Школярики — фінансові «комарики»

18.08.2006
Школярики — фінансові «комарики»

Гаряча пора шкільних базарів. (Фото Укрінформ.)

«Однострій» першокласника

      Літні канікули закінчуються, діти повертаються від бабусь, із таборів, курортів, і починається передшкільна лихоманка: зошити, портфелі, підручники, яких бракує у шкільній бібліотеці, та багато інших дрібних, але вкрай необхідних під час навчання, речей. Жнивна пора для організаторів шкільних ярмарків та продавців канцелярії вже розпочалась, і після деяких підрахунків батькам стає зрозуміло, що повна шкільна «екіпіровка» їхнього чада цьогоріч обійдеться недешево. Від 1 до 2,5 тисячі гривень доведеться витратити на одяг та канцелярські прилади, а ще додайте до цього (звісно, за бажанням) зачіску в перукарні, бантики та краватки, букет для вчительки і підручники, які доведеться докуповувати вже у вересні.

      Підготовку до навчального року зазвичай починають із придбання шкільної форми. Кожна школа має свої вимоги до кольору та наявності чи відсутності шкільної емблеми на жакеті. Форму можна купити в магазині або пошити в ательє, хоча пошиття коштуватиме значно дорожче. Для порівняння: вартість костюма-«двійки» на київських ярмарках починається зi 180 гривень, при цьому дівчата до стандартного бавовняного комплекту мають трикотажну «альтернативу», яка коштує трішки дешевше, але швидше витягується і виглядає не так презентабельно. Серед представлених на вітчизняних ринках моделей є також костюми-«трійки»: жакет, спідниця/брюки і жилетка (напівшерстяний за 315 гривень) або жакет, спідниця, брюки для дівчат (від 215 гривень).

      Пошиття одягу в ательє обійдеться батькам майже вдвічі дорожче: костюм-«двійка» коштуватиме 380 гривень (піджак — 200, спідниця/брюки — 180 гривень), а ще додайте вартість тканини — і взагалі вийде «золота» форма. Проте індивідуальний костюм має одну суттєву перевагу — великий зазор, який роблять на виріст, тому коли ваша дитина підросте через рік, потрібно буде лише відпустити рукави і подовжити брюки, а не купувати нову форму. Зверніть увагу на те, що шкільна форма буває літнього та зимового типу, залежно від матеріалу, із якого її пошито. Літній костюм легкий, красиво «сидить» під час примірки, але взимку учень у ньому замерзне (на светрик під жакет не розраховуйте — місця не вистачить). Тому краще купувати напіввовняний костюм: на теплу погоду піджак можна залишити вдома, а взимку під піджак одягнете байкову сорочку або теплий гольфик і жилетку.

      Біла сорочка для хлопців (якісна, а не «одноразова») коштує від 65 гривень, деякі сорочки продаються вже з краватками, а окрема ціна краватки від 7 до 9 гривень. Середня ціна білої блузки — 75 гривень, але за наявності різноманітних прикрас, стрічечок і блискіток, вартість збільшується. Обов'язково потрібно дивитися на якість блузок і одразу приміряти їх під жакет, щоб «узгодити» комірці. Водночас iз сорочкою чи блузкою можна купити гольф: коштуватиме він приблизно 50 гривень і буде універсальним одягом на щодень, а також замінятиме шарф восени.

      Дівочі спіднички коштують у середньому від 100 до 120 гривень: чим більше їх торкнулася дизайнерська фантазія, тим, відповідно, дорожче. Непоганою альтернативою спідницям є сарафан, який на теплу погоду заміняє піджак, а на холодну — жилетку, а коштує від 120 до 185 гривень залежно від розміру і матеріалу.

      Для занять фізкультурою потрібно обов'язково придбати спортивний костюм і кросівки. Кросівки коштуватимуть від 100 гривень, звичайна спортивна форма обійдеться у 160, а фірмова добирає до 300 гривень. При цьому спортивні костюми бувають різні: велюрові для дівчат, з теплою підкладкою, із регланом або спортивною курткою. Замість спортивного костюма можна окремо купити спортивні штани і міняти різні футболки, а для дівчат є спеціальні штанчата, зроблені зі стрейчевого матеріалу.

