Захопив — то сиди

21.09.2006

      Про бажання зупинити самовільне захоплення землі ще минулого місяця говорив Прем'єр-міністр Віктор Янукович. Він повідомив, що ініціює внесення змін до кримiнального законодавства з метою жорсткості боротьби із самовільним захопленням землі. «Ми вважаємо, що потрібно вдосконалювати кримiнальне законодавство, Кримінальний кодекс, де має бути передбачене відповідне покарання за цей злочин (самозахоплення землі)», — сказав Янукович.

      Прем'єр запевнив, що незабаром буде відпрацьована відповідна програма за участі правоохоронних органів, юридичних служб Кабінету Міністрів. При цьому Янукович зазначив, що для боротьби із самозахопленням необхідно також формувати цивілізований ринок землі. «Потрібно формувати ринок землі, що сам по собі автоматично зніме ці питання на перспективу», — зазначив Янукович.

      Зі слів Януковича, проблема самозахоплень має кілька причин, тому й підходів до рішення буде декілька. «У цьому питанні є певна частка провини чиновників, які несвоєчасно вирішували проблеми виділення землі кримським татарам, внаслідок чого вони змушені були до таких дій вдатися, але 90 відсотків цього питання — це комерційний інтерес, і це вже бізнес», — підкреслив Прем'єр.

      За введення більш жорстких методів боротьби із самозахопленнями виступає також Генеральна прокуратура — вона пропонує запровадити кримінальну відповідальність за самовільне захоплення землі. Раніше подібну позицію також висловлювало Міністерство внутрішніх справ.

      До активних дій вдалася і Верховна Рада. Депутати мають намір ввести кримінальну відповідальність за самозахоплення землі, повідомляють «Українські новини». 12 вересня за відповідний законопроект у першому читанні проголосували 331 депутат при необхідних 226. Документ передбачає доповнення Кримінального кодексу статтею 356-1 «Самовільне захоплення земельної ділянки».

      Згідно з новими змінами та доповненнями, самовільне захоплення земельної ділянки карається виправними роботами на строк від шести місяців до одного року або штрафом від ста до двохсот п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

      Ті ж діяння, скоєні за попередньою змовою групою осіб, караються позбавленням волі на строк від трьох до п'яти років.

      Організація групових дій, спрямованих на самовільне захоплення земельної ділянки, а також особиста участь у цих групових діях караються арештом на строк до шести місяців або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на такий же строк.

      Дії, передбачені цією статтею, якщо вони завдали значної шкоди підприємствам, установам, організаціям або окремим громадянам, караються обмеженням волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на строк до шести років».

      Законопроект вносить зміни до Кримінально-процесуального кодексу, визначаючи, що досудове слідство у випадках самовільного захоплення земельних ділянок повинні проводити органи внутрішніх справ.

  • І хліб, і до хліба

    Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>

  • Японський трактор у лізинг

    Як свідчить моніторинг ринку останніх років, найбільшою популярністю в українських аграріїв сьогодні користується техніка виробництва США. І рiч не тільки в тому, що засновника всесвітньо відомої компанії «Джон Дір» наші фермери сприймають як свого рідного інженера-емігранта Івана Козу. Американська техніка справді добре зарекомендувала себе в полях України. >>

  • Аграрна арифметика

    Міністерство аграрної політики і продовольства України сформулювало ключові напрями, за якими найближчим часом відбуватиметься реформування галузі. Комплексний стратегічний план, в основу якого їх і покладено, отримав назву «3+5». >>

  • Наша риба впіймала шхуну

    Апеляційний суд Одеси минулого тижня виніс остаточне рішення про конфіскацію на користь нашої держави турецької рибопромислової шхуни ZOR та близько п’ятнадцяти кілометрів сіток — знаряддя лову. Шхуна назавжди залишається в Україні. >>

  • Росіяни хочуть солі?..

    Росспоживнагляд дозволив українському державному підприємству «Артемсіль» відновити постачання солі до Росії. Очікується, що підприємство постачатиме до Росії 170 тисяч тонн солі щороку. Росспоживнагляд повідомив Федеральну митну службу про допуск продукції з 10 травня. >>