Ніжки-лялечки

19.09.2006
Ніжки-лялечки

Ноги люблять прохолодну воду!

      Розширення вен на ногах є хворобою всього цивілізованого світу. Ми багато годин проводимо майже без руху, ходимо на високих підборах, забагато їмо, тож не дивно, що організм починає страйкувати проти такого стану речей. За світовою статистикою, жінки потерпають від цієї хвороби утричі частіше, ніж чоловіки, а переймаються нею, мабуть, більше разів у десять — навіть найстрункіші ноги, понівечені судинною сіткою і варикозними вузлами, красуням доводиться ховати під брюками та спідницею максі. Після засмагання під палючим літнім сонечком, після виснажливих для нашої серцево-судинної системи спекотних днів вени проступають більше, ніж три місяці тому. Зарадити цьому лихові можна як за допомогою фармокологічних виробів, так і завдяки елементарним вправам та лікам із «зеленої аптеки».

 

Льоду — так, жару — ні!

      Неестетичний вигляд нiг — не найстрашніший наслідок підступного варикозу. Як лякав мене «рідний» одеський терапевт Олександр Уральський, до якого я не один раз приходила на прийом, ця хвороба відома своїми ускладненнями: трофічними виразками, гострим тромбофлебітом, кровотечею з варикозних вузлів, дерматитом, екземою і навіть тромбоемболією легеневих артерій. За словами лікаря, «запускати» варикоз, не звертаючи жодної уваги на розростання синюшної «сіточки» на ногах, — собі дорожче. Замальовування проблемних місць нічого не дає, а досить поширений серед народу рецепт «добряче засмагнути, і вени не будуть помітні» фахівці називають небезпечним для здоров'я людей, які вирішили цим рецептом скористатися. Чому? Все дуже просто. «Смаження» на сонечку розігріває й розширює й без того хворі судини й ускладнює перебіг хвороби. З цієї ж причини хворим на варикоз не можна приймати гарячі ванни, відвідати сауну й лазню, а також робити гарячі обгортання у салоні краси.

      Як пояснив мені Олександр Уральський, при варикозі відтік крові з кінцівок до серця відбувається надто повільно, у вени надходить дуже великий об'єм крові, і судинні клапани, які не дозволяють венозній крові «стікати» донизу, втрачають здатність нормально закриватися. Судини переповнюються, розширюються, їхні стінки нерівномірно тоншають, втрачають еластичність та тонус, а з часом вени можуть закрутитися у страхітливі вузли... Для того, аби не стати жертвою цієї болячки, медики радять дотримуватися таких правил:

      — не сидіти й не стояти тривалий час в одній позі;

      — щодня виконувати фізичні вправи для ніг, зокрема підніматися по сходах пішки, плавати, їздити на велосипеді, хоч би через день влаштовувати прогулянки на свіжому повітрі, у компексі вправ ранкової гімнастики ходити навшпиньки i на п'ятах;

      — не менше години лежати в такій позі, щоб ноги були піднятi вище рівня серця;

      — намагатися не набирати зайвої ваги;

      — при роздутих венах корисно бинтувати ноги (не занадто туго) еластичними бинтами. Носити ж тісні пояси, підв'язки, колготи й інші предмети одягу, які врізаються в тіло й залишають відчутні сліди, навпаки, шкідливо для здоров'я;

      — надавати перевагу м'якому взуттю з підборами не вищими за 5—6 сантиметрів;

      — поменше засмагати (зокрема і в солярії);

      — частіше приймати контрастний душ, обтирати ноги водою кімнатної температури;

      — не сидіти, заклавши ногу на ногу: вени бояться такого положення, адже ми перетискаємо судини, і рух крові сповільнюється;

      — пити багато води, бажано до двох літрів на день, i вживати не дуже багато солі;

      — прийшовши з роботи, налити у ванну по кісточки прохолодної води і зробити 200—300 кроків на місці.

Оцет пийте, але обережно!

