Брюнетка Маша та її поле

22.09.2006

      Поки на каналі ICTV тривало ток-шоу «Лінія конфлікту» з Машею Єфросініною, я вважала, що це далеко не найвдаліша спроба телеведучої, і з цікавістю чекала на її участь у нових проектах. Довго не могла викроїти часу, щоб подивитися нове розважальне ток-шоу на «Інтері» «Один у полі» (17.00 — час не надто зручний). Нарешті сталося. Та за десять хвилин перегляду я зрозуміла, що порівняно з новим «інтерівським» проектом «Лінія конфлікту» — був достоту геніальний телевізійний продукт, в якому Маша мала вигляд просто таки «телевізійного зубра».

      Ідея шоу «Один у полі» полягає в тому, щоб один мужній чоловік — герой програми — відбив атаку «жіночої ради». І щоб почерез словесну дуель між гостями студії та ведучою зрештою народилася істина.

 

      З одного інтерв'ю з Машою Єфросініною я дізналася, що вона страшенно не любить необгрунтованої критики. На жаль, те, що я побачила у черговому «Один у полі», взагалі не піддається коментарям. Ніяким. Це таке собі телевізійне «дещо», від чого очі вилазять із орбіт, безпорадно відвисає щелепа і з усіх можливих виникає лише одне не надто розумне запитання: «Куда я папал і гдє маі вєщі?».

      «Жіночу раду» тієї програми складали Аліна та Ганна Завальські з гурту «Алібі», співачки Ольга Крюкова та Катя Чілі. Шоу того разу мало з'ясувати дві глибоко філософські теми. В першій частині програми «дискутували», чи можливе почуття гумору між чоловіком і жінкою. А в другій — палко сперечалися про те, чи справді всі блондинки — «дури».

      Для «розкачки» кожній членкині «жінради» надали слово для телевізійної «затравки». Катя Чілі розповідала про те, який же насправді скарб — натуральні блондинки, Ольга Крюкова, повіривши у бодай якусь серйозність ток-шоу, прочитала невеличку лекцію з історії шоу-бізнесу у контексті блондинок, а котрась «алібійка» глибокодумно перефразувала Екзюпері: «Ми в атвєтє за тєх, каво воврємя нє паслалі».

      Далі почалися «тьоркі», які за найпалкішого бажання неможливо переказати. Думаю, що й стенограма не додала б розуміння, про що йдеться в студії, а головне — для кого все це, з дозволу сказати, дійство. «Окна» з Дмiтрієм Нагієвим — програма цинічна, але принаймні можна переповісти сюжети історій, які вона пропонує глядачам. Розібратися, про що йдеться у шоу «Один у полі» і як це «творіння» взагалі заблукало у телепростір, вам не допоможе ні психолог, ні півлітра.

      «Одним у полі» першої частини програми став Борис Барський із бородатою історією з минулого сторіччя, яка промандрувала всіма можливими засобами масової інформації: про пожежу, яка сталася під час святкування якогось Нового року і як Барський з дружиною і батьками ту пожежу гасив. Ще вусатий комік повторив такий же «новий» крилатий вислів власного виробництва про те, що він був одружений двічі: вперше і востаннє. Насамкінець прочитав вірша «за женщін» і пішов зі студії, супроводжуваний замилованими поглядами гостей і ведучої.

Другим «одним у полі» став екс-учасник гурту «Океан Ельзи» Павло Гудимов, якому дісталася злощасна тема про «дур-блондинок». Павло обрав єдино можливу за такої «тематичної ситуації» тактику: перевів усе в царину відвертого блазнювання. Він звертався до ведучої не інакше як «шановна брюнетко», відповідав на розумні запитання: «Хто тобі частіше відмовляв блондинки чи брюнетки» — адекватними анекдотами. Ось один із них: «Баришні роблять трепанацію черепа. Дивляться, в голові ниточка натягнута. Лікар ту ниточку перерізав, бац, вуха в баришні відвалилися».

      Машу Єфросініну таке несерйозне ставлення до себе і до шоу відверто нервувало. Ведуча мала цілком безпорадний вигляд. Було помітно, що Єфросініна вже не здатна керувати емоціями, не стримує свого роздратування, але й скерувати програму в якесь рятівне річище їй теж не вдається, бо вона ні на міліметр не здатна відірватися від сценарію і від «даунячих» запитань, підготовлених їй цинічними знущальниками-редакторами. Під час чергового витка «дискусії» про те, хто ж зрештою дурніший, в Ольги Крюкової справедливо здали нерви і співачка сказала: «Дурні ті, хто придумав такі запитання».

      З усього ток-шоу корисною була дише одна фраза, процитована у сюжеті про Вуді Алена. Славентний комік колись сказав: «Сміття в Лос-Анжелесі не викидають, а переробляють на телевізійні шоу». Цю цитату ток-шоу «Один у полі» без завуалювань взяло на озброєння. Тільки зі сміття у ньому зліплені не лише теми, а й їхнє втілення.

  • Сашко Лірник: Казку пропускаю через себе...

    Хто не знає Сашка Лірника? Виявляється, є такі. Та з кожним новим днем незнайків стає все менше: то книга з Лірниковими казками до рук потрапить, то диск хтось перепише й дасть послухати, то на телебаченні Лірникову вечірню казочку тато з мамою увімкнуть. Казкар постійно спілкується з читачами, слухачами й глядачами, їздить з волонтерською місією на Донбас, а також за кордон, до українців діаспори. >>

  • Розкадровані мандри

    Професійна мандрівниця Ольга Котлицька цього тижня у Києві збирає друзів, щоб нагадати: телепроекту про подорожі, автором і ведучою якого вона є, уже 20. Спочатку був «На перший погляд», потім він трансформувався у «Не перший погляд». >>

  • Сміятися з леді-боса

    Навіть якщо комедії не ваш улюблений кіножанр, варто подивитися на неперевершений талант однієї з найсмішніших сучасних коміків — американської акторки Меліси Маккарті у новій стрічці «Леді бос», що цього тижня виходить у прокат в Україні. >>

  • «За мною там Непал, Гімалаї сумують»

    Телеведучий Дмитро Комаров на каналі «1+1» показав Камбоджу, Індію, Кубу, Болівію та інші країни такими, як ніхто не здогадувався. Він «вивертає» світ і показує його з вражаючих сторін. У кабінеті Дмитра в офісі «Плюсів», де ми ведемо розмову, ніби зібрані шматочки екзотичних країн, у деталях. >>

  • У новинах немає змоги «погратися»

    Упродовж останніх років вибагливі телеглядачі, які цінують свій час, усе частіше відмовляються від перегляду ефірів так званих великих каналів, де навіть у новиннєвих блоках орієнтуються на «інформацію розваг» — інфотеймент. >>

  • Провокатори з мікрофонами

    У Донецьк прибула група з 20 представників російських ЗМІ, перед якими поставлено завдання «фіксації обстрілів мирного населення українськими військовими», а також «консультацій» з організації провокацій, — повідомили в групі «Інформаційний спротив». >>