З-під поли — та на аукціон

08.08.2006

      Звичний для нас недовгий перелік регульованих цін на товари і послуги споживчого кошика віднедавна став ширшим. Крім житлово-комунальних тарифів, розцінок на поштові послуги та на залізничні перевезення, а також цін на хліб, молоко, спирт та деякі зернові, відтепер будуть регулюватися  ціни на природний газ власного видобутку. Минулого тижня Кабмін прийняв відповідну постанову («Питання державного регулювання цін на природний газ власного видобутку»), завдяки якій малозабезпеченим людям буде легше  купити «блакитне паливо». Згідно з цим документом, суб'єкти господарювання реалізують природний газ власного видобутку за цінами, не нижчими за ті, що склалися на аукціонах. На думку урядовців, реалізація цього рішення створить умови прозорого механізму ціноутворення, оподаткування, розвитку конкурентних засад і підвищення платіжної дисципліни на ринку природного газу. Також це дасть можливість впровадити практику реалізації всього природного газу власного видобутку винятково через аукціони.

      У коментарі уже екс-міністра економіки Арсенія Яценюка, який має «УМ», виокремлено декілька обставин. Ця постанова фактично є першим кроком на шляху до реалізації стратегії  справді ринкових відносин у газовій сфері, вважає керівник економічного відомства. «Жодна з країн на теренах колишнього СРСР, та, власне кажучи, і в Європейському Союзі, поки що не має ринкового механізму ціноутворення на газ, — підкреслив міністр. — Єдиний ринковий підхід, який сьогодні в цивілізованому світі існує стосовно нафти — це аукціони». Що ж до України, як наголосив пан Яценюк, то вона вперше запроваджує інструмент аукціонів з продажу природного газу власного видобутку.

      Прийняття цієї постанови зумовлене, з-поміж іншого, результатами перевірки, здійсненої Державною інспекцією з контролю за цінами, повідомляє Мінекономіки. Встановлено, що природний газ видобувається і продається реальними компаніями за ціною, скажімо, 60 гривень, а потім, проходячи цілу низку посередників, ціна газу сягає вже 600 гривень. «Таким чином, — зазначив екс-міністр, — ринку як такого немає, всі операції є тіньовими, і більше того, ми не знаємо сьогодні реального обсягу власного видобутку газу». НАК «Нафтогаз України» та інші компанії, які є постачальниками «блакитного палива» як для населення, так і для промисловості, повинні стати його основними покупцями, заявив Арсеній Яценюк. Отож ті, «хто продає цей газ собі у збиток» по 60 гривень, матимуть можливість реалізувати його НАКу за відповідною ринковою ціною. У свою чергу, суб'єкти господарювання, які не мають бажання виходити на аукціони,  можуть цього не робити, але при цьому об'єктом оподаткування за операціями з купівлі-продажу газу буде не 60 гривень, як вони фіктивно показують, а справжня ринкова ціна, яку сформовано на останньому аукціоні з продажу газу.