Олег Блохін: Збірна починає з нуля

16.08.2006
Олег Блохін: Збірна починає з нуля

Думи про долю збiрної. (Фото РЕЙТЕР.)

      Учора національна збірна України провела перший після чемпіонату світу і водночас останній перед новим відбірковим циклом матч із командою Азербайджану. Оскільки читачі «УМ» уже знають результат цього спарингу, то з передматчевої прес-конференції наставника «синьо-жовтих» Олега Блохіна актуальними залишаються його думки щодо перспектив нашої команди у «кваліфайні» ЧЄ-2008, де, як відомо, українці потрапили до компанії з двома фіналістами останнього «мундіалю».

      Розпочав Олег Володимирович з офіційної заяви про те, що він та його помічники підписали з Федерацією футболу України новий контракт ще на два роки. Хоча й зізнався, що все могло бути інакше, адже пропозицій членам штабу збірної вистачало.

      — Піти на хвилі успіху, заявивши, що ми зробили свою справу і тепер хай зробить хтось інший, — найпростіше. Але я вважаю: якщо ти сказав «а», то потрібно казати й «б». Тому ми прийняли рішення залишитися, незважаючи на те, що розуміємо колосальну відповідальність, яку самі для себе і створили успішним виступом на чемпіонаті світу. Планку занижувати важко.

      Я вже не буду казати, що ми потрапимо на чемпіонат Європи з першого місця у кваліфікаційній групі (Блохін обіцяв таке перед початком відбору на ЧС-2006 і слова дотримав. — Ред.), адже тепер нас влаштовує і друге місце.

      Відкрию таємницю: в один прекрасний момент Семен Альтман ще під час чемпіонату світу сказав, що піде зі збірної, бо не витримує подвійного навантаження. Але він залишився — очевидно, вирішив перебороти себе.

      Якби мене попросили зробити вибір відразу після чемпіонату світу, то я б точно відмовився працювати далі. Якщо чесно і відверто, то на той момент було натуральне нервове спустошення — дуже важко утримувати хлопців на одному рівні впродовж півтора місяця. Можливо, ми зробили помилку, потрібно було прилітати в Німеччину безпосередньо перед нашим стартовим поєдинком. Але розуміння цього, як і всебічний аналіз, прийшло лише після завершення «мундіалю».

      Після цього Олег Блохін за сприяння журналістів кілька разів повертався до кадрових проблем збірної. Суть відповіді на закиди залишається сталою: «Назвіть мені гідних кандидатів, яких ми не помітили». Що ж до конкретики, то Блохін каже:

      — Дефіцит виконавців зараз відчувається дуже гостро, і, думаю, ситуація суттєво в найближчому майбутньому не зміниться. Ми спробуємо у новому відбірковому циклі влити у збірну «нову кров», молодих хлопців. Але за тієї умови, що вони відповідатимуть рівню національної команди. Той самий Мілевський, якого я випустив на кілька хвилин у матчі з Італією (насправді кілька хвилин Артем відіграв проти Швейцарії, а в останньому матчі проти «Скуадри адзурри» вийшов у основі. — Авт.), був далеко не таким, яким ми звикли його бачити у молодіжній збірній. І сам Артем це визнав, погодившись, що побачив на першості світу зовсім інші швидкості, інше розуміння футболу.

      У нас «на замітці» є кілька гравців «молодіжки», але їх не так багато. Тому кістяк національної збірної залишається старим і буде складатися з тих гравців, які пройшли через чемпіонат світу.

      Так, є Гусєв та Ротань — молоді хлопці, про яких ще три роки тому ніхто не думав як про гравців основного складу збірної. Ті, хто зараз грає в молодіжній команді, повинні взяти їх собі за приклад.

      Прізвища молодих гравців, які можуть скоро прислужитися національній збірній, я зараз не хочу називати, тим більше що їх чекає важливий офіційний матч із Болгарією (сьогодні на стадіоні НТК ім. Банникова. — Авт.). Коли ж будемо грати перший матч відбору на ЧЄ-2008 із Грузією, не виключено, когось і запрошу, — незважаючи на те, що підопічним Михайличенка грати у ці ж дні з хорватами.

      Наразі ми взяли на пробу динамівця Михалика, гірників Кучера і Ткаченка. Дніпропетровець Шершун на цей момент не відповідає рівню збірної, тим більше що на цій позиції грає його одноклубник Русол, який мене цілком влаштовує. А кого ще взяти? Так, я вітаю, що грають у клубах Ващук, Федоров, Шовковський, Ребров, але їм уже за 30 років! Ми їх запрошуємо і будемо запрошувати, але де ж інші? Може, ще покликати Левандовського, Гюбшмана, Родріго, Родольфо, Корреа?..

      Результати нашої роботи могли бути різними — це інше питання, але є правильна робота, правильний напрям. Єдине, що нам не вдається вибудувати, — це вертикаль усіх збірних, від юнацьких до національної. Не можемо. Бо всі клуби сповідують різну систему гри. Це перше. А друге — немає наших вітчизняних виконавців, які б грали «зонний захист». Тому в юнацьких збірних граємо в одному стилі, у «молодіжці» — в іншому, у національній команді — в третьому. Натомість, скажімо, у збірних Данії та Англії є правонаступність у вікових переходах. Я розумію клубних тренерів, які обирають систему гри, виходячи з наявності відповідних виконавців. Хоча, я вважаю, що проти Греції ми успішно зіграли саме в «зонний захист».

      І найважливіше одкровення від Блохіна:

      — Я сказав усім хлопцям на зборах, що ми все розпочинаємо «з нуля». Дуже швидко минув період ейфорії, яка з'явилася після чемпіонату світу, і тепер настав час, коли потрібно працювати й доводити, що збірна України гідна того результату, досягнутого в Німеччині.

 

НАСТУПНІ МАТЧІ

      За словами Блохіна, останній спаринг перед початком відбіркової кампанії Євро-2008 збірна України проведе 2 вересня на базі в Кончі-Заспі. Суперником буде команда першої ліги, київський ЦСКА. Чому? «На фарт, адже саме з армійцями ми грали перед вдалим матчем із Данією» (на старті «кваліфайну» ЧС-2006).

      Цього ж дня у нашій відбірковій групі відбудуться матчі Грузія — Франція, Італія — Литва, Шотландія — Фарери. А збірна України почне нову європейську кампанію 6 вересня суперництвом із давніми знайомими — грузинами. Матч відбудеться в Києві.