Урок від зірок

30.08.2006
Урок від зірок

Призерка Олімпійських ігор Олена Садовнича вчить юних спортсменів поводитися з луком. (Фото Сергія ТЕСЛЕНКА.)

      Iдея проведення фестивалю «Спортивні ігри України» належить голові Комітету Верховної Ради з питань сім'ї, молоді та спорту Миколі Томенку. Такі масові заходи, без сумніву, потрібні, щоб звернути увагу суспільства на масову фізкультуру та спорт, через занепад яких під загрозою опинився генофонд нашої нації. За задумом, уславлені українські атлети, переможці Олімпіад та чемпіонатів світу, повинні «запалити» у молоді бажання займатися спортом. Інше питання, що ці «кроки до мас» потрібно організовувати так, щоб спроба викликати захоплення не призвела до розчарування. Скажімо, якщо у місце змагань зі стрітболу (вуличного баскетболу) або майстер-класу з греко-римської боротьби несвоєчасно підвезти щити чи килими, глядач може й не дочекатися початку дійства, а податися в найближчий «генделик» чи зал ігрових автоматів. А організованості можна повчитися хоча б і у відомих спортсменів. В'ячеслав Олійник, Інесса Кравець, Олена Садовнича, Денис Готфрід, Катерина Серебрянська та Світлана Лисянська у Черкасах продемонстрували дисциплінованість, жодного разу не спізнилися й старанно дали всім бажаючим уроки своєї майстерності.

      Черкаси стали місцем першого подібного фестивалю не лише тому, що «батько» «Спортивних ігор» Микола Томенко — родом із цих країв. Важливим є й те, що у ставленні до спорту Черкаська обласна рада на чолі з Володимиром Гресем може стати прикладом для багатьох регіонів, де ця сфера поки що фінансується за остаточним принципом. На Черкащині фінансування фізкультурно-спортивної галузі в цьому році становить 14 мільйонів гривень, що на 30 відсотків більше за попередні роки. Крім того, місцева влада створює умови для інвестицій у спорт, про що свідчить поява чудового тенісного центру «Селена» чи баскетбольного клубу «Черкаські мавпи», який у новому сезоні збирається боротися за чемпіонство у вітчизняній суперлізі. У Черкасах, на відміну від багатьох традиційних центрів, продовжує успішно «дихати» веслування, що засвідчила перемога на чемпіонаті світу Віктора Трофименка. І нарешті, батьківщина Івана Піддубного залишається богатирським краєм, адже серед атлетів, які нещодавно принесли Україні звання найсильнішої нації світу, був і черкаський силач Віктор Юрченко.

      Наприкінці спортивного свята найбільшу аудиторію дня зібрали «Богатирські ігри». У ролі ведучого цього шоу виступив лідер української збірної «стронгменів» Василь Вірастюк. Використовуючи жарти й дотепи, Василь за сприяння партнерів по національній команді Юрченка та Михайла Старова зміг захопити публіку настільки, що бажаючих спробувати себе у богатирських вправах було хоч відбавляй.

      А після завершення майстер-класу богатирів на смарагдовий газон вийшли футбольні команди ветеранів київського «Динамо» та оргкомітету фестивалю. Євген Рудаков, Іван Яремчук, Олег Саленко, Віталій Косовський та інші уславлені футболісти протистояли Миколі Томенку, Павлу Дворському, Віктору Павліку, В'ячеславу Олійнику, Денису Готфріду, Валентину Щербачову тощо. Перший гол у цій зустрічі, до речі, забив депутат Томенко. Загалом боротьба точилася без «піддавок», що підтверджують дві травми динамівців, але все ж професіонали виграли — 7:4.

      Усе завершилося концертом та феєрверком, на які підтягнулася вже інша публіка. А втім, напевно, так і повинно бути під час подібних акцій — кожен має можливість обрати серед численних заходів те, що йому більше до смаку чи до фігури.

      На пам'ять про фестиваль біля стадіону залишився новенький спортмайданчик зі штучним покриттям, який відкрили зіркові гості.