Відкладена розлука

17.08.2006
Відкладена розлука

Прощання Андрія Гусина зі збірною відкладається завдяки його «батьку» Григорію Суркісу. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

      Єдиний контрольний поєдинок нашої національної команди напередодні старту у відборі на чемпіонат Європи спочатку не вважався особливо цікавим. Адже «екзаменатором», з дозволу сказати, виступала одна з найслабших команд континенту — збірна Азербайджану. На думку керманича «синьо-жовтих» Олега Блохіна, головним мотивом прийти на стадіон «Динамо» для українських уболівальників мало стати бажання вперше побачити на власні очі творців недавнього успіху на чемпіонаті світу (звісно, окрім Шевченка, бо він знову послався на «сімейні обставини» та зайнятість у клубі). Але столичний глядач укотре підтвердив свою перебірливість, заповнивши трибуни менш ніж наполовину. Як виявилося, дарма.

 

Гусина історія

      Наповненню арени не посприяв навіть той факт, що за кілька днів до матчу оголосив про завершення виступів у національній команді один з її видатних гвардійців — півзахисник самарських «Крильєв совєтов» Андрій Гусин. Вихованець львівських «Карпат» та екс-динамівець заявив, що зустріч з Азербайджаном стане для нього останньою у футболці з тризубом на грудях.

      По приїзду до Києва умовляти 33-річного футболіста не йти взялися всі, хто тільки міг. Блохін витратив на це 40 хвилин, але свого рішення Гусин так і не змінив. З Андрієм говорили родичі й друзі, партнери по збірній, навіть Шева з Англії телефонував. Усе виходило так, наче в казці про колобка, який від усіх «утік». Аж нарешті настав вечір понеділка, і до справи доєднався президент ФФУ Григорій Суркіс.

      У вівторок почали ширитися чутки, що Гусина таки вмовили залишитися в команді. А за 45 хвилин до матчу всі крапки над «і» розставила спеціально зібрана з такої нагоди прес-конференція. Спершу слово у переповненому залі взяв Суркіс: «Андрій прийняв рішення самостійно, ні з ким не порадившись. Учора ввечері ми з ним разом обговорили ситуацію у ресторані на базі у Конча-Заспі. Мені вдалося знайти аргументи, які переконали його залишитися в збірній. Аплодисменти! (Овації справді були гучними).

      Нам не байдужа доля гравців, які служать українському футболу, а Гусин — до глибини душі порядна людина. Тому я приводив свої докази не як президент ФФУ, а швидше, як батько Андрія чи його старший товариш. Наразі неважливо, що саме вплинуло на гравця, — головне, що ми разом вирішили: він залишається з нами. Думаю, Гусин ще впродовж кількох років зможе передавати свій досвід новим футболістам збірної».

      Потім слово взяв і сам «винуватець урочистості». «Я в жодному разі не хотів створювати якийсь штучний ажіотаж навколо себе, — зізнався Андрій Гусин. — Ми тричі програвали на стадії «плей-оф» міжнародних форумів, і коли нарешті потрапили до фінальної частини, я вважав, що свою місію у збірній виконав. Треба йти й давати дорогу молодим. Але коли я приїхав до Києва, багато що змінилося. Я мав розмови з великою кількістю людей, котрі були не згодні з моїм висновком. Оцінивши обстановку, я передумав і продовжуватиму душею й тілом служити Україні».

      Журналісти запитали: «Що вам з приводу вашого рішення сказали партнери? Мабуть, жартували?». Відповідь Андрія: «Вони спитали, чи не зміню я свою думку після матчу і чи не скасовується фуршет» (сміх у залі).

      «Змінилося те, що салют призначався на честь Гусина, а тепер він буде з іншого приводу. І за післяматчевий бенкет мав би платити Андрій, а так — ФФУ, — продовжив жартувати Суркіс. — Ми вперше зібралися після чемпіонату світу, тому як слід ще не відсвяткували свій успішний виступ у Німеччині».

Проблеми Шевченка й Блохіна

      У звітному матчi головний тренер команди не зміг розраховувати на колись солодку парочку Ребров — Шевченко. Динамівець лікує травму, а форвард «Челсі» обживається в Лондоні. Блохін вирішив надати капітанові час для освоєння в новій країні, для пошуків житла. До того ж 29-річному футболістові треба опікуватися вагітною дружиною, яка чекає на другу дитину. При цьому керманич команди від імені гравця пообіцяв, що на перший матч кваліфікації Євро-2008 Андрій до України обов'язково прилетить.

      Основним своїм головним болем Блохін знову називає лінію захисту. Кияни Федоров і Ващук травмовані, тому позавчора наставник випробував у «тренуванні з підвищеною відповідальністю» двох гравців донецького «Шахтаря». Сергій Ткаченко з'явився на правому фланзі, а дебютант головної команди країни 23-річний Олександр Кучер грав у центрі оборони з Русолом.

      Попри певні проблеми психологічного характеру, в обоймі тренерського штабу залишився Володимир Єзерський. Блохін поскаржився, що на чемпіонаті світу йому не допомогли гравці молодіжної збірної через втому після своєї континентальної першості, але тепер тренер на них розраховує.

