Прем'єр НАТОвпу

21.09.2006
Прем'єр НАТОвпу

Заяви Віктора Януковича у Брюсселі минулого тижня були неоднозначними... (Фото РЕЙТЕР.)

      Ще не влігся скандал навколо минулотижневої поїздки Віктора Януковича до Брюсселя, як сьогодні він знову летить до «столиці Європи». Тепер уже не до штаб-квартири НАТО, а до Євросоюзу. Наступного дня лідер Партії регіонів перебуватиме вже у Москві — щоб у росіян не склалося враження, ніби він почав надто часто зраджувати Путіну з усілякими Баррозу та Схефферами.

      Аби знову не перетворити заяви перед єврочиновниками на «художню самодіяльність», цього разу Янукович вирішив перестрахуватися і, як передає «Інтерфакс-Україна», запропонував Кабінетові Міністрів підготувати «директиви» до його візиту в Брюссель (а заодно й питання, необхідні для зустрічі в Москві).

      Що ж до попередніх відвідин бельгійської столиці, то, як уже писала «УМ» учора, Янукович спробував відбити шквал критики з боку «помаранчевих» у досить дивний спосіб. Верховна Рада, яку через «антикризову» більшість контролює Партія регіонів, 242 голосами «за» ухвалила постанову під назвою «Щодо позиції Прем'єр-міністра України на засіданні комісії «Україна—НАТО». Досі парламент таких відозв — у режимі «ручного управління» для виправдання окремо взятої промови окремо взятого посадовця — не приймав. Тепер же видно, що «донецькі» прагнуть показати Вікторові Ющенку та його міністрам, що «помаранчеві» надто багато на себе беруть, коли цитують Конституцію й кажуть, ніби зовнішню політику в нас усе ще визначає Президент. «Регіоналам» вигідніше апелювати до політреформи і наголошувати (як у Києві, так і під час закордонних вояжів) на тому, що після політреформи виконавчу владу в нас формує парламент, а вінцем цієї влади є Прем'єр. З огляду на це, Янукович «со товаріщі» позавчора й «нагнули» парламентську більшість, аби підтримала його «позицію на комісії «Україна—НАТО». (А вчора таку ж ухвалу пiдтримав i Кабмiн — на пропозицiю мiнiстра транспорту, соцiалiста Рудьковського.)

      Пікантними в цьому сенсі є ще кілька фактів. Скажімо, кнопки «за» в парламентi нібито натиснули навіть Рінат Ахметов і Віктор Янукович-молодший, яких у напівпорожній сесійній залі насправді не було й близько, - за них старалися колеги-«багатоверстатники». Загалом, свої голоси віддали 185 «регіоналів» (як «відсутній» у протоколі значиться лише один), 6 «перебіжчиків» із БЮТ, 1 — із «Нашої України» (баскетболіст Волков), 29 соціалістів (при цьому спікер Мороз — «відсутній»), і всі як один комуністи — 21 «багнет».

      А ще цікавіше — те, за що ж саме проголосувала згадана більшість, включно з вірнопідданими (Ахметову—Януковичу) ленінцями-антинатовцями. А ось це — справжня бомба! Адже, як пише сайт «Українська правда» рукою свого спецкора Сергія Лещенка, котрий висвітлював візит пана Прем'єра до Брюсселя, засідання Комісії «Україна—НАТО» проходило в «режимному» крилі штаб-квартири Альянсу, куди преса не допускається, відповідно, телетрансляцій звідти ніхто не вів. Відтак промова Януковича та тих зборах ніде не була оприлюднена. Виходить, «не чули, але підтримуємо»?

      Кореспонденту «УП» зі своїх джерел вдалося отримати запис виступу Януковича на тій комісії. Тепер можна стверджувати, що і «регіонали», і комуністи вручили Прем'єру індульгенцію на... «поглиблення відносин партнерства з Альянсом на основі Інтенсифікованого діалогу щодо членства» та «співробітництво з Альянсом, включаючи участь у військових операціях, які здійснює НАТО у різних регіонах світу»!

Ось повний, дослівний текст

виступу Віктора Януковича:

      «Шановний пане Генеральний секретар, шановні пані та панове!

      Насамперед хотів висловити щиру подяку генеральному секретарю НАТО Схефферу за можливість продовження політичного діалогу між Україною та НАТО.

      Це також мій перший візит в якості керівника нового коаліційного уряду. Сьогодні я представляю уряд держави, сформований парламентською більшістю з новою відповідальністю згідно з новою Конституцією України.

      Діяльність коаліційного уряду базується на узгоджених основними політичними силами принципах, серед яких збереження суверенітету та цілісності України, гарантування дотримання прав людини, послідовного розвитку таких безумовних демократичних надбань як свобода слова, вільне вираження поглядів та переконань, повага до прав опозиції, продовження європейського курсу держави.

      Після тривалих дебатів у ході політичного, а місцями і вуличного протистояння, провідні політики України досягли розуміння у такому важливому питанні, як євроатлантична інтеграція нашої держави.

