ХРОНІКА

29.08.2006
Бокс

      Нарешті завершилася епопея з визначенням найближчого суперника для українця Володимира Кличка. Оскільки чемпіон світу у суперважкій категорії за версією IBF довго не хотів підписувати контракт із Шеноном Бріггсом, американець домовився про дуель із володарем пояса WBO білорусом Сергієм Ляховичем. Чемпіон WBС Олег Маскаєв не готовий битися з Кличком-молодшим 11 листопада. Тож Володя обрав собі в суперники 31-річного американця Келвіна Брока, в послужному списку якого 29 перемог без поразок. У рейтингах WBA і IBF Брок посідає третє місце.

Теніс

      Учора в Нью-Йорку стартував четвертий, останній цього року, турнір із серії «Великого шолома» — відкритий чемпіонат США. За традицією, Україну на синтетичних кортах «Флешинг мідоуз» представлятимуть лише жінки. Юлія Бейгельзiмер пробилася до основної сітки «Ю-Ес оупен» через три кола кваліфікації, а Юліана Федак, Олена Бондаренко, Ольга Савчук та Вікторія Кутузова потрапили туди напряму. Єдиний наш представник сильної статі Сергій Стаховський зазнав поразки вже в першому кваліфікаційному матчі від данця Карлсена.

      Першою з-поміж наших розпочала боротьбу Савчук, суперницею якої стала доволі слабка американка Лоурен Албанезе. Олена Бондаренко в стартовому турі грає проти американки Аші Ролл, Федак протистоїть Тетяні Пучек з Білорусі, Кутузова зустрічається з сильною італійкою Флавією Пенетта. Найгірша ж доля випала Бейгельзімер: донеччанку в першому раунді екзаменує 12-та ракетка турніру росіянка Дінара Сафіна.

Легка атлетика

      У Брюсселі відбувся «Меморіал ван Дамма» — п'ятий турнір із серії «Золотої ліги». Всі претенденти на головний джек-пот у розмірі мільйона доларів знову перемогли на своїх дистанціях — американці Джеремі Уорінер і Саня Річардс на 400 м, Асафа Пауелл з Ямайки на 100 м, Тірунеш Дібаба з Ефіопії на 5000 м. Запам'яталися змагання побиттям командою Кенії світового рекорду в неолімпійській естафеті 4х800 м (7 хв. 2,43 сек.), який протримався чверть століття.

      Українці в столиці Бельгії не виблискували. Олексій Лукашевич став восьмим у стрибках у довжину із скромним результатом 7,87 м, Олена Чебану — дев'ятою в бігу на 200 м, а Іван Гешко лише 16-м на дистанції 1500 м (3.38,43). Найкраще виступила Тетяна Петлюк, котра 800 метрів подолала з шостим часом (2.00,08).

Велоспорт

      Переможцем «Туру Бенілюксу», що проходив дорогами Голландії й Бельгії, став німець Шумахер із команди «Геролштайнер». У загальній класифікації за підсумками семи етапів він на секунду випередив американця Хінкепі з «Діскавері ченел», підрізавши його на вирішальному фініші. Українці Володимир Білека та Ярослав Попович посіли 20-те (+1 хв. 44 сек.) і 38-ме місця (+3.16) відповідно.

* * *

      Із 26 серпня по 17 вересня дорогами Іспанії 61-й раз проходитиме одна з найпрестижніших гонок професіоналів — «Вуельта». Перший етап з роздільним командним стартом на 7,2 км найшвидше (за 7 хв. 36 сек.) подолали гонщики стайні CSC, серед яких і наш співвітчизник Володимир Густов. Також Україну на іспанських трасах представляє Володимир Дюдя з команди «Мілрам».

      Другий етап довжиною 167 км (а всього їх буде 21) позавчора виграв італієць Паоло Беттіні. З часом переможця, а загалом 144-м, фінішував Густов. Дюдя відстав від Беттіні на 58 секунд і посів 175-те місце.

Хокей

      Ослаблений втратами досвідчених гравців київський «Сокіл» зіграв перші спаринги перед початком нового сезону. В Латвії різко омолоджена команда Олександра Сеуканда провела два матчі з клубом «АСК-Огре» — лише четвертою у своїй країні за підсумками минулого чемпіонату. Підсумок — 2:2 (Бобровников, Легачов) і 3:5 (Бобровников — 2, Лясковський). Ворота киян у першому поєдинку захищав Ворошнов, у другому — Напненко, інформує «Українська хокейна агенція».

      Із Прибалтики чемпіони України одразу відбули до Москви на «Кубок «Спартака», позаяк у Києві просто немає льоду для тренувань. Учора першим суперником «соколят» у столиці Росії був «Витязь» (Чехов).

Масовість

      Минулої суботи в Черкасах відбувся фестиваль під назвою «Спортивні ігри України», в якому взяли участь чимало зірок нашого спорту. Відбулися майстер-класи для юних спортсменів, їм також подарували обладнаний спортивний майданчик. Подробиці читайте в завтрашньому номері «УМ».