      Чи не найважливішою складовою учнівського обмундирування є зручне взуття. Черевички із закритим носком коштують, починаючи від 200 гривень; проте чим дорожче вони будуть, тим довше служитимуть, не тріскатимуться і не «скапітулюють» після першої зливи. Для дівчат вибір знову-таки рясніє охайними черевичками з різними пряжечками та замочками, але сильно витрачатись на них не слід, адже, окрім взуття на кожен день, доведеться ще купувати красиві босоніжки чи туфельки на «концерти для мам» та інші виступи. Взуття у першу чергу повинно бути зручним, тому шкодувати час на примірку не варто.

      Поки ви бадьорі й повні сил, йдіть у взуттєвий відділ, бо попереду у вас ще справжня канцелярська епопея, під час якої ви почуєте: «Я хочу портфель з Барбі, а не з левчиком, а оцей пенал мені взагалі не подобається...» тощо.

Зошит, книжка і пенал — мій навчальний арсенал

      Для того, щоб батьки не загубилися серед стосиків різного приладдя, у канцелярських відділах вивішують спеціальний перелік «Портфелик першачка», тобто спочатку треба купити сам ранець, а вже потім наповнювати його всім необхідним. Для учнів молодших класів зазвичай купують прямокутні портфелі з ортопедичними спинками (щоб плечі не перекошувались і не розвивався сколіоз), які коштують мінімум 125 гривень. Легкі тканинні наплечники коштують від 50 до 100 гривень. Вчителі молодших класів радять батькам купувати неважкі портфелі, щоб не бабусі тягали їх за дитиною, а учень самостійно носив свої «знання». Сучасні учні носять багато підручників (у 1-му класі їх буде мінімум 4, а ще додайте англійську мову і папку із зошитами), тому краще один раз заплатити за якість та зручність, аніж посередині навчального року купувати новий портфель. До ранця можна ще придбати торбинку для спортивної форми, яка коштує 50 гривень. Продаються також дорогі портфелі, які всередині мають такого самого кольору торбинку і пенал, але коштують вони близько 800 гривень — націнка за «фірмовість». А взагалі-то, щоб не помилитися у виборі наплечника, слід керуватися формулою однієї мами, яка старанно вмовляла сина купити не «класний», а зручний і функціональний портфель: «Дивись, у ньому є два відділення для зошитів і підручників, окремі кишені для пенала та гаманця, а сюди я покладу тобі бутерброди. Тут навіть кишенька для мобілки є!..»

      Для повного комплекту, як-то кажуть, можете також придбати своїй дитині зошит-словник для іноземної мови за 4 грн. Раніше учні робили його самі, розкреслюючи зошит на три колонки для слова, транскрипції та перекладу, а сьогодні зручні зошити-словнички в товстій обкладинці поповнили родину магазинних канцтоварів. Купуючи шкільне приладдя, звертайте увагу на те, що в повному пеналі вже будуть кольорові олівці та фломастери, а також простий олівець, лінійки і гумка, але, якщо хочете мати більш якісне письмове приладдя, купуйте все окремо і складайте у свій порожній пенал. Зауважте, що першачкам не варто купувати пенал-«циліндр», куди просто скидають впереміш ручки та олівці, краще взяти прямокутний пенал, у якому своя ніша для кожного олівчика, це допоможе маленькому учню не загубитися в пенальному хаосі і швидко знайти ручку потрібного кольору.

      У шість років м'язи руки ще недостатньо розроблені, тому не слід купувати ручки з іграшками на кінці, бо вони тягнутимуть її назад і дитинi незручно буде писати. Ручка повинна бути знову ж таки легка, не ребриста (з гумовою насадкою біля пера) і не гелева. Як відомо, для вироблення гарного почерку слід вчитися писати чорнильною ручкою, але якщо батьки не хочуть шукати чорнила та купувати промокальний папір заради каліграфічності свого чада, залишається звичайне кулькове «писало».