      Узгоджену позицію викладено в одному з пунктів Універсалу національної єдності України, який ми підписали разом із Президентом Ющенком. Ми досягли головного — відокремили питання щодо членства у НАТО від нормальної взаємовигідної співпраці з Альянсом. Це ключовий орієнтир для подальшого курсу уряду у напрямку відносин з Альянсом. Віднині питання про входження України до НАТО буде вирішуватися на загальнонаціональному референдумі. Час покаже, коли виникне необхідність його проведення.

      На сьогодні ж ми маємо намір зосередитися на поглибленні відносин партнерства з Альянсом на основі Інтенсифікованого діалогу щодо членства та щорічних цільових Планів дій.

      Україна високо оцінює рівень співпраці з НАТО. Ми цінуємо постійну підтримку наших євроатлантичних прагнень, підтримку військової реформи та демократичних та ринкових перетворень.

      Серед найперших пріоритетів діяльності уряду — посилення інформаційної роботи у площині відносин з НАТО. Відповідних програм не бракує, необхідно лише наповнити їх конкретним змістом.

      Ми зробимо все, щоб громадяни України одержали об'єктивну та неупереджену інформацію про діяльність Альянсу, а також щодо співпраці нашої держави з НАТО.

      Сьогодні я маю намір проінформувати наших партнерів про конкретні кроки, які має намір вжити уряд України в різних сферах співробітництва з Альянсом, включаючи участь у військових операціях, які здійснює НАТО у різних регіонах світу.

      Впевнений, що поглиблення стратегічного партнерства між Україною та Північноатлантичним альянсом має бути двостороннім рухом, оскільки це є не лише в інтересах нашої держави, але й в інтересах НАТО.

      Дякую за увагу».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

      Попри деякі пронатовські реверанси Януковича та, відповідно, його парламентської більшості, сторона Президента Ющенка вже назвала згаданий документ «провокативним».

      «Ця постанова носить винятково політичний характер і не має жодних юридичних наслідків, — заявив новий глава секретаріату Президента Віктор Балога. — Верховна Рада та уряд повинні неухильно дотримуватися законів України, в тому числі закону «Про основи національної безпеки України», — додав Балога.

      Депутат-соціаліст Віталій Шибко як один зі співавторів постанови (раом із «регіоналом Кушнарьовим та комуністом Алєксєєвим) у коментарі «УП» погодився, що цей документ «не матиме правових наслідків». Він порадив звернути увагу на третій пункт постанови, який зобов'язує Кабмін «сприяти поширенню об'єктивної інформації щодо ролі НАТО в сучасному світі та напрямків його реформування». Зокрема, додав пан Шибко, перший віце-прем'єр Микола Азаров пообіцяв їм у середу, що Кабмін виділить 5 мільйонів гривень для інформаційної роботи з населенням про НАТО.

  • Волевиявлення невільних

    Вибори на окупованих територіях Донецької та Луганської областей іще навіть не почалися, а ексцеси довкола них уже тривають. Минулої п’ятниці активісти та симпатики полку «Азов» влаштували під стінами Верховної Ради ціле фаєр-шоу, погрожуючи розігнати парламент, якщо вибори (а відповідно, і легітимізація самопроголошених «республік») усе-таки відбудуться. >>

  • Євробачення-2017. Показує гривня-ТБ

    Блискуча перемога Джамали, окрім усього іншого, означає й потребу прийняти наступний конкурс у Києві. Втім це може бути й інше українське місто. Пропозиція організувати Євробачення-2017 у Криму, звісно, звучить вельми привабливо, але будьмо реалістами. >>

  • Так минають прем’єри

    Недавня відставка Арсенія Яценюка була довгим та болісним процесом. Але найбільш прикрим є не це. А те, що Яценюк пішов примусово-добровільно: не тоді, коли відчув, що настав його час, а тоді, коли його підштовхнули до цього чисельні й заплутані «договорняки» на найвищому рівні. >>

  • Термоядерні промені чучхе

    Випробування Північною Кореєю водневої бомби запускає цілий ланцюг асоціативних роздумів. Передусім про те, чи є ефективним договір про нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ)? А також про те, чому ті, хто грає за правилами (як Україна), опиняються у програші, тоді як ті, хто правила порушує (як КНДР) отримують можливість говорити зі світом iз позиції сили? >>

  • Богдан Гаврилишин: Неефективність уряду виснажує Україну

    Богдан Гаврилишин — засновник благодійного фонду свого імені, який сприяє становленню людей нової генерації (стипендії, гранти, стажування), член Римського клубу (міжнародна організація, в яку входять представники політичної та економічної еліти 30 країн світу), директор Міжнародного інституту менеджменту МІМ-Женева, фундатор економічного форуму в Давосі, учасник Ініціативної групи «Першого грудня». >>

  • Де шукати щастя?

    Згідно з оприлюдненим 16 березня у Римі звітом ООН World Happiness Index 2016 («Індекс рівня щастя у світі-2016»), Україна посіла 123-тє місце з охоплених дослідженням 156 країн світу. Нашими сусідами по «щастю», чи радше «нещастю», є африканські країни Кенія (122-ге місце) та Гана і Конго (124-те і 125-те місця). >>