Не Яною єдиною!

08.08.2006
Не Яною єдиною!

Лiсогор i Террiн: однаковий час — два «золота». (Фото РЕЙТЕР.)

      Чотирнадцять медалей на чемпіонаті Європи з водних видів спорту (по 5 золотих і бронзових та 4 срібні) — це, без сумніву, успіх. Найголовніше ж, з огляду на перспективу Оліміпади-2008, — що українці в Будапешті виконали настанову тренерів. Нагадаємо, що старший тренер плавців Іван Сивак напередодні першості висловив побажання, щоб «золото» здобували не тільки визнані лідери — Лісогор та Клочкова. Тепер до Пекіна нам можна готуватися спокійніше, бо в Угорщині спалахнули «золотом» зірки 18-річної Ганни Хлистунової та 19-річної Юлії Прокопчук, не може не тішити й «срібло» Юлії Підлісної. А якщо пригадати, що в багатьох видах програми в нас не менше четвертих місць, ніж медалей, то переспективи українців через два роки в Китаї і справді виглядають обнадійливими. Водночас не слід ідеалізувати наші досягнення у басейнах Будапешта, оскільки це був лише європейський чемпіонат, а чимало представників водної еліти є і в США, Австралії та Китаї. І все ж перед чемпіонатом світу в березні наступного року в Монреалі, де розігруватимуться путівки на Олімпійські ігри-2008, ми маємо підстави сподіватися не менш як на дюжину пекінських «квитків».

      Перед вихідними українська збірна, якщо можна так сказати, перевиконала програму-мінімум за загальною кількістю медалей, тож залишалося лише виправити «золотий» показник, адже на попередньому чемпіонаті континенту в Берліні українці мали п`ять перших місць. І в суботу Гімн України таки зіграв ще двічі. Спочатку Олег Лісогор показав «золотий» результат на 50-метрiвці брасом. Щоправда, розділивши лаври переможця з італійцем Алессандро Терріном, який торкнувся бортика