Як Мороз та його люди жнивують

22.08.2006
Як Мороз та його люди жнивують

Іван Мороз пробує пшеницю на зуб — як золото. (Фото Василя ГРИБА.)

      Уперше в селищі Лосинівка, що на Чернігівщині біля контори однойменної тамтешньої агрофірми велелюдно.

      — Ви до нашого голови? — підійшов жвавий дідок.

      — Так, до Івана Федоровича Мороза.

      — Займайте чергу. Я — крайній. Цей увесь люд — до нього... Довгенько тре чекати... А ви у якій до нього справі?

      — Я — журналіст...

      — Бачу, що не з місцевих... Усіх наших знаю... Сорок років механізатором тут...

      — Сорок років? — перепитую.

      — Дивуєтеся? Я б іще сів на трактора чи комбайна... Роки беруть своє. Здоров'я не те... Іван Харитонович Боровик, — подав важку мозолисту руку. — А наш голова — не просто голова...

      — Як це розуміти?

      — А так! Ввважай, кожні десять, а то й більше, разів голова. Загинай пальці! Зерна хазяйство дає скільки? Стільки нині не під силу іншим. Молока і м'яса — дай Боже... А техніки? Тракторів, комбайнів... Автомобілів більше, ніж у будь-якій автобазі. Будує агрофірма... Куди тій будівельній організації. Цегла зі свого заводу — по 270 гривень за тисячу штук. Налітай — подешевшало! Свій асфальтовий заводик... Є і власна олійня: б'ємо олію з ріпаку, гірчиці, соняшнику і ще кількох культур. А млин! Такого млина пошукати... У три зміни працює. За зміну — п'ять тонн борошна, висівок... Ще переробляють гречку, пшеницю на крупу. Є макаронний цех, а хліб який у нас печуть. Який хліб! Куштували?

      — Не довелося...

      — Як це?.. Лосинівський хліб і в столиці знають... Будете додому вертати, зайдіть до нашої фірмової лавки. Це по дорозі...

      Нарешті настала і моя черга поспілкуватися з легендарним «дідом Морозом» (так голову називають сільчани).

      За столом сидів великий сивий чоловік, з тим природним спокоєм, що його даровано людям лише світлим та вольовим. Від лосинівського голови дізнався, що питома вага його господарства в Ніжинському районі з виробництва основної сільськогосподарської продукції суттєва. Скажімо, виробництво зерна від загальнорайонного становить 24 відсотки, молока — 40 відсотків, м'яса — 37, цукрових буряків — 26. І така стабільність спостерігається впродовж десятків років.

      Погомонівши коротко, сідаємо в автівку. Їдемо далекою степовою дорогою. Поля мовби коливаються, рухаються самі в собі, тиснуть на обрій...

      — Малий був, років шість, — згадує Іван Федорович, вдивляючись у поля. — Заблукав у високих, вище голови житах. Надибав грушу-дичку, назбирав повну торбу терпких падалиць, заснув, поклавши голову на торбинку, посеред дороги в сусіднє село. Подорожні, як оповідала мати, впізнавали, чий я, на кого схожий, з якого села. Як зараз пам'ятаю, наснилася мені річка, і я, малий, на коні намагаюся випередити її нестримний плин. Розбудив мене тоді батько, розшукав. Приїхав на білім коні. Подав руку, я оперся ногою на його чобіт, ковзнув за спину тата, на круп коня. Знову задрімав, і знову виділося, ніби не кінь несе мене додому, а ріка — у свою золоту невідомість.

      Я мовчки слухав і думав з якоюсь тривогою: «Що станеться, коли відійде ця одвічна хліборобська пам'ять? Не стане душі, протез залишиться». Із невтішної задуми вивів притишений бас Мороза:

      — Майже тридцять сім років тому прийшов у Лосинівку. Начебто і колгосп був не з останніх, а як не пнулися, а навіть на три тисячі тонн зерна не могли вийти.  А я вже тоді висловлював свою ідею фікс: «Доживемо до того часу, коли засиплемо в засіки десятки тисяч тонн». Спеціалісти, колгоспні й районні, цокали кісточками рахівниць: «Це треба по шістдесят, а то й більше тонн зерна на круг намолотити. Нереально». Три роки тому за несприятливих умов узяли з гектара по 47 центнерів колоскових, вийшли на рубіж 8500 тонн. Ще б трохи. Позаторік узялися гуртом. А ще навесні пообіцяв, що коли вийдемо на 10-тисячний рубіж, агронома Сергія Ситенка преміюю новими «Жигулями». Виростили великий хліб. На моє прохання бухгалтерія підготувала довгий список жниварів. Ну тобі весь наявний механізаторський склад. Як і планували, весь 850-гектарний лан пшениці дав на круг по 60 центнерів зерна. Та якого! Еліта або перша репродукція.

      Агрофірма «Лосинівська» — дослідне господарство, яким опікується Академія аграрних наук України, тому тут займаються і насінництвом.

      — Цього року, як ніколи, важко, — скрутно зітхає Іван Федорович. — Погода дуже нестійка, перепади. Люди працюють, не покладаючи рук. І я теж не в Христа за пазухою дрімаю...

      Трудовий колектив агрофірми, а це понад півтисячі працівників, регулярно одержує заробітну плату. Мають і з колективного поля зерно. Цьогоріч планують хліборобам виділити понад 850 тонн збіжжя по 18 копійок за кілограм. По два центнери зерна за пільговими цінами отримають і пенсіонери. А це бiльше тисячi осiб.

      Думаю собі: а як же все-таки утримався Мороз у сідлі? Як не змело його шквальними вітрами складного і багато в чому непевного часу? І конкретніше: адже він тому і вирізнявся, і став іменитим, що ще здавна користувався економічним важелем, тобто тим, що вигідно господарству і країні, іншими словами, виходив із реальних і неповторних особливостей своєї землі, свого місцеперебування і свого напряму господарювання. Він саме тому мав вступити і вступив у конфлікт із чиновницьким шаблоном і всілякими минущими, хоч і модними «перебудовами» і «реорганізаціями». А таки вистояв на своєму беззмінний голова Іван Мороз!

Михайло ЛОЗОВАН,
журналіст.
  • І хліб, і до хліба

    Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>

  • Японський трактор у лізинг

    Як свідчить моніторинг ринку останніх років, найбільшою популярністю в українських аграріїв сьогодні користується техніка виробництва США. І рiч не тільки в тому, що засновника всесвітньо відомої компанії «Джон Дір» наші фермери сприймають як свого рідного інженера-емігранта Івана Козу. Американська техніка справді добре зарекомендувала себе в полях України. >>

  • Аграрна арифметика

    Міністерство аграрної політики і продовольства України сформулювало ключові напрями, за якими найближчим часом відбуватиметься реформування галузі. Комплексний стратегічний план, в основу якого їх і покладено, отримав назву «3+5». >>

  • Наша риба впіймала шхуну

    Апеляційний суд Одеси минулого тижня виніс остаточне рішення про конфіскацію на користь нашої держави турецької рибопромислової шхуни ZOR та близько п’ятнадцяти кілометрів сіток — знаряддя лову. Шхуна назавжди залишається в Україні. >>

  • Росіяни хочуть солі?..

    Росспоживнагляд дозволив українському державному підприємству «Артемсіль» відновити постачання солі до Росії. Очікується, що підприємство постачатиме до Росії 170 тисяч тонн солі щороку. Росспоживнагляд повідомив Федеральну митну службу про допуск продукції з 10 травня. >>