І хліб, і до хліба
Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>
У спеціальних контейнерах зібраний комбайном урожай вирушає до переробника.
...Великий комбайн упевнено зарулює в помідорні міжряддя і починає закидати у своє «черево» стиглі томати. Я, переглядаючи відео, очам своїм не повірила — адже це дуже делікатний овоч, який потрібно збирати якомога акуратніше. А після комбайну це буде суцільне томатне пюре. Австралійський фермер Луїс Чірнсайд усміхається і заспокоює — не буде. Помідори на кущі достигають практично одночасно, і комбайн збирає за раз увесь урожай. У багатьох країнах світу зараз використовується механічне збирання томатів. От і підприємтво «Чумак» купило два такі комбайни, якими цьогоріч зберуть перший «механізований» урожай. Допомагає освоїтися з технікою і новими технологіями херсонцям уже згаданий пан Луїс...
«Минулого року в Італії я зустрівся з Йоханом Боденом, директором з корпоративного розвитку компанії «Чумак», — розповідає Луїс Чірнсайд, — він і запросив мене в Україну, щоб познайомитися з тутешнім сільським господарством. Я приїхав, подивився і на період австралійської зими вирішив тут залишитися. Адже Україна має колосальний потенціал з вирощування томатів, зокрема в Херсонській області».
У себе на батьківщині пан Луїс має 1250 га землі, де вирощує томати. Як відомо, ця рослина страшенно не любить рости на одному й тому ж місці. Повертатися на поле слід не раніше, ніж через 4 роки. А пан Луїс навів дивовижні факти: на одному зі своїх помідорних полів фермер вирощує томати вже 5 років поспіль (!). У 2003 році він зібрав 100 тонн з га, наступного року — 118 т/га, ще через рік — знову 100 т/гa, а цьогоріч — 94 т/гa (в Австралії сезон збирання помідорів припадає на січень). У наступному році фермер планує зібрати не гірший урожай. Отже, має ж чоловік якісь секрети, що дозволяють йому на одному й тому ж полі отримувати з року в рік рекордно високі врожаї. Натомість українські господарства збирають по 60-70 тонн з га в кращому випадку. Отже без нових технологій не обійтися.
До того ж Україна, яка щороку виробляє півмільйона тонн томатів, забезпечує власні потреби лише на 40 відсотків. Ще 60 відсотків помідорів імпортуємо. А сусідня Росія і взагалі забезпечує себе томатами лише на 2 відсотки, решту ж завозить із Китаю, Ірану, Узбекистану та Туреччини — та це ж ринок, який могли б активно освоювати наші фермери!
«Зараз на нашому заводі в Каховці триває реконструкція, яка потягне за собою суттєве збільшення обсягів виробництва продукції, а отже й сировини для неї, — розповідає директор агродепартаменту компанії «Чумак» Володимир Буренко. — Якщо досі в Каховці перероблялося 12 тисяч тонн томатів, то тепер перероблятимем 75 тисяч тонн. Стільки ж потрібно й на інший завод, що в Скадовську. Тобто загалом 150 тисяч тонн».
Отже, на «томатному фронті» треба суттєво змінити стратегію. Якщо порівнювати з тією ж Австралією, то там величезна увага приділяється якості розсади (наша ж часто поганенька, а з кволої рослини й врожаю гарного не діждешся). До того ж висаджують її якомога рідше (у нас — занадто густо, тому кущі — невисокі, а родючість їх нижча). Плюс фактично вся праця на помідорних плантаціях — і висадка, і прополювання, і збір врожаю — механізована. До слова, землі Луїса обслуговують 4 постійних і 10 сезонних робітників (сезонний, скажімо, заробляє 20 тисяч австралійських — 13 тисяч американських — доларів). А нашим фермерам, щоб вручну просапати і зібрати врожай, доводиться наймати десятки робітників. «Ми розуміємо, що неминуче прийдемо до механізованого збирання томатів, — продовжує Володимир Буренко, — бо робоча сила з кожним роком стає дедалі дорожчою. В Італії вартість робочого дня однієї людини на полі — 50 євро. А в нас фермер платить за день у середньому до 50 гривень. А ще два роки тому це було всього 15 гривень. До того ж робочої сили не вистачає — доводиться залучати людей з інших регіонів, приміром із Західної України, а в деяких фірмах на сезонних роботах навіть угорці працюють».
