Кавун — це справді унікальний продукт: він вважається найкращим природним сечогінним засобом, адже прекрасно виводить солі й шлаки. Його нерідко рекомендують лікарі при подагрі, захворюваннях нирок, печінки, серця і шлунку. Крім того, у кавуні міститься багато заліза, тому його вводять у раціон хворих на анемію. Кажуть, що навіть корисно гризти кавунове насіння — його олія за своїми якостями нагадує мигдалеву. Але кавун корисний лише за однієї умови — якщо в ньому немає нітратів. Не секрет, що нерідко в гонитві за врожаєм підприємці «допінгують» смугасті ягоди азотними добривами. Традиційний масовий збір кавунів та динь у Херсоні та Мелітополі починається не раніше середини серпня. А оскільки ми спостерігаємо продаж баштанних культур ще на місяць раніше, то й покупців, й епідеміологів почасти насторожує «швидке» дозрівання кавунiв. Небезпека і справді існує. При потраплянні до організму людини нітрати (самі по собі вони, до речі, не несуть загрози) перетворюються на інші солі азотної кислоти — нітрит. Він пригнічує клітинне дихання. У високих дозах нітрити знижують працездатність, викликають відчуття стомленості. Можливі запаморочення, непритомність. Також може бути загострення хронічних захворювань серця. Доросла людина легко переносить дозу 150—200 міліграмів на день. Гранично допустима доза — 500 міліграмів на день, при потраплянні до організму 600 міліграмiв нітратів і більше починається отруєння. А для важкого отруєння маленької дитини достатньо 40—50 міліграмів. Статистика, до речі, страшнувата: щорічно на півдні Росії і в Криму, повідомляє УНІАН, гине декілька десятків дітей від 2 до 5 років. Причина — скибка кавуна або дині. 80—100 міліграмів нітратів, які містяться в ній, жодним чином не позначаться на дорослому, але можуть бути смертельними для маленької дитини.
Як розповіли «УМ» працівники лабораторій, які займаються «рентгеном» кавунів, аби уникнути проблем зі здоров'ям, слід купувати кавуни та дині не на стихійних ринках, а у місцях, де існують гаранти на якість їхньої продукції. Адже на несанкціонованих точках продажу розповсюджується товар, який не пройшов перевірку на якість. І таких випадків немало: після лабораторних досліджень у восьми випадках із 45 виявлено відхилення від норми. А, наприклад, у Голосіївський район підпільно завезли з Херсонської області кавуни та дині. Із 11 відібраних зразків шість мали перевищений вміст нітратів. Але, як розповідає працівник лабораторії Житнього ринку Інна Панасюк, не може не радувати факт, що цього року відхилень від норми значно менше, ніж у минулому році.
Крім цього, лікарі не радять купувати кавуни навіть у розпал сезону на узбіччі доріг та автомагістралей — адже жоден з придорожних реалізаторів не проходив медичний огляд. До того ж варто врахувати постійний вплив кіптяви з домішками машинних масел та бензину. Експерти радять: перш ніж купити кавун чи диню, треба звернути увагу на їхні зовнішні ознаки, поцікавитися наявністю лабораторних досліджень і дозволів. До того ж у фруктів та овочів, що містять нітрати, своєрідний присмак лікарської речовини — слід і про це пам'ятати.
МАЙТЕ НА УВАЗI
Ознаки нітратного кавуна
1. Для початку постукайте по кавуну — відчуття, немов б'єте по спущеному м'ячеві.
2. Зріз гладкий і навіть глянсовий на вигляд, хоча має світитися цукровими крупинками.
3. Якщо розкришити м'якоть у склянці з водою, то вода стане рожевою або червоною. «Здоровий» же кавун зробить рідину каламутною.
4. М'якоть нітратного кавуна бліда, із товстими прожилками.
5. Якщо при стисканні кавун не потріскує, але на вигляд зрілий, отже, дозрів він не без чужої «допомоги».
Водночас, перший показник природної стиглості кавуна — суха плодоніжка (хвостик на верхівці плоду). «Кавуниха» (слід від квітки на нижньому «полюсі» плоду) — лише анатомічний дефект квітки, зі стиглістю він ніяк не пов'язаний. Вважається, що стиглий кавун має дзвеніти, якщо по ньому поплескати долонею. Насправді звук залежить від того, розм'якшилася всередині м'якоть чи ні — якраз зелений плід і дзвенітиме, а стиглий кавун повинен бути глухим. Тріск, який видає кавун, якщо його стиснути руками, — добра ознака. Такий товар можна сміливо купувати. Пляма внизу на боці має бути жовтою, а не білою. Стиглий кавун можна легко подряпати — провівши по ньому нігтем, ви без труднощів знімете верхній шар шкірки.
За даними РІА «Новости».
А ТИМ ЧАСОМ...
Киян завалять кавунами
Незабаром кавуни з'являться у столичних овочевих магазинах і коштуватимуть вони вдвічі дешевше, ніж на ринках. Як повідомляє прес-служба КМДА, у серпні привезуть до Києва 12-13 тисяч тонн. Це приблизно по чотири кілограми на кожного киянина, включаючи малюків. Везтимуть кавунчики вантажівками з причепами. Першу партію розподілять по плодоовочевих магазинах. І вже в найближчі кілька днів кавуни почнуть продавати по 1,10—1,15 гривні за кілограм, що майже вдвічі дешевше, ніж сьогодні пропонує ринок. Про кавунову «експансію» вже домовилися навіть на найвищому рівні: так, херсонський «губернатор» Борис Сіленков особисто обговорював це питання з київським головою Леонідом Черновецьким, повідомляє УНІАН. За їхньою домовленістю, постачати кавуни з Херсонщини до Києві почнуть у першу чергу за помірними цінами: 60 копійок за кілограм.