НОВИНИ «СОЦІАЛКИ»

21.09.2006
Українці багатіють

      Номінальні доходи населення за січень—липень 2006 року збільшилися на 30 відсотків порівняно з аналогічним періодом 2005 року. Про це УНІАН повідомили в Державному комітеті статистики. За даними Держкомстату, наявні доходи, які можуть бути використані населенням на придбання товарів і послуг, збільшилися на 29,3 відсотка, а реальні, з урахуванням цінового чинника, — на 19,5. У липні поточного року, порівняно з червнем, номінальні доходи населення збільшилися на 10,9 відсотка, а існуючий і реальний дохід — відповідно, на 21,3 і 20,2 відсотка. Наявний дохід із розрахунку на одну людину за липень 2006 року становив 723 гривні проти 596 за червень. Витрати населення в січні—липні, порівняно з аналогічним періодом минулого року, також збільшилися на 32,7 відсотка.

Рятівникам життя не буде ордена

      Як уже повiдомляла «УМ», Верховна Рада не підтримала пропозицію Президента про запровадження ордена Свободи і медалі «За врятоване життя». Законопроектом проте пропонувалося ввести орден Свободи, як високу державну нагороду. Ним мали відзначати громадян України та іноземних громадян за особливі заслуги у сфері збереження незалежності України, державного суверенітету, захисту цінностей демократії, прав і свобод людини і громадянина. Також передбачалося ввести медаль «За врятоване життя», якою б нагороджували не лише військовослужбовців і службовців органів внутрішніх справ, а й цивільних осіб за врятування чи захист життя громадянина.

Побільше аліментів!

      Комітет із питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму пропонує збільшити розмір аліментів до прожиткового мінімуму, внісши зміни до Сімейного кодексу України. Як повідомляє УНІАН, даний проект закону передбачає збільшення мінімального розміру аліментів на одну дитину з 30 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого для дитини відповідно до віку, до розміру прожиткового мінімуму. Також передбачається збільшення до розміру прожиткового мінімуму тимчасової державної допомоги у разі, якщо місце проживання батьків невідоме, або вони ухиляються від сплати аліментів, або не мають можливості утримувати дитину.

Хмельничани допоможуть незрячим

      Український фонд соціальних інвестицій відкрив на Хмельниччині Центр ранньої соціальної реабілітації зі слабким зором дітей «Геліос» на базі Кам'янець-Подільського навчально-виховного комплексу для дітей з вадами зору. Діти від народження до 6 років, що мають значні порушення зору та супутні проблеми розвитку, у центрі зможуть отримати допомогу різних кваліфікованих фахівців. Сьогодні вже 53 дитини проходять обстеження у цьому центрі. Невтішна статистика свідчить, що однією з соціально-медичних проблем сьогодення є чимала кількість дітей із вадами зору. Зокрема, на обліку обласного офтальмолога на Хмельниччині перебуває понад 14 тисяч дітей. З них практично 2,5 тисячі дітей віком до 6 років. Таким дітям конче необхідна багатопланова допомога: з боку медиків, педагогів, соціальних працівників, батьків. Послуги, які надаватимуть у Центрі, дають можливість дітям з проблемами зору подолати труднощі у розвитку, допоможуть засвоїти побутові та соціальні навички, розвивати власні здібності та інтегруватися у суспільство, навчатися в загальноосвітніх закладах та жити в родинах, не потрапляти на утримання в заклади системи соціального захисту. Окрім цього, вчителі та вихователі дитячих садків зможуть отримати навички роботи з такою категорією дітей. Батьки теж будуть залучені до процесу ранньої соціальної реабілітації.

Столичним сиротам — шкільну форму

      Кошти в сумі 550 тисяч гривень виділила влада Києва для забезпечення

дітей-сиріт, дітей, які залишились без опіки батьків, та дітей із малозабезпечених сімей, які є учнями загальноосвітніх шкіл столиці, шкільною формою. Текст відповідного розпорядження розміщено на офіційному сайті КМДА.