Що ж конкретно запропонував австралієць українським фермерам? Насамперед, на дослідному полі в селі Обривки (це спільний проект компанії «Чумак» та одного з основних його постачальників помідорів) висадили 15 нових гібридів томатів, аби прослідкувати, які з них дадуть найкращі результати на херсонських землях. Висаджені вони у припіднятих рядках — так ефективніше використовуються дощова вода й сонячне тепло. До того ж тут уперше в Україні запроваджено радикально нове крапельне зрошування — шланг, яким подається вода, закопують у землю, відповідно, необхідну вологу отримує безпосередньо коріння рослин. А керує процесом зрошення спеціальна комп'ютерна система — вона сама зчитує й аналізує інформацію та вирішує, скільки рослинам необхідно вологи.
До речі, саме «Чумак» завіз десять років тому в регіон поверхневе крапельне зрошення (шланг із отворами прокладається так, щоб вода живила безпосередньо кущі, а не бур'яни довкола). А до того ніхто й не уявляв, що можна так економно поливати поля. За словами Володимира Буренка, місцеві овочівники не відразу сприйняли нововведення, казали, що вкладати тисячу доларів на два гектари поля, — цілковите безумство. А зараз без крапельного зрошення в регіоні майже ніхто не вирощує овочі. «Чумак» і сьогодні продовжує кредитувати своїх постійних постачальників, які хочуть запровадити крапельне зрошення, бо всі розуміють наскільки це вигідно — бути незалежним від примх погоди.
Луїс Чірнсайд дуже оптимістично налаштований на українські «помідорні» перспективи. «Йохан Боден познайомив мене з колегою із Канади, дідусь якого народився в Україні, — каже австралійський фермер. — Ми разом зробили порівняльну характеристику України та канадського штату Онтаріо — дуже схожого за температурою та кількістю опадів на вашу країну. Так, Канада має щорічний врожай томатів у 84—88 тонн з гектара, а Україна — лише 40-50. Я вірю, що й Україна зможе мати такі ж показники, як Канада, або навіть і кращі». У Канаді, наприклад, у 2004 році врожайність томатів в Онтаріо була вдвічі вищою, ніж в Україні. Бо там успішно діють нові технології.
На Херсонщині помідори отримують на 2—2,5 години більше сонця, ніж їхні італійські родичі, розповів директор з корпоративного розвитку компанії «Чумак» Йохан Боден. А значить, у них більше вітамінів, кращий смак, та й продукція (ті ж таки кетчупи) виходить значно смачнішою.
Щоб виготовити кілограм томатної пасти, з якої потім роблять кетчуп, потрібно 6,2 кг помідорів. Між іншим, кетчуп значно корисніший, ніж свіжі томати. У проварених помідорах вміщується антиоксидант лейкопен, який протидіє окислювальним процесам в клітинах. А «витягати» лейкопен зі свіжих помідорів організм не вміє.
Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>
Як свідчить моніторинг ринку останніх років, найбільшою популярністю в українських аграріїв сьогодні користується техніка виробництва США. І рiч не тільки в тому, що засновника всесвітньо відомої компанії «Джон Дір» наші фермери сприймають як свого рідного інженера-емігранта Івана Козу. Американська техніка справді добре зарекомендувала себе в полях України. >>
Міністерство аграрної політики і продовольства України сформулювало ключові напрями, за якими найближчим часом відбуватиметься реформування галузі. Комплексний стратегічний план, в основу якого їх і покладено, отримав назву «3+5». >>
Апеляційний суд Одеси минулого тижня виніс остаточне рішення про конфіскацію на користь нашої держави турецької рибопромислової шхуни ZOR та близько п’ятнадцяти кілометрів сіток — знаряддя лову. Шхуна назавжди залишається в Україні. >>
Росспоживнагляд дозволив українському державному підприємству «Артемсіль» відновити постачання солі до Росії. Очікується, що підприємство постачатиме до Росії 170 тисяч тонн солі щороку. Росспоживнагляд повідомив Федеральну митну службу про допуск продукції з 10 травня. >>