Присядьте з доРОГГЕ...

03.10.2006
Присядьте з доРОГГЕ...

Жак Рогге

      Сьогодні і завтра в столиці України відбуватиметься непересічна подія — з дводенним візитом тут перебуватиме президент МОК Жак Рогге. Раніше керівник найголовнішої спортивної організації світу відвідував Україну аж у 1992 році. Тоді це був Хуан Антоніо Самаранч. У липні 2001-го епоха 20-річного правління іспанського маркіза завершилася, і йому на зміну прийшов 59-річний бельгієць Жак Рогге — хірург-ортопед із Гента. Вирішальним на користь його кандидатури на посаду керівника імперії, в якій обертаються мільярди доларів, стало те, що з-поміж високих чиновників спорту він мав імідж непідкупного.

      Як повідомив минулої п’ятниці на прес-конференції президент НОК України Сергій Бубка, у Жака Рогге в Києві буде дуже насичений графік перебування, під час якого планується зустріч з Президентом України Віктором Ющенком, Головою Верховної Ради Олександром Морозом, олімпійськими чемпіонами та спортивною елітою країни. Президент МОК відвідає державний олімпійський навчально-тренувальний комплекс в Кончі-Заспі та базу футбольного клубу «Динамо».

      Приїзд глави МОК Сергій Бубка назвав визнанням України як спортивної держави. Також почесний гість  відкриє унікальну фотовиставку «Олімпійські миттєвості», на якій усі бажаючі зможуть побачити найяскравіші миті Олімпійських ігор від Ліллехаммера-94 до Турина-2006.

 

ДОСЬЄ «УМ»

      Президент МОК з 2001 року.

      Володіє англійською, французькою, німецькою, іспанською та голландською мовами.

      За професією хірург-ортопед. У рік свого обрання президентом МОК зробив 800 операцій та дав 5 000 консультацій.

      Займався вітрильним спортом. У віці 17 років став чемпіоном світу в класі «Оптиміст». Виступав за збірну Бельгії з регбі.

      У 1980 році був головою бельгійської делегації на Олімпіаді в Москві, коли не піддався на заклик політиків своєї країни бойкотувати ці Ігри.

      Мешкає в Лозанні. За роботу на посаді президента МОК зарплатню не отримує.