20 кілограмів. Четверта група — це корови перед «запуском» доїння», — пояснює Віктор Петрович.
Він каже, що їхнє господарство завжди йшло «попереду паровоза». Так і з новітнім обладнанням вийшло. Коли директор «РВД —Агро» Володимир Рябенко разом із спеціалістами господарства відвідали Вінницьку область, в якій одне із товариств виготовляє доїльні установки «Ялинка» з італійським начинням, то захотіли його й собі придбати. Так і зробили.
За переобладнання ферми доїльною апаратурою господарство заплатило 200 тисяч гривень, а якщо сюди додати систему мікроклімату, комп'ютерну техніку, стійлове обладнання і те, що гній чистить, то до двох мільйонів гривень набереться. В господарстві стверджують, що на таких досягненнях заспокоюватися не збираються і вже планують розжитися ще одним «прикидом» для своїх корівок — чіпами, що вживлюються у вухо, щоб з допомогою комп'ютера відстежувати самопочуття корівок. Бо ж міцне здоров'я рогатого стада — це додаткові літри молока для господарства і, зрозуміло, прибутки та добробут працівників.
Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>
Як свідчить моніторинг ринку останніх років, найбільшою популярністю в українських аграріїв сьогодні користується техніка виробництва США. І рiч не тільки в тому, що засновника всесвітньо відомої компанії «Джон Дір» наші фермери сприймають як свого рідного інженера-емігранта Івана Козу. Американська техніка справді добре зарекомендувала себе в полях України. >>
Міністерство аграрної політики і продовольства України сформулювало ключові напрями, за якими найближчим часом відбуватиметься реформування галузі. Комплексний стратегічний план, в основу якого їх і покладено, отримав назву «3+5». >>
Апеляційний суд Одеси минулого тижня виніс остаточне рішення про конфіскацію на користь нашої держави турецької рибопромислової шхуни ZOR та близько п’ятнадцяти кілометрів сіток — знаряддя лову. Шхуна назавжди залишається в Україні. >>
Росспоживнагляд дозволив українському державному підприємству «Артемсіль» відновити постачання солі до Росії. Очікується, що підприємство постачатиме до Росії 170 тисяч тонн солі щороку. Росспоживнагляд повідомив Федеральну митну службу про допуск продукції з 10 травня. >>