Запорізький огляд сил перед балом у Данії

21.09.2006
Запорізький огляд сил перед балом у Данії

Роман Зозуля обмежився двома золотими медалями чемпіонату України. (Фото РЕЙТЕР.)

      Дещо несподіваними виявилися підсумки чемпіонату України зі спортивної гімнастики, що відбувся днями у Запоріжжі. Господарі виявили не прогнозовану фахівцями гостинність, здобувши лише дві медалі й одне колективне «срібло». У командному заліку в жінок п'єдестал пошани окупували спортсменки Києва, Луганської і Донецької областей. Четвертими виявилися черкащанки і лише п'ятими — запорізькі гімнастки. У чоловічому табелі про ранги найвище опинилися луганчани, «срібло» — у запоріжців, а замкнула трійку призерів команда з Києва.

      Фінальні змагання в особистому заліку записали до свого активу гімнастки столиці України, котрі вибороли рівно половину з дюжини медалей. На брусах Анастасія Коваль обійшла кіровоградку Валентину Галенкову і Дарину Згобу з Івано-Франківська. Ще дві киянки, Валерія Максюта і Марина Костюченко, посіли перше і третє місця в опорному стрибку, «срібло» у цій дисципліні дісталося луганчанці Ользі Щербатих. У вільних вправах Щербатих реваншувалася, випередивши представниць столиці — Марину Костюченко й Аліну Козич. А на колоді домінувала черкащанка Ірина Краснянська; інші призові місця посіли Козич і Щербатих.

      Абсолютну першість за сумою балів на чотирьох снарядах виграла харків'янка Марина Проскуріна, Краснянська й Козич отримали, відповідно, срібну й бронзову нагороди.

      Відкриттям національного чемпіонату фахівці назвали Юлію Цюро. Зовсім юна вихованка запорізького спортклубу «Металург» ледь не залишила без медалі у вільних вправах досвідчену Козич. «Надія української гімнастики» вірить, що дебютний виступ на першості додасть їй упевненості. Юля збирається наздоганяти старших дівчат, працюючи над складнішою програмою.

      Заслужений тренер України Микола Назаренко висловив невдоволення тим фактом, що його вихованці, Роман Зозуля і Віталій Наконечний, не показали ті результати, на які були спроможні. Бо ж основний конкурент запоріжан — олімпійський чемпіон Афін Валерій Гончаров із Харкова — вже в переддень стартів публічно акцентував увагу на тій обставині, що впродовж восьми місяців його переслідували травми, і він далекий від звичної спортивної форми. Відомий спортсмен не лукавив,  це показали й результати його виступу: «срібло» на поперечині — єдиний успіх Гончарова, який зумів випередити херсонця Олександра Якубовського, однак програв Миколі Куксенкову з Києва. Столичний атлет виявився «золотим» і на коні, «обскакавши» луганчанина Олександра Супруна. Не втрутився Роман Зозуля в суперечку за медалі і в опорному стрибку: призерами стали луганчанин Андрій Ісаєв, Вадим Кувакін із Херсона та киянин Євген Баганасюк. У вільних вправах «золото» виборов Якубовський.

      Титулованому запоріжанину Зозулі не було рівних лише на кільцях і брусах. За підсумками багатоборства Роман посів лише третє місце, поступившись Куксенкову і луганчанину Андрію Ісаєву. Останньому, до речі, він програв лише 0,001 бала.

      «Ото ж бо й воно, — зауважує тренер Микола Назаренко. — Судді досить спокійно пропускали помилки на снарядах київських і луганських хлопців, а виступ Зозулі оцінювали занадто прискіпливо. Не тільки я певен, що за силою і класом Роман залишається лідером збірної України».

      Чому здав позиції ще один вихованець Назаренка? Дві золоті медалі попереднього чемпіонату України Віталій Наконечний проміняв на два четвертих місця. Тренер пояснив це тим, що програму спортсмена, також включеного до збірної України, ускладнено, і він її ще не «обкатав».

      Роман Зозуля свою відносну невдачу сприйняв спокійно: «Помилки допускав необов'язкові, дрібні: трішки не так, приміром, руку поставив, що зіграло роль у багатоборстві. Та радий, що оновив програму — її складність цілком задовільна для виступу на чемпіонаті світу. Додам чистоти, стабільності — і на світовому форумі можна буде розраховувати на медаль і в багатоборстві».

      Тепер сформована за підсумками національного чемпіонату збірна України готуватиметься на базі у Кончі-Заспі до осіннього «балу» кращих гімнастів світу в Данії.