В обiймах Лева

29.09.2006
В обiймах Лева

Днями волонтери за участі мера Львова вибудували живу фігуру з нагоди ювілею. (Фото з офіційного сайту святкувань.)

      Під звуки джазу, класики, ретро та циганських мотивів, попси та якісної поп-музики, під запахи кави, меду та шоколаду, під ритми ковальського молотка, під небом з небаченим раніше в Україні феєрично-світловим шоу,  під гамір театрально-карнавальних атракцій святкуватиме древній Львів своє 750-річчя. Компанію йому складуть Віктор Ющенко та Юлія Тимошенко, Валдас Адамкус та Лех Качинський, Горан Бреговіч та Інгрід, Руслана і Славко Вакарчук, Роман Віктюк і Юрій Андрухович, Стелла Захарова і Віталій Кличко та ще сотні іменитих гостей і понад мільйон небайдужих до цього міста українців та іноземців.

 

Андрухович для сов

      Оргкомітет iз відзначення ювілею намагався догодити всім — у два дні програми святкування втулили майже нереальну кількість заходів . Окремі з них навіть проходитимуть уночі — в першу чергу для тих, кого лякатимуть денні та вечірні переповнені людьми вузенькі вулиці міста. Опівночі в рамках  джазово-фолькового фестивалю «Флюгери Львова» «Плач Єремії» презентуватиме свою програму «Світло й сповідь», присвячену Грицьку Чубаєві. Наступного дня в цей же час Юрій Андрухович з фронтменом «Мертвого півня» Михайлом Барбарою та польською групою «Пінк Фройд» продемонструють спільний проект «Листи до України».

      «Флюгери Львова» традиційно проходитимуть у камерному дворику львівської Ратуші. Хто туди не поміститься, матиме на вибір ще понад десять фестивалів. Це літературний, журналістський кінофестивалі, фестиваль меду, шоколаду, ковальського мистецтва, ретро-пісень, ретро-автомобілів, зi спортивного туризму, львівських ремесел, фестиваль «Львів старовинний», театральний «Золотий лев» і врешті-решт «Фестиваль фестивалів», на якому два дні в парку культури працюватиме кілька сцен із музикантами різних стилів. Там, власне, і виступатиме француженка Інгрід.  

Оперний винесуть у небо

      Серед цієї та іншої безлічі заходів навіть важко назвати якийсь кульмінаційний. Для когось це буде концерт на площі всесвітньо відомого серба Горана Бреговіча, для інших — концерт просто неба «Океану Ельзи» та Руслани. Але найбiльше очікувань у всіх від дійства, яким має завершитися виступ екс-львів'янки та переможниці «Євробачення». Це буде світлове феєричне шоу, яке до Львова привезе німецький режисер Герт Хоф. За його словами, тут він покаже найпотужнішу лазерну виставу, якої ще не бачив світ. За допомогою 50 лазерів, довжина яких сягатиме 70 кілометрів, львів'яни побачать у небі відображення Оперного театру, яке плавно перенесеться на саму будівлю опери.

Свято з «душком»?

      Кілька тижнів тому  в окремих частинах Львова, в тому числі й у самому центрі, несподівано з'явився запах, притаманний каналізаційним відтокам. Чиновники ніяк не могли збагнути, чому смердить. Як запевнив «Львівський портал» головний інженер «Львівводоканалу» Володимир Садовий, каналізаційна мережа у Львові справна. Згодом на прес-конференції заступник міського голови Микола Одуха звинуватив у смороді східний вітер, який є несприятливим для столиці Галичини. «Якщо нам Бог пошле зміну вітрів із заходу на схід, а ще доброго дощу до свята, то причину буде знято», — заявив заступник міського голови. На наступний день мер Львова Андрій Садовий сказав, що джерелом смороду є очисні споруди, а саме якесь нове їхнє обладнання на дріжджовому заводі. За словами мера, експлуатацію цього обладнання було зупинено, і підприємство повернулося до очистки за старою схемою. Проте керівництво заводу після цієї заяви заперечило інформацію, що завод є причиною смороду.

Цукрове місто

      Нерви чиновникам у дні святкування, окрім запахів, можуть підпсувати і місцеві активісти, які вже протестують проти реконструкції площі Ринок, яка розпочалася минулого року. На їхню думку, оновлення площі призвело до  втрати «нотки старого бруку, знаменитої романтики старих вулиць». «Центр став наче цукровим. Австрійською бруківкою, залитою бетоном, ходять усміхнені мешканці міста й туристи, які оглядають рожеві й салатові кам'яниці XVI століття. Мабуть, єдине, чого бракує цим «старожителям», —  це пластикові вікна німецького профілю», — йдеться в заяві громадського руху «Опора». Її активісти закликають усіх небайдужих цієї суботи на площу Ринок, де відбудеться організований ними перформенс-протест за участю архітекторів, істориків, журналістів. 

      Також активісти б'ють на сполох, що проведення цієї реконструкції загрожує виключенням Львова зі спадщини ЮНЕСКО.  Адже, для прикладу, як заявляє «Опора», під час виконання робіт у північній частині площі Ринок без відповідного проведення археологічних та архітектурних досліджень екскаваторами брутально знищили археологічно-культурний шар. Окрім того, було частково зруйновано склепіння підвалів ринкових кам'яниць при прокладанні мереж дощової та побутової каналізації. Незважаючи на наявність у північній частині залишків колишнього Ринкового кварталу, поверхню площі накрили бетонною подушкою з метою створити автомобільну стоянку. Загалом «опорівці» вказують на порушення Закону України «Про охорону культурної спадщини», оскільки міськрада мала не всі дозволи на проведення ремонтних робіт, і постійно лякають ймовірним виключенням Львова зi спадщини ЮНЕСКО. Новій львівській владі, яка продовжила початий попередниками ремонт,  лише залишається заспокоювати і запевняти, що нічого подібного столиці Галичини не загрожує.