Наташа Ростова №4

18.08.2006
Наташа Ростова №4

23-річна Клеманс як вона є.

Ще дві «війни» і два «мири»

      Минулого тижня в Литві розпочалися зйомки великого європейського телепроекту — 4-серійного фільму «Війна і мир». Зйомки триватимуть п'ять місяців і після Литви продовжаться в Санкт-Петербурзі, а прем'єра картини відбудеться восени наступного року на першому каналі італійського телебачення RAI-1. У новій екранізації твору Льва Толстого задіяні телекомпанії шести країн — Італії, Росії, Польщі, Німеччини, Франції та Іспанії. Російська газета «Ізвєстія» повідомила, що вартість цього найбільшого за останні роки спільного європейського проекту становить 26 млн. євро. По-справжньому інтернаціональною є й творча група фільму: сценарій написали італійці Лоренцо Фавелла та Енріко Медіолі (світову славу останньому принесли «сторі» до таких кіношедеврів, як «Одного разу в Америці», «Леопард» і «Невинний»), а режисером-постановником є американець румунського походження Роберт Дорнхельм.

      Фавелла та Медіолі працювали над сценарієм два роки. Його остаточну версію перекладено англійською мовою, і саме нею промовлятимуть з екрана герої фільму.

      Акторський склад також міжнародний: роль Наташі Ростової виконає французька акторка Клеманс Поезі, Андрія Болконського — італієць Алессіо Боні, П'єра Безухова — німець Александер Байєр (він відзначився у фільмі «Гуд-бай, Ленін!»), а ветерану британського кіно Малкольму Макдауеллу дісталася роль старого Болконського.

      До речі, на початку цього року з’явився анонс, що ще одну екранізацію «Війни і миру» у вигляді 8-серійного телефільму планує американсько-російська компанія. Ініціатори конкуруючого проекту наголосили, що серіал зніматимуть із використанням останніх технічних досягнень світового кінематографа: комп'ютерної графіки, нових звукових вирішень, технології зображення високої чіткості тощо. Однак із цих заяв можна зробити висновок, що фільм виробництва США та Росії більше нагадуватиме не безсмертний твір Толстого, а «Зоряні війни» чи «Володаря кілець». Відповідно, і бюджет його більший — 60—80 млн. доларів. Ці зйомки планують закінчити наприкінці 2007 року.

      У зв'язку з порівняно більшою скромністю бюджету європейського проекту «в ньому буде більше миру, ніж війни», іронізує Бі-Бі-Сі. Європейська версія майже не має батальних сцен, оскільки на їхню постановку бракує коштів. Цей фільм буде передусім любовною історією, яка розігрується в трикутнику трьох молодих героїв: Наташі, П'єра й Андрія.

      Представник італійської компанії «Люкс віде», яка є головним ініціатором та фінансовим спонсором зйомок нової версії «Війни і миру», зазначає: «Наш продюсер вирішив запросити на головні ролі молодих акторів. Річ у тім, що ми хочемо зацікавити молоду аудиторію, а для цього потрібні свіжі постаті. Ми шукали не правильне ім'я, а правильне обличчя».

Наташа з привітом від Гаррі

      Наразі знято 12 кіно- та телеекранізацій «Війни і миру», але світове визнання здобули лише три кіноверсії: російська 1915 року, в якій роль Наташі блискуче виконала славетна російська балерина та зірка німого кіно Віра Караллі, американська 1956 року, в якій Наташею була неперевершена Одрі Хепберн, та радянська 1968 року із Людмилою Савельєвою. 23-річній француженці Клеманс Поезі доведеться змагатися з цими великими попередницями. Творчий доробок молодої акторки ще доволі скромний: виступи в театрі та ролі у восьми фільмах упродовж останніх шести років. Найкраща з них і єдина головна — роль Марії, королеви Шотландії, у британському історичному міні-телесеріалі «Порох, зрада і змова» (2004). Міжнародне визнання молода акторка здобула завдяки ролі Флер Делакур, одній із супротивниць головного героя в стрічці «Гаррі Поттер і Кубок вогню» (2005).

      Клеманс Поезі (справжнє прізвище Гушар) народилася 30 листопада 1982 року, походить із паризької родини театрального актора-режисера та викладачки французької мови. Без сумніву, фах акторки дівчина обрала під впливом батька. Акторську кар'єру почала в 14 років.

