Знайшли мумію. Не в Єгипті, а поблизу Рівного

20.09.2006

      Американські документалісти, які знімають фільм про знищення фашистами євреїв під час минулої війни, працювали 14 вересня в урочищі Сосонки під Рівним. Саме в цьому урочищі у листопаді 1941 року фашисти знищили понад 17 тисяч євреїв. Однак оператору з Нью-Йорка Сету Бернштейну та його асистенту Лі Пачеко довго спокійно знімати краєвиди єврейських захоронень та місць розстрілів іудеїв під час II Світової війни не довелося. Оглядаючи місцевість меморіалу, американські кіношники раптом натрапили в кущах, яких тут чимало, на мумію людини — верхню частину тулуба та голову з залишками довгого волосся. Такі реалістичні кадри зовсім не входили у плани документалістів. Побачене неабияк шокувало американську знімальну групу. Мешканці Нью-Йорка впевнені, що знахідка мумії запам'ятається на все життя: «Це справді жахливо, зважаючи на те, що ми приїхали знімати фільм про воєнні звірства ще II Світової війни, — дивувався українським реаліям Лі Пачеко. — Аж раптом тут натрапили на свіжу могилу. Це жахливе відчуття. Я такого ще не бачив і сподіваюся, що більше не побачу».

      Голова місцевої єврейської громади Геннадій Фраєрман, який супроводжував американців, негайно викликав у Сосонки міліцію. Він запевняє, що ще десять днів тому ніякої мумії на тому місці не було: «Я саме хотів розповісти документалістам про розкопки «чорних археологів» на місці поховань, які час від часу з'являються на меморіалі, про знахідки незрозумілих трупів. Дивлюся — й справді якийсь труп лежить зверху».

      Рівненські правоохоронці, які прибули на місце знахідки, оглянули у присутності понятих знайдені людські рештки. Начальник Рівненського міського відділу УМВС Юрій Гасан повідомив, що мумія вочевидь років 60—70 пролежала в землі: «Більше нічого поки що сказати не можу. Адже скелет чомусь огорнутий у тканину. Але що це за тканина, покаже експертиза». Хто мумія — жінка або чоловік, рівненські експерти теж точно не визначили.

      Правоохоронці та представники місцевої єврейської общини припускають, що рештки людини потрапили на поверхню внаслідок вимивання грунту дощовими водами або ж після незаконних розкопок золотошукачів. Адже в Сосонки у свій час приїжджали шукати єврейське золото «чорні археологи» навіть із Прибалтики, видираючи з мерців золоті сережки, обручки і коронки. «Ще в середині 80-х років тут вели розкопки, була порушена кримінальна справа, — згадує Юрій Гасан. — Громадяни з Прибалтики займалися незаконними розкопками, може, це ще залишки їхньої «чорної» роботи».

      Останній підкоп на меморіалі в Сосонках був виявлений три роки тому. А знайдена американцями мумія— не перша страшна знахідка цього року в Сосонках. У квітні , прибираючи територію єврейського цвинтаря в цьому урочищі, солдати місцевої військової частини також знайшли рештки людей. Це були кістяки двох чоловіків та однієї жінки літнього віку. Результати експертизи решток тіл, які знайшли тоді, так і не стали відомі. А поки що рівненські правоохоронці пообіцяли, що слідкуватимуть за тим, аби спокій покійників більше ніхто не порушував.