Груші й сливи — в екзилі

11.08.2006
Груші й сливи — в екзилі

Огірків цього літа — завалися! (Фото Укрінформ.)

Помідори б'ють рекорди

      «Зелений» сезон овочів і фруктів у розпалі, отож наїдаймося на весь наступний рік наперед! Тим більше що експерти, незважаючи на несприятливі погодні умови навесні, зазначають: голодними не залишимося, наросте усякого вдосталь. Ще й не знатимемо потім, де дівати. Чи не найбільше пощастило цьогоріч із овочами. За даними Проекту аграрного маркетингу, 2006 рік стане рекордним за обсягом виробництва томатів, а ціни на них очікуються порівняно низькі. Як зазначають експерти, погодні умови цього року дуже сприяють червоненьким. Відтак це неминуче приведе до досить низьких цін у сезон масового збирання, впевнені фахівці. «Уже зараз ціни на томати в середньому на 10—20 відсотків нижчі, ніж у минулому році», — зазначає Андрій Ярмак, заступник директора, головний спеціаліст з ринкової інформації Проекту аграрного маркетингу. А попереду ще ж сезон консервування! До речі, Україна нині перебуває на 6-му місці в Європі за обсягами виробництва томатів, поділяючи його з Португалією. Так що доженемо і переженемо!

      Теж втішає ситуація з огірками — їх вродило чимало. Закарпатські консервні заводи навіть не спроможні переробити пропоновані обсяги огірка і мусять відмовлятися від багатьох закупок. Нині, за словами Андрія Ярмака, ціни на огірки нижчі за минулорічні на 50—60 відсотків. І це ще не межа. Капусти теж вродило чимало — у багатьох регіонах навіть спостерігається її надлишкова пропозиція. Тому цьогорічна ціна на капусту за минулорічну менша майже вдвічі. Як зазначають експерти, у зв'язку із цим виробники відчувають проблеми з реалізацією. Частина урожаю може бути навіть втрачена на полі, адже сезон реалізації та період зберігання капусти ранніх та середніх сортів обмежений.

      Хорошим експерти прогнозують і врожай стратегічного продукту — картоплі. «Врожай картоплі збільшиться, за нашими оцінками, на 10-15 відсотків, — зазначає Андрій Ярмак, — однак, якщо буде сприятливою погода, врожай може збільшитися навіть на 20 відсотків».

      Наїмося також досхочу і кавунів. За словами Андрія Ярмака, врожай цих ягід буде більшим на 35-40 відсотків (а можливо, ще й більше!) за минулорічний. «Однак «завдяки» тому, що вимерзли теплолюбиві фрукти, частина споживання, що припадала на них, перейде до кавунів та динь,  — зазначає експерт. —  Отже, значного зниження ціни на кавуни порівняно до минулорічного рівня, може, й не відбудеться. Зараз ціна на цей товар у Києві майже така ж сама, як і в минулому році, але може зменшитися в найближчі тижні, оскільки врожай запізнюється на пару тижнів».

Персикiв i винограду не наїмося

      Із фруктами ситуація дещо гірша. «Врожай слив та груш може зменшитися на 25—30 відсотків, — веде далі Андрій Ярмак, — а врожай яблук очікується приблизно на тому ж рівні, що і в минулому році. Можливе зниження на 5—10 відсотків. Причини цього — постійне зменшення площ та певний негативний вплив січневих морозів». Цікаво, що у різних регіонах врожайність яблука буде істотно відрізнятися. Фахівці також відзначають, що цього року спостерігається слабкий розвиток «фруктових» хвороб. Тому кількість хімічних обробок зменшилася, і виробники планують одержати яблуко гарної якості.

      Не варто очікувати на велику кількість кримських та херсонських персиків, винограду — врожай цієї смакоти знизиться аж на 60-70 відсотків. Покупці вже відчули це на власній кишені, адже за ці фрукти цього літа доводиться платити мінімум на 40-50 відсотків більше. «Імпорт, звичайно, зросте. Уже зріс. Офіційних даних поки що немає, однак відзначимо, що значна частина фруктів ввозиться в країну без відповідного митного оформлення, тому про реальні темпи зростання імпорту, відштовхуючись від офіційної інформації, говорити важко», — зазначає пан Андрій. — А виною всьому — негода навесні. Цього року замість 32 тисяч тонн в Україні буде зібрано близько 7 тисяч тонн персика. А везтимуть ці фрукти в основному з Греції, Іспанії, Італії, Молдови і навіть із ПАР».

