Нуль на Массу

29.08.2006
Нуль на Массу

Турецький подiум iз шампанським. (Фото РЕЙТЕР.)

      Повернення «Феррарі» на командний перший рядок загального заліку «Кубка конструкторів» може статися у рідній для цієї «стайні» Італії. Адже «Скудерія» набрала хід і минулого тижня в Стамбулі скоротила відрив від «Рено» до мінімуму. На Гран-прі Туреччини, як і передбачалося, тривала битва двох основних претендентів на чемпіонський титул — Алонсо та Шумахера-старшого. Міхаель у другій половині гонки не зміг скоротити відставання від Фернандо, але й чинний чемпіон не став першим. Обох грандів випередив другий пілот «Феррарі» Феліпе Масса. Бразилець заклав підгрунтя своєї першої перемоги на етапах «Ф-1» ще тоді, коли виграв у кваліфікації «поул-позишн», і надалі лідерство не віддав.

      На старті Шумахеру, який ішов за партнером по команді, вдалося відбити атаку Алонсо. У цей час за спинами лідерів стався невеликий завал, після якого чомусь не випустили машину безпеки. Через уламки на трасі постраждав другий пілот «Рено» Фізікелла. Усе це разом налаштовувало босів «Феррарі» на мажорний лад.

      Як уже часто бувало в цьому сезоні, вирішальним став один із заїздів лідерів у бокси. Цього разу поперек траси став болід маловідомого Вінантоніо Ліуцці з «Торо россо». Під час виїзду «сефіті кар» усі пілоти вирішили заїхати на заміну гуми й дозаправку. Помилка «червоних» полягала в тому, що Шумахер-старший і Масса на піт-стоп прибули на «ремонт» одночасно. Поки техніки працювали з бразильцем, німець очікував, відтак Алонсо мав змогу випередити свого головного конкурента. Хоч як Шумі намагався випередити іспанця, але зрештою той збільшив відрив у особистому заліку. Водночас перед наступним етапом навіть у «стайні» «Рено» визнають, що «Феррарі» на «своїй» трасі має кращі шанси. Утім, з огляду на розсудливість Фернандо, в підсумку може скластися ситуація, коли «Скудерія» виграє «Кубок конструкторів», але Алонсо утримає особисте чемпіонство.

      До кінця чемпіонату лишається чотири етапи: Італія (10 вересня), Китай (1 жовтня), Японія (8 жовтня), Бразилія (22 жовтня).

 

ТАБЛО

Чемпіонат світу з автоперегонів «Формула-1».

Гран-прі Туреччини

Стамбул. 309,356 км

      Залікова вісімка: Масса («Феррарі») — 1:28.51,082, Алонсо («Рено») — +5,575, М.Шумахер («Феррарі») — + 5,656, Баттон («Хонда») — +12,334, Де Ла Роса («Макларен») — +45,908, Фізікелла («Рено») — +46,594, Р.Шумахер («Тойота») — +59,337, Баррікелло («Хонда») — +1.00,034.

      Загальний залік: Алонсо — 108, М.Шумахер — 96, Масса — 62, Фізікелла — 52, Райконен («Макларен») — 49, Баттон — 36, Монтойя («Макларен») — 26, Баррікелло — 22Е

      Кубок конструкторів: «Рено» — 160, «Феррарі» — 158, «Макларен» — 89, «Хонда» — 58, «Тойота» — 28, «Заубер» — 26, «Ред булл» — 16, «Уїльямс» — 10, «Торо россо» — 1.