Срібна горілка завоювала світ

22.08.2006

      Срібло відоме людству з найдавніших часів, благородний метал зустрічався в самородному вигляді, і його не доводилося виплавляти з руд. Це визначило культ срібла в традиціях різних народів. Так, наприклад, у Вавилоні срібло вважали священним металом і символом Місяця. У середні століття срібло і його сполуки активно використовували алхіміки. Із середини XIII століття срібло стало головним матеріалом для карбування монет і виготовлення столового начиння.

      Одними з основних сфер застосування срібла є медицина і харчова промисловість. Ще в VI—V століттях до н.е. речовини, що містять срібло, використовували як ліки і засоби для очищення води. Про це писали Геродот і Плиній, а великий Парацельс залишив безліч рецептів лікування захворювань препаратами срібла.

      Цікаво, що очищуючі властивості срібла залишалися фактично невивченими до кінця XIX століття. Саме в цей час лікар Беньє Креде повідомив про хороші результати лікування різних інфекцій іонами срібла. У певній концентрації срібло омолоджує кров. Не випадково Нобелівський лауреат і фахівець із колоїдальних розчинів срібла Роберт Сейнер якось порівняв його дію на організм із придбанням другої імунної системи.

      Досягнення сучасної науки в цій сфері взяли на озброєння декілька відомих компаній. При цьому привід для гордості є й в України. Зокрема, збагачення води іонами срібла використала горілочна компанія «Союз-Віктан». Як результат, лінійка горілок SV Premial, SV Original і SV Grand Prix за декілька місяців завоювала ринки більшості європейських країн.

      Один із виробничих секретів компанії полягає в унікальних технологіях фільтрації, заснованих на дії срібла і коштовних мінералів — опала, халцедону і гірського кришталю. Прикметно, що інноваційні методи фільтрації стали одним із факторів, завдяки яким «Союз-Віктан» перетворився на один із лідерів світового алкогольного ринку. Так, за рейтингом найбільш авторитетних світових видань, присвячених ринку алкоголю — англійського Drinks International і американського Impact: News and Research for Drinks Executive — компанію «Союз-Віктан» другий рік поспіль визнають брендом світу, що швидко росте. Крім того, за підсумками 2005 року, компанії вдалося вийти на третє місце у світі за обсягами продажу горілчаної продукції.

      Валентина Попова, викладач Національного університету харчових технологій, доцент, кандидат технічних наук, автор понад 100 рецептур лікеро-горілчаних напоїв: «Срібна фільтрація — унікальний метод мікрофільтрації, що використовується для виробництва горілки елітних сортів. Застосовують фільтри, спеціально розроблені для заводу «Союз-Віктан», у них використовують активоване вугілля, насичене частками срібла.

      Фільтри даного типу мають переваги порівняно з класичними, що містять просто активоване вугілля. По-перше, зростає швидкість обробки з 30—60 декалітрів на годину до 120—180 декалітрів. По-друге, у срібних фільтрах процес фільтрації відбувається безперервно, що уможливлює повне видалення альдегідів (продуктів окислювання спирту). У результаті ми отримуємо горілку з кращими органолептичними властивостями, високою прозорістю, блиском і високою стійкістю.

      Крім цього, срібні фільтри мають дуже високу регенеруючу властивість, приблизно в 10 разів вищу за класичні. Тому навіть при тривалій експлуатації «срібні» фільтри зберігають властивіть очищення за найвищою якістю. Вода на «Союз-Віктан» також проходить «срібне» очищення й отримує додаткові властивості. Загальновідомо, що іони срібла облагороджують воду, очищуючи й знезаражуючи її».

      Сотні років тому «чарівною» водою зі срібних глечиків міг похвалитися лише великий перський цар Кир. Сьогодні унікальні технології від «Союз-Віктан» зробили «срібну» горілку доступною для мільйонів споживачів у всьому світі.

Юрiй ПОНОМАРЬОВ.