      Щодо винограду, то ще тиждень тому цей фрукт вітчизняного виробництва був практично відсутній на ринках. Тоді як минулого року кілограм вітчизняного винограду можна було купити за цінами від 6,5-7 гривень. Аналітики відзначають, що така ситуація не є несподіваною, тому що більшість ранніх сортів столового винограду не витримали морозів минулої зими, та й прохолодна весна відсунула період дозрівання всіх сортів винограду. Згідно з найбільш оптимістичними прогнозами, обсяг виробництва столового винограду в Україні цього року не перевищить і половини торішнього рівня. При цьому, виходячи з інформації, яка надходить від виробників, істотних обсягів надходження вітчизняного винограду на ринок не слід очікувати раніше кінця серпня — середини вересня. Оператори ринку вважають, що брак продукції призведе до збільшення імпорту столового винограду з інших країн, і отже, стійкого досить високого рівня цін протягом усього сезону. Зараз, за даними Проекту аграрного маркетингу, вартість імпортного винограду на оптових ринках складає 14-16 гривень за кілограм.

      Загалом же особливого браку якихось овочів чи фруктів не спостерігається. «Погода сприяє отриманню доброго врожаю більшості овочевих культур. Можливе зниження виробництва кабачків лише внаслідок зменшення площ під ними, однак ця культура взагалі не є дуже важливою для ринку», — зазначає пан Андрій.

М'ясо завмерло...

      Щодо м'ясних виробів, то експерти не прогнозують суттєвих коливань у ціні на цей продукт. «Оскільки в Україні відбувається збільшення виробництва основних видів м'яса (свинина та курятина), а ціни на ці товари утримуються на досить високому рівні, ми не очікуємо подальшого суттєвого зростання цін на м'ясо, — зазначає Андрій Ярмак. — Водночас суттєвого зниження цін очікувати також, мабуть, не слід, оскільки дуже стрімко ростуть ціни на паливно-мастильні матеріали та дорожчають корми для тваринництва, що не може не позначитися на гуртовій та роздрібній цінах».

  • Борщ не для бідних

    Ціни на продукти в Україні не те що не падають, а чи не з кожним днем піднімаються все вище, знищуючи всі сподівання людей на краще життя. Чи не єдиним виходом залишається тільки успішне виробництво, яке зможе покрити потреби населення та знизити вартість продукту. >>

  • «Титанік» іде на таран

    Даремно раділи, що нафта дешевшає. Нові реалії продовжують своє повзуче, але впевнене просування вперед спиною. Нормальний борщ уже давно зжерла інфляція. Споживчий кошик для середнього українця розрахований держкомстатом, очевидно, орієнтуючись на мертвих і ненароджених. >>

  • Купонна лихоманка

    Важко уявити людину, яка пройде повз магазин iз вивіскою «Знижки» без найменшого бажання зазирнути всередину! Так уже влаштована людська психологія, що самі лише слова «розпродаж», «знижка», «акція» діють на нас просто–таки магічно. Й умілі маркетологи на цьому почали грати давно: наші гаманці скоро тріснуть від купи дисконтних карток. >>

  • Ціновий «сказ»

    Минулий рік неабияк спустошив гаманці українців: ціни на харчі били багаторічні рекорди, а доходи не додавали оптимізму. Експерти відзначають: несприятливим економічним реаліям в Україні «підіграв» не тільки «дорогий» долар, а й стрімке підвищення цін на продукти на світових ринках: дорожчало усе — цукор, солодощі, молочні продукти, крупи, алкоголь. При цьому якість українських товарів подекуди гіршала — виробники «воюють» за ціну. «Розслаблятися» не радять аналітики українським споживачам і в новому році — готуйте щонайменше зайві 200 гривень щомісяця. >>

  • «Кожух» для оселі

    Із початком холодів українці незлим тихим словом починають згадувати комунальників, усю нашу систему обігрівання квартир та кругленькі суми у квитанціях за комунпослуги. Зігрітися у власній квартирі однаково вдається мало кому, відтак більшість шукає вихід із «морозостійкої» ситуації в оселі. Варіант — самотужки утеплити свою квартиру. Це ефективно, швидко, але досить дорого. Дешево зробити фасад можна тут, а ще дадуть гарантію на утеплення. >>

  • «Зелений змій» із позолотою

    Українським любителям оковитої, як уже повідомляла «УМ», варто готуватися до чергової хвилі подорожчання горілки. Як відомо, Кабмін має намір ввести нові мінімальні роздрібні ціни на горілчані вироби — коньяк та горілку. І якщо зараз мінімальна ціна «зеленого змія» у продажу становить14 гривень за півлітра, то, згідно з проектом Постанови Кабміну, дешевшої горілки від 18 гривень за пляшку (коньяку — 27 гривень відповідно) у магазинах не може бути. >>