      Що робити, коли профілактика буде запізніла? Сьогодні для лікування варикозного розширення вен фармацевти мають цілий арсенал пігулок, мікстур, розчинів для ін'єкцій, мазей, гелів, компресів тощо. Запропонувати «щось від варикозу» вам можуть у будь-якій аптеці, але фахівці все ж таки не радять купувати ліки, орієнтуючись лише на смак аптекаря чи знання, отримані під час перегляду телереклами. Медичні препарати треба використовувати, обов'язково попередньо порадившись із лікарем. Особливо це стосується людей, які, крім варикозу, мають ще цілий букет захворювань — чи то серцево-судинної системи, чи то органів травлення. Те саме стосується рецептів народної медицини — з цілющими ваннами, настоянками й розтираннями також краще експериментувати після візиту до лікарні.

      1. Досить ефективними для прочищення судин є вправи Микулина: треба підвестися на носки ніг так, щоб п'яти відірвалися від підлоги на 1—2 сантиметри, а потiм опуститися. Після 30 таких підйомів-спусків треба відпочити 10 секунд і продовжити тренування для вен. Вправи краще виконувати спокійно, не поспішаючи, 3—5 разів на день, роблячи за один підхід не більше 60 ударів п'ятами по підлозі.

      2. Венозні вузли, які відчутно випирають з-під шкіри, добре розсмоктуються після рясного змочування і розтирання спиртовою настойкою квітів білої акації.

      3. Ноги, уражені захворюванням, можна також розтирати спиртовою настойкою каланхое. Для приготування ліків треба залити дві столові ложки подрібнених свіжих листочків кімнатної рослини однією склянкою горілки і залишити настоюватись на тиждень. Отриману рідину втирати у варикозні кінцівки протягом місяця.

      4. Яблучний оцет — також гарний помічник у боротьбі з варикозом. Розтираючи ним уражені хворобою місця (вранці та ввечері), можна позбутися неприємних симптомів. Для кращої ефективності народна медицина радить одночасно з розтиранням пити кислуватий напій: дві чайні ложки яблучного оцту розвести у склянці кип'яченої охолодженої води, вживати після їжі дві-три склянки на день. Водночас медики не радять застосовувати цей метод людям, хворим на гастрит із підвищеною секреторністю шлунку, оскільки «зайва» кислота може спровокувати загострення хвороби.

      5. При тромбофлебіті накладати на хворе місце компреси з відвару бодяги (ця суха рослина продається мало не в кожній аптеці). Треба залити дві столові ложки бодяги половиною лiтра окропу і настояти протягом двох годин. Прикладати компреси з рідини слід двічі на день, тримаючи пов'язку на хворому місці по півтори-дві години.

      6. При лікуванні варикозного розширення вен гарні результати дає «ваннотерапія» в комбінації з прийомом відварів різних лікарських рослин.

      * Для приготування ванн, які зміцнюють судини, знімають набряк та покращують циркуляцію крові в кінцівках, треба взяти 500 грамів гілок дуба (взимку, коли концентрація дубильних речовин у дереві вища, вистачить 300 грамів), додати по півкілограма гілок каштана і верби, покласти все це в емальоване відро, залити холодною водою, довести до кипіння і кип'ятити 30 хвилин. До отриманого варива додати по 200 грамів сухоцвіту болотного, череди, ромашки, звіробою і залишити на ніч, щоб настоялося. Окремо відварити і розпарити три буханці чорного хліба і вилити суміш разом із відваром у ванну, слідкуючи, щоб температура рідини сягала 39—42 градусів. Лежати в оздоровчій ванні треба щодня протягом 30—40 хвилин перед сном.

      * Паралельно з прийняттям ванн слід пити спеціально приготовлені ностоянки. Одним літром окропу заливати суміш з однієї столової ложки подрібених дуба та столової ложки гілок каштана і гілок верби, кип'ятити 30 хвилин, додати у відвар по одній столовій ложці сухоцвіту болотного, череди, ромашки, звіробою. Настояти все це протягом 12 годин, процідити і додати до рідини дві столові ложки меду. Пити тричі на день, у перші два дні — по 50 мілілітрів (вміст 50-грамової склянки), наступні два дні — по 100 мілілітрів, ще 16 днів — по 150 мілілітрів. Після 20-денного курсу лікування треба зробити перерву на 5—10 днів і пройти повторний курс.