Свято таки відбулося

      Після того як матч з Азербайджаном перестав бути останнім у кар'єрі Андрія Гусина, святковий настрій уболівальників та й самих футболістів, нікуди не зник. Так само, як і заздалегідь заготовлені плакати з написами «Гусь forever» та «Дякуємо, Андрію». Залишилося лише знайти привід для нового свята. І збірна України створила його яскравою перемогою, найбільшою у своїй історії. При цьому тренери переглянули на полі всіх заявлених на матч футболістів — крім криворізького воротаря Старцева, бо роботи не знайшлося навіть для його партнера по останньому рубежу Кернозенка. Команда ж із Закавказзя, складена переважно з гравців національного чемпіонату, виглядала відверто слабо в усіх ланках.

      А почався розгром уже на третій хвилині, коли Андрій Воронін, якому так і не вдалося відзначитися на «мундіалі», реалізував вихід сам на сам із багатостраждальним голкіпером Велієвим. Хочеться вірити, що гол у збірній покращить Андрiю настрій і допоможе в боротьбі за місце в основному складі «Байєра». Незабаром Назаренко відмінним виконанням штрафного реабілітувався за незграбний удар із трьох метрів «в молоко». Українці грали розкуто й легко, наслідком чого стали ще два голи в першому таймі, забиті Ротанем і Гусєвим фактично в порожні ворота.

      По перерві на полі з'явився Олександр Рикун, котрий після проблем з алкоголем проходить «ігрову» реабілітацію й повертається до великого футболу в «Металісті». Колишній хавбек «Дніпра» на ділі підтвердив слова Блохіна про його великий талант — кілька пасів викликали справжнє захоплення на трибунах. Під овації ввійшов у гру й Андрій Гусин, а незабаром дебютував у головній команді молодий динамівець Тарас Михалик.

      А найбільший рахунок в історії збірної України ствердили донеччани Воробей і Белік. До цього «синьо-жовті» вигравали лише з рахунком 4:0. Олексій весь матч баражував на вістрі атаки, але з м'ячем зустрічався нечасто. За свою настирність отримав-таки дарунок у вигляді розкішного пасу Рикуна, який втілив у гол.

 

ПІСЛЯМОВА

Шахін Дінієв,

головний тренер збірної Азербайджану:

      — Я попереджав своїх футболістів, що в перші 15 хвилин збірна України пресингуватиме по всьому полю. Якби нам вдалося вистояти в цей момент, думаю, гра пішла б за іншим сценарієм. Головною причиною вважаю погану функціональну підготовку наших футболістів у клубах. Сьогоднішня поразка стала для нас холодним душем напередодні кваліфікації до Євро-2008. Але я вважаю, що все, що трапляється, — на краще.

Олег Блохін,

головний тренер збірної України:

      — Сьогоднішній суперник був занадто слабким, дозволяв нам робити на полі все, що ми хотіли. Гості завдали, здається, лише двох ударів по наших воротах, та й то з 40 метрів. Порадувало, що команда грала на повну потужність усі 90 хвилин, не підвели й нові футболісти. Зокрема, Рикун ще не той, яким ми його пам'ятаємо в кращі моменти, але й не той, яким він був перед відходом із «Дніпра».

      Чи варто було провести спаринг із серйознішим суперником? Річ у тім, що ми були в боргу перед Азербайджаном за матч у лютому (тоді в Баку рахунок був 0:0. — Авт.). Ми вперше зібралися після чемпіонату світу, подивилися у грі на кількох нових футболістів. Вважаю, що команда на емоціях провела гарний матч. Шкода, що було мало глядачів — можливо, справа у високій ціні на квитки (до 20 грн.). Прихильникам збірної варто було прийти подивитися на команду вперше після виступу в Німеччині.

      — Що вплинуло на рішення Гусина залишитися в збірній?

      — Зате яке він свято влаштував! Ми тепер вирішуємо, хто наступний «залишатиме» збірну, от Воронін викликався (сміх у залі). Щоправда, я сказав хлопцям, що створювати таке свято кожного разу ми не зможемо.

 

ТАБЛО

Україна — Азербайджан — 6:0

Товариський матч

Київ. Стадіон «Динамо» ім. Лобановського. 8 000 глядачів

      Суддя: Сухіна (Росія)

      Україна: Кернозенко, Несмачний (Свідерський, 56), Русол, Кучер, Ткаченко, Ротань (Михалик, 56), Тимощук (Шелаєв, 46), Назаренко (Рикун, 46), Гусєв (Воробей, 46), Воронін (Гусин, 55), Белік

      Азербайджан: Велієв, Гаджиєв, Бахшиєв (Р. А. Садигов, 46), Гулієв, Кярімов, Султанов (Рус. Аббасов, 56), Рам. Аббасов (Гашимов, 46), Р. Ф. Садигов, Гурбанов (Ісмаїлов, 19), Імамалієв (Джавадов, 75), Набієв (Надиров, 63)

      Голи: Воронін, 3; Назаренко, 12; Ротань, 25; Гусєв, 45; Воробей, 71; Белік, 90

      Попередження: Ткаченко, 38 — Рус. Аббасов, 90