      Про цю скромну особу зростом 170 см наразі мало що відомо, хоча в інтернеті вже можна знайти десятки сайтів, їй присвячених. Відомо, що у віці семи років Клеманс упала з коня і після того не їздила верхи до 20 років. Поезі досконало володіє англійською мовою, що відкрило їй двері до міжнародної кар'єри.

      Щоб більше дізнатися про чергову екранну Наташу Ростову, звернiмося до численних інтерв'ю Клеманс Поезі, зокрема Бі-Бі-Сі, британському кіночасопису «Емпайр» та кільком інтернет-виданням.

      — Клеманс, яким був твій акторський дебют?

      — Я і моя сестра просто «добили» нашого татуся. Ми щоденно торочили йому: «Дай нам роль!..» І він нарешті не витримав і дав мені роль із двох речень у виставі у своєму театрі. Ще в дитинстві я усвідомила, що хочу бути акторкою, хоча б для того щоб мати можливість одягатися у вишукані сукні з корсетами, переживати пригоди, їздити верхи на конях і щоб навколо було повно крові! І я отримала всього цього більш ніж достатньо за час виконання ролі Марії. Впродовж двох місяців зйомок я була королевою, і всі схиляли переді мною голову, коли я заходила в кімнату. Я так звикла до цього, що почала очікувати, коли батьки та друзі кланятимуться мені. Виконання ролі Марії Стюарт стало здійсненням моїх акторських мрій.

      — Як дійшли до кастингу на роль Флер Делакур у «Гаррі Поттері»?

      — Я працювала над одним проектом із директором з кастингу Стефаном Фоенкіносом. А він у цей час також був зайнятий у «Гаррі Поттері» і запитав мене, чи я зацікавлена у зйомках у цьому фільмі. Я вухам своїм не повірила і відразу ж погодилася, хоча і вважала себе занадто старою для цієї ролі. Я подискутувала з ним про роль англійською мовою перед камерою, і він відіслав запис. Невдовзі до Парижа прибув режисер фільму Майк Ньюелл, щоб поговорити з кількома дівчатами, і я була однією з них. Поїхала до Лондона на проби — і так ось воно  сталося!

      — З якими почуттями ти влилася до знiмальної групи та акторського колективу саги про Гаррі Поттера?

      — Я й досі не знаю. Просто почала виконувати свою роботу. Була задіяна в зйомках, працювала на тлі магічних декорацій із надзвичайними спецефектами. Це було дуже комфортне середовище. Такий тип зйомок був абсолютно відмінним від усього, що мені доводилося робити до того часу. Коли я побачила себе в ролі Флер Делакур на екрані, то не могла себе впізнати. Вся команда створила якусь нову якість.

      Звісно, моя героїня не промовляє 40 тисяч фраз, вона не той персонаж, для розуміння якого потрібно добре подумати. Флер — особа, з якою тобі весело. Тому ми з режисером вирішили, що потрібно підібрати відповідну зовнішність і відповідно подати її.

      — Може, у перервах між зйомками ти була старшою сестрою для юних виконавців головних ролей — Гаррі, Герміони?..

      — Ви ще скажіть, що я була їм бабусею! (Сміється). Найсмішніше те, що на початку зйомок вони запитували мене: «Так ти прийшла сюди без мами?» (сміється). Вони лише пізніше дізналися, що мені вже 22 роки. Щоб робота просувалася добре, ми були просто зобов'язані дружити за межами знімального майданчика, добре знати одне одного.

      До зйомок у «Гаррі Поттері» я пройшла через зйомки в одному просто жахливому проекті — ролі Марії Стюарт у телесеріалі Бі-Бі-Сі. Після цієї ролі зйомки в «Гаррі Поттері» були, немов канікули. Якщо бути чесною, то це були вісім місяців суцільних веселощів. Тут навіть не йшлося про якісь акторські виклики — це була можливість відірватися від реального світу.

      — Ти француженка. Як справляєшся з англомовними ролями?

      — Коли я завчаю свій текст, то звертаю особливу увагу на правильну вимову та розуміння сенсу того, що говорю. Але виконання ролей нерідною мовою також дуже допомагає мені особисто, оскільки стає частиною мого характеру. Зізнаюся, що коли після Марії Стюарт я знову почала розмовляти французькою, то все одно почувалася і робила це, як шотландська королева!