      Насправді ж батькам столичних першокласників зовсім не обов'язково купувати щоденник, альбом для малювання, фарби та кольорові олівці, тому що традиційно щороку канцелярські набори для першачків дарує районна адміністрація. Натомість вони повинні подбати про зошити з друкованою основою та прописи. Таких зошитів тільки для одного підручника може бути близько п'яти, тому однакові зошити для всього класу купує батьківський комітет. Зошити із друкованою основою потрібні для кожного предмета, вони допомагають розвивати моторику руки, ставлять питання на логіку, дають дитині загальний рівень обізнаності за допомогою великої кількості картинок та ілюстрацій.

      Учитель молодших класів спеціалізованої школи № 196 Лариса Вікторівна Ячмінь, яка за свої 26 років у школі для багатьох стала «першою вчителькою», радить: «Шкільна форма, портфелі, зошити — це, звичайно, важливо. Батьки наших учнів, навіть малозабезпечені, купують усе необхідне своїм дітям, але хотілося б, щоб вони краще готували своїх дітей саме до навчання. Є вічний закон: чим більше дитина знає, тим легше їй вчитися, тобто вона швидше засвоює матеріал і має більший авторитет у класі. Діткам, які не підготовлені до школи, дуже важко встигати за класом, і може трапитися так, що вони за весь перший рік так і не навчаться, наприклад, читати. Учитель прикладатиме максимум зусиль, але на 30 учнів у класі однієї людини недостатньо — вдома дитині повинні допомагати батьки».

Перший раз в одинадцятий клас

      Вартість «укомплектованого» першокласника, справді, вражає, але стан здоров'я батьків моментально погіршується, коли вони бачать ціни на одяг та взуття для своїх дев'яти- або одинадцятикласників. Звичайний ранець перетворюється на дівочу сумочку або шкіряний чоловічий портфель, шкільна форма — на елегантний діловий костюм, а слухняні школярі — на «модних» юнаків та юнок, вимогливості яких не позаздриш. Приблизна вартість ділового костюма — 300 гривень, але красива, якісно пошита, «двійка» коштуватиме всі 500 гривень, якщо не більше. До костюма потрібно буде підібрати кілька сорочок різного кольору і обов'язково одну білу для урочистих подій. Біла блузка з блискітками і стразами для дівчат коштуватиме приблизно 100 гривень, така ж сама вартість і чоловічих сорочок. Краватка коштуватиме від 35 до 50 гривень, продаються також білі сорочки з краватками для дівчат.

      Вартість спортивного костюма —від 300 до 500 гривень. Але зазвичай старшокласники не ходять у стандартній спортивній формі. Для них краще купувати спортивні брюки і кілька футболок. Хороші шкіряні або замшеві кросівки коштують приблизно 250 гривень, а прості кросівки зі шкірзамінника — від 60 до 100. Проте кросівки краще купувати надійні, адже в них — і на фізкультуру, і на вулицю, і в похід.

      Дівчата 9-10 класів зазвичай прагнуть придбати сумочку якомога менших розмірів «для зошитів», проте потім товстий пакет iз підручниками зовсім не додає їм елегантності. Містка шкіряна або замшева сумка може коштувати до 300 гривень, а з тканини — близько 150. Сумка зі шкірзамінника коштує від 85 гривень. Хлопці у старших класах переважно продовжують ходити з рюкзаками або з сумками через плече, вартість яких у середньому 125 гривень. Діловий чоловічий портфель зі шкірзамінника коштує 100—150 гривень, а шкіряний — від 300 до 500.

