Смітять не метри, а люди

14.09.2006

      У Хмельницькому кількамісячна затримка з приходом нової владної команди, спричинена повторними виборами мера та міської ради, зумовила відтермінування в перегляді житлово-комунальних тарифів. Зміни останніх, враховуючи стрімке подорожчання енергоносіїв, сировини і матеріалів, стали невідворотними. Тим паче що востаннє цінова політика торкнулася цієї сфери ще в 1999 році, коли розрахунки здійснювалися, виходячи з рівня мінімальної зарплати у 70 гривень.

      Першим тарифні новації зачепили підприємство «Спецкомунтранс», яке займається вивезенням та утилізацією твердих і рідких побутових відходів. Навіть неозброєним оком видно, що колектив буквально задихається в сміттєвому потоці. Місто над Південним Бугом, яке здавна зажило слави чистого й охайного, нинішнього року стрімко втрачає цю репутацію. На вулицях усе частіше залежуються купи відходів, а біля багатоквартирних будинків під пекучим сонцем по кілька днів смердять переповнені контейнери в очікуванні спецтранспорту. Комунальники ж через зношеність техніки, якої також бракує, плинність кваліфікованих кадрів, не встигають вчасно усе це добро вивезти на полігон.

      Цінова деформація призвела до тяжких економічних наслідків. При цьому дебіторська заборгованість КП «Спецкомунтранс» сягнула мільйона гривень і, як наслідок, — понад 300 тисяч гривень невиплаченої людям зарплати. На інше годі було сподіватися, адже у квартплаті хмельничан підприємству належало всього дві копійки з квадратного метра житлоплощі. Та й ті мізерні кошти наші доблесні жеки перераховували суміжникам не надто сумлінно.

      Тепер, як мовиться, вирішено піти іншим шляхом. Адже, за влучним висловом першого заступника міського голови Анатолія Савчука, «смітять не метри, а люди». Отож платити слід не за «квадратуру», а за кожного мешканця квартири. Днями міськвиконком ухвалив, що кожен мешканець багатоповерхівки «відстібатиме» щомісяця на сміття 1 грн. 25 коп. Ті ж, хто оселився в приватному секторі, сплачуватимуть 2,47 грн. «з носа». Бюджетним установам вивезення кубометра сміття обходитиметься в 11,86 грн., іншим споживачам — 12,2 грн. Нові розцінки встановлено і на вивезення рідких відходів.

      А для того, аби ці гроші швидше доходили до КП «Спецкомунтранс», останнє зобов'язали у стислі терміни створити власну абонентську службу (кошти на це свого часу вже були виділені). Тобто споживачі платитимуть безпосередньо підприємству, оминаючи ненадійні жеки.

      Рішенню про нові тарифи передували громадські слухання, і подоляни загалом із розумінням поставилися до вимушеного кроку міських керманичів. При цьому можновладці запевнили, що подорожчання послуг не надто вдарить по гаманцях пересічних городян. Основний тягар нестиме місцевий бюджет. Саме зі спільної казни надаватимуть додаткову підтримку малозабезпеченим хмельничанам та компенсуватимуть витрати бюджетних організацій.

      Не за горами в місті й подорожчання тарифів на тепло й водопостачання. Але й ці малоприємні проблеми, як обіцяє мер Сергій Мельник, розв'язуватимуть з урахуванням думки територіальної громади.