 

ФІЛЬМОГРАФІЯ

Фільми за участi Клеманс Поезі

«Гаррі Поттер і Кубок вогню» (2005)

«Домашні тварини»

«Порох, зрада і змова» (2004)

«Ласкаво просимо в Роз» (2003)

«Літо Ольги» (2003)

«І все-таки життя» (2003)

«Таня Бореаліс, або Зірка одного літа» (2001)

«Сестричка» (2001)

  • Огидні і прекрасні

    У Нью–Йорку відбулася одна з найулюбленіших подій шоу–бізнесової тусовки — церемонія вручення премії MTV Video Music Awards, заснованої найпопулярнішим музичним телеканалом у світі. Уперше подію такого масштабу організували в Брукліні, і незважаючи на «непрестижний» статус цього району, дійство було справді вражаючим. >>

  • Ольга Куриленко: Мені ніколи не спадало на думку зірватися

    Цілком можливо, що за кілька років світ перестане асоціювати Ольгу Куриленко винятково з дівчиною Бонда: сьогодні вона задіяна у кількох проектах всесвітньо відомих режисерів, що дає їй надію вийти за рамки образу статичної красуні. Сміливо припускаю, що у майбутній біографії актриси буде глава, в якій описуватиметься, що змінити амплуа їй дозволила робота у фільмі дебютантки Міхаль Боганім «Земля забуття» (картина виходить на екрани кінотеатрів України 26 квітня): Ольга грає молоду жінку, яка не може забути про трагедію, що сталася в її житті під час вибуху на ЧАЕС. Актриса сама вийшла на проект маловідомої режисерки. «Від когось Ольга довідалася, що існує сценарій фільму про Чорнобиль, і зацікавилася ним, — розповідала в інтерв’ю «УМ» Міхаль. — Оскільки я знімала до цього документальне кіно, то мені не йшлося про те, щоб залучити до роботи над фільмом відомих акторів. Але коли зустрілася з Ольгою і поговорила з нею, то зрозуміла, що вона підходить на цю роль».

    Незважаючи на те, що українка працює з такими великими, як Деніел Крейг, Терренс Малік, Том Круз, їй вдається залишатися «земною». «Особливі прикмети» цієї знаменитості: скромність, виваженість, працьовитість. Хоча, можливо, у майбутньому ми дізнаємося про недитячі інтриги, завдяки яким, а не лише екзотичній красі, Куриленко пробиралася на вершини Голлівуду, проте в інтерв’ю «УМ» Оля постала саме такою. За її словами, вона не по­требує «зіркової свити»: у неї немає менеджера, асистента, водія, публіциста. «Свою кінокар’єру я будую сама. Для простої поради мені достатньо мого асистента», — стверджує Куриленко. >>

  • Ковток води

    Лікарі, які робили розтин тіла співачки Уїтні Х’юстон, виявили в її легенях воду. Така остання новина із закулісся раптової смерті американської зірки поп– та соулмузики. >>

  • Хай живе королева!

    Цьогорічна, 58–ма, церемонія вручення найвищих американських музичних нагород «Греммі», яка відбулася в Лос–Анджелесі у ніч із неділі на понеділок за київським часом, пройшла під знаком жалоби. Напередодні у своєму готельному номері була знайдена мертвою славетна співачка Уїтні Х’юстон, яка мала виступити на цій церемонії, тож вечір фактично перетворився на вшанування її пам’яті. Спершу організатори навіть думали взагалі скасувати захід, але родина Х’юстон попросила цього не робити. Проте в програму церемонії було внесено зміни. >>

  • Король переміг Цукерберга

    Цьогорічна, 83–тя, церемонія нагородження премією Американської кіноакадемії виявилася чи не найбільш передбачуваною з початку сторіччя. В усіх головних номінаціях «Оскар» отримали фаворити, та й решта переможців критиків не здивували. >>

  • Німецька ПОПелюшка

    Змагання, в тому числі й музичні, привабливі несподіванками. Цьогорічне «Євробачення» подарувало дуже симпатичний «сюрприз»: перемогу звичайної німецької дівчини, вчорашньої школярки, яка, не маючи змоги похвалитися вокальними даними чи особливим музичним талантом, підкорила Європу своєю щирістю і простотою. Німеччина стоїть на вухах і носить Лєну Майєр–Ландрут на руках, продюсер на хвилі цієї ейфорії пропонує відправити її на «Євробачення» й наступного року, а сама тріумфаторка зітхає: мовляв, усе це приємно, але коли ж їй тепер навчатися? >>