      Учням старшої школи потрібно більше товстих зошитів (зошит на 96 аркушів коштує близько 15 гривень), їм також доводиться купувати атласи з історії та географії (3—5 гривень) та контурні карти (2—5 гривень). До всіх додаткових матеріалів та підручників, список яких запропонує вчитель із кожного предмету, додайте ще й комплект підручників з іноземної мови, вартість якого мінімум 80 гривень, словники тощо. Перед 1 вересня дівчата, певна річ, захочуть зробити стрижку, вартість якої від 30 гривень, а у салонах краси — 150—300 гривень. Зрозуміло, що хлопцям пощастило більше, їхня зачіска коштуватиме значно дешевше.

      Отже, дві тисячі гривень — це цілком «нормальна» сума повних витрат на підготовку до школи.

 

ДО РЕЧІ

      У Києві з 1 серпня діють в усіх районах столиці шкільні базари. І прийматимуть вони покупців, як повідомляє прес-служба Київської міської держадміністрації, до 5 вересня. Крім того, загальноміський шкільний ярмарок мають традиційно провести 26-27 серпня на самому Хрещатику. До нього залучать близько 200 підприємств та понад 50 товаровиробників — як київських, так і з інших регіонів України. Також планується демонстрація моделей шкільної форми та взуття. Передбачається, що розпочнуть роботу понад 100 спеціалізованих секцій, відділів, куточків у відповідних унiвермагах та магазинах міста та понад 20 торговельних майданчиків із продажу товарів шкільного асортименту київських виробників.

  • Борщ не для бідних

    Ціни на продукти в Україні не те що не падають, а чи не з кожним днем піднімаються все вище, знищуючи всі сподівання людей на краще життя. Чи не єдиним виходом залишається тільки успішне виробництво, яке зможе покрити потреби населення та знизити вартість продукту. >>

  • «Титанік» іде на таран

    Даремно раділи, що нафта дешевшає. Нові реалії продовжують своє повзуче, але впевнене просування вперед спиною. Нормальний борщ уже давно зжерла інфляція. Споживчий кошик для середнього українця розрахований держкомстатом, очевидно, орієнтуючись на мертвих і ненароджених. >>

  • Купонна лихоманка

    Важко уявити людину, яка пройде повз магазин iз вивіскою «Знижки» без найменшого бажання зазирнути всередину! Так уже влаштована людська психологія, що самі лише слова «розпродаж», «знижка», «акція» діють на нас просто–таки магічно. Й умілі маркетологи на цьому почали грати давно: наші гаманці скоро тріснуть від купи дисконтних карток. >>

  • Ціновий «сказ»

    Минулий рік неабияк спустошив гаманці українців: ціни на харчі били багаторічні рекорди, а доходи не додавали оптимізму. Експерти відзначають: несприятливим економічним реаліям в Україні «підіграв» не тільки «дорогий» долар, а й стрімке підвищення цін на продукти на світових ринках: дорожчало усе — цукор, солодощі, молочні продукти, крупи, алкоголь. При цьому якість українських товарів подекуди гіршала — виробники «воюють» за ціну. «Розслаблятися» не радять аналітики українським споживачам і в новому році — готуйте щонайменше зайві 200 гривень щомісяця. >>

  • «Кожух» для оселі

    Із початком холодів українці незлим тихим словом починають згадувати комунальників, усю нашу систему обігрівання квартир та кругленькі суми у квитанціях за комунпослуги. Зігрітися у власній квартирі однаково вдається мало кому, відтак більшість шукає вихід із «морозостійкої» ситуації в оселі. Варіант — самотужки утеплити свою квартиру. Це ефективно, швидко, але досить дорого. Дешево зробити фасад можна тут, а ще дадуть гарантію на утеплення. >>

  • «Зелений змій» із позолотою

    Українським любителям оковитої, як уже повідомляла «УМ», варто готуватися до чергової хвилі подорожчання горілки. Як відомо, Кабмін має намір ввести нові мінімальні роздрібні ціни на горілчані вироби — коньяк та горілку. І якщо зараз мінімальна ціна «зеленого змія» у продажу становить14 гривень за півлітра, то, згідно з проектом Постанови Кабміну, дешевшої горілки від 18 гривень за пляшку (коньяку — 27 гривень відповідно) у магазинах не може бути. >>