Бджоли-оси налетіли

22.08.2006
Бджоли-оси налетіли

Доза отрути від комахи-медолюба може викликати сильну алергійну реакцію. (Фото з сайту photo.bov.com.ru.)

      Мені пощастило. Не тому, що довелося скуштувати пекучого «гостинця» від смугастої комахи, а тому, що організм легко сприйняв те, що «бджола дала меду». Для мене, як і для більшості людей, одна-дві «ін'єкції» бджолиної отрути не є смертельними. Адже фатальною для людини стає доза близько 0,2 грама отрути, а таку кількість небезпечної речовини можна отримати після 500—1000 укусів комах. Утім для окремих людей достатньо одного укусу бджоли чи оси, щоб організм почав бурхливо реагувати на отруту підвищенням температури, почервонінням шкіри та виникненням жахливих набряків. Якщо постраждалому від анафілактичного шоку не надати вчасно медичну допомогу, він може померти.

      Як розповідає кандидат медичних наук, лікар-алерголог Київської міської клінічної лікарні №8 Лілія Романюк, така виражена алергiйна реакція може проявитися за лічені хвилини. Якщо в людини почервоніло місце укусу, з'явилося запаморочення, нудота, упав тиск, заклало ніс, то постраждалому треба терміново дати протиалергійний засіб та відвезти до лікаря. Якщо ж імунна система реагує на отруту нормально, то навіть від «щедрості» кількох комах небезпеки для здоров'я не буде.

      «Наша лікарня збудована біля водойми, тому ми маємо багато пацієнтів зі скаргами на укуси бджіл та ос, — говорить Лілiя Романюк. — Відпочивальникам радимо запам'ятати кілька простих порад. Якщо укус не спричиняє особливих неприємностей, то достатньо витягнути жало і змазати місце розчином йоду. Через кілька днів набряк зникне. А в разі швидкого поширення почервоніння від місця укусу треба негайно звертатися до найближчого медичного пункту».

      Людям, які мали алергiйні реакції на укуси бджiл чи ос, Лілія Романюк радить не користуватися парфумами під час походiв на природу й обов'зково брати з собою у похідну аптечку антиалергійні мазь чи таблетки. Препарати можуть стати в нагоді і в місті: біля лотків із солодощами та горами кавунів зараз увиваються цілі рої бджіл та ос, котрi в будь-який момент можуть ужалити покупця чи звичайного перехожого. Краще перестрахуватися...