Румунський погром

15.09.2006
Румунський погром

      Ще за дві хвилини до початку гри на НСК «Олімпійський» стався символічний епізод: розперезалися «ультрас» із Бухареста. Радикальні румунські фани вирвалися зі свого 38-го сектора нижнього ярусу й почали молотити київських уболівальників у сусідньому секторі. Заїжджих хуліганів швидко втихомирив і «прорідив» загін рідної міліції. Шкода, що спецназівці не могли вийти на поле, щоб укоськати футболістів «Стяуа» у їхньому ігровому пориві...

      «Динамо» показало Європі рівень українського чемпіонату на 24 години пізніше від нашого чемпіона, «Шахтаря», але в обох випадках — і з італійською серією А, і з румунською дивізією А — порівняння було не на нашу користь. Українські «гранди» програли стартові поєдинки у Лізі чемпіонів із непристойним загальним рахунком 1:8. Єдиний гол забив динамівський ветеран Сергій Ребров, який востаннє наводив жах на суперників у цьому турнірі ще наприкінці минулого тисячоліття. Позавчора хіба що Ребров намагався підтримати динамівську марку. Загалом же «Динамо»-машина розсипалася. Зароджується висновок: вкладання коштів у легіонерів «під Лігу» виявилися невдалими.

      Пригадується, після здобуття Кубка кубків у 1986 році кияни програли саме футболістам «Стяуа» поєдинок за Суперкубок УЄФА. Реванш відбувся в серпні 2001 року в Бухаресті, коли «Динамо» у кваліфікації Ліги чемпіонів виграло з рахунком 4:2. Та «заруба» повторилася через п'ятирічку вже в груповому турнірі Суперліги, куди румунська «Зірка» (а саме так перекладається назва цієї команди) пробилася, на відміну від «Динамо», вперше. Але тепер «коса» й «камінь» помінялися місцями.

      У грі на зустрічних курсах, коли команди змагаються у швидкому переході з однієї фази гри в іншу, найголовнішим чинником стає зіграність футболістів. Насамперед оборонців. У Валерія Лобановського п'ять років тому були зіграні і кваліфіковані Ващук, Головко, Федоров, Несмачний. Маючи такі надійні тили, кияни просто розірвали румунів на контратаках із перших хвилин, забивши швидкі голи і вигравши перший тайм, до речі, так само — 3:1. Анатолій же Дем'яненко, на жаль, не міг повторити той переможний сценарій уже хоча б через те, що не мав вибору. Без травмованих Федорова, Гавранчича, Саблича, Ващука альтернативи бразильському дуету Родольфо та Родріго у центрі захисту не було. Проблеми зі здоров'ям не дозволили зіграти Ель-Каддурі, Ротаню, Верпаковскісу...

      Позиційні помилки парочки «Ро-Ро» і визначили долю зустрічі. Звичайний кутовий у виконанні гостей, навіс на дальній кут воротарського майданчика і неприкритий Гіоня точно пробиває у ближній кут.

      «Біло-сині» не розгубилися — очі у них ще «горіли» як слід. Швидка відповідь у вигляді прориву та удару Реброва дала надію, що поєдинок піде за нашим сценарієм. Проте «Стяуа» за ці роки виросла настільки, що її збалансованість, вміння пресингувати та грати в один—два дотики виглядали ліпше за київські. Цього виявилося достатньо, щоб румуни просто «розривали» старанних, але не успішних у цей день «опорників» Айялу Юссуфа і Карлоса Корреа та вміло «заплутували» бразильських центрбеків. Черговий навіс у штрафний майданчик на 24-й хвилині знову завершився точним ударом головою Баді, якого «забули» прикрити.

      Знову поступаючись у рахунку, господарі влаштували штурм воріт Карлоса Фернандеша, але м'яч після хитромудрих (трьох поспіль!) кутових у виконанні Корреа так і не влетів за спину воротаря. Португалець зловив кураж і витягнув стільки м'ячів, що їх цілком вистачило б для перемоги «Динамо» з рахунком 5:4. Остаточно ж добили гості київську команду її улюбленою багаторічною зброєю — до автоматизму відпрацьованими контратаками. Один із фолів Родріго завершився призначенням бельгійським арбітром штрафного удару з 25 метрів. І Ніколає Діка потужним пострілом у «дев'ятку» довів, що сьогоднішня «Стяуа» має не лише чудову тактичну грамотність, зіграність, бійцівські якості, а й «звичайну» майстерність високого гатунку. Вона, без сумніву, є і в того ж Корреа, і в Гусєва, але це був не їхній вечір. Це був вечір їхніх помилок.

      Після перерви кияни спробували піти ва-банк у світлі запалених фаєрів своїх численних фанів, але кілька гольових нагод лишилися нереалізованими. Крапку ж у матчі Діка поставив після чергового провалу динамівської оборони та своєї «прогулянки» віч-на-віч із Шовковським. До речі, Олександр на цей матч Суперліги вийшов у новому светрі — з написом Sasho на спині. Як виявилося, не на фарт.

      Після цього гості «зламали» Реброва, і Дем'яненко кинув у бій свою останню зброю — колумбійських дебютантів клубу, півзахисника і форварда. Але ані Морено, ані Отольваро, не залишили про себе враження гравців, які здатні змінити гру. Підсумок — 1:4. Це третя домашня поразка киян із таким рахунком у Лізі чемпіонів і п'ята — з різницею у три м'ячі.

      Тепер можна їхати в Мадрид «добивати» «Реал», який поступився справжньому фавориту групи, «Ліону». Можна до цього ставитися, як до жарту, але як би нам не довелося саме з іспанцями боротися за третє місце у групі...

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Груповий турнір. 1-й тур

Група Е

«Динамо» (Київ, Україна) — «Стяуа» (Бухарест, Румунія) — 1:4

Київ. НСК «Олімпійський». 60 000 глядачів

Арбітр: Алаєртс (Бельгія)

      «Динамо»: Шовковський, Маркович (Морено, 62), Родріго, Родольфо, Несмачний, Юссуф, Корреа (Белькевич, 58), Гусєв, Ребров (Отальваро, 73), Рінкон, Шацьких

      «Стяуа»: Фернандеш, Гоян, Несу, Гіоня, Сабан, Ніколіце, Крісточа (Опріце, 74), Ловін, Парасків, Діка (Петре, 82), Бадя (Теро, 70)

      Голи: Ребров, 16 — Гіоня, 3; Бадя, 24; Діка, 43, 79

      Попередження: Несу, 12; Гіоня, 73

«Ліон» (Франція) — «Реал» (Іспанія) — 2:0

      Голи: Фред, 11; Тіагу, 31

Турнірне становище:

          І В     Н     П     М     О

1. «Стяуа»  1     1     0     0     4-1   3

2. «Ліон»   1     1     0     0     2-0   3

3. «Реал»   1     0     0     1     0-2   0

4. «Динамо» 1     0     0     1     1-4   0

 

ПІСЛЯМОВА

Анатолій Дем'яненко,

головний тренер «Динамо»:

      — Ми просто ганебно зіграли в обороні — припустилися помилок, які вплинули на гру. Найголовніша причина поразки — якраз погана гра у захисті. Позначилася на грі й низка травм наших футболістів, але я не хочу цим виправдовуватися.

      Не думаю, що ми недооцінили суперника. «Стяуа» — дуже пристойна команда, яка недаремно минулого сезону дійшла до півфіналу Кубка УЄФА. Це збалансований колектив, футболісти давно виступають разом і чудово зіграні.

      Якби в мене у розпорядженні були нападаючі, то, можливо, ми зіграли б і з двома форвардами, але ж був фактично лише один Шацьких. За рахунку 1:3 в нас було кілька чудових моментів. Якби ми їх реалізували, матч ще можна було б врятувати. Але м'яч у ворота не пішов.

 

Космін Олерою,

головний тренер «Стяуа»:

      — «Стяуа» підтвердила, що є сильною командою. Про «Динамо» можна сказати приблизно те ж саме, але деколи все залежить від збігу обставин, які впливають на результат. Сьогодні — фантастично щасливий для нас день. Ми добре вивчили суперника: знали, як «Динамо» розпочинатиме матч і як його продовжуватиме. Після того, як нам пощастило забити швидкий гол, ми створили ще кілька небезпечних ситуацій, це й вибило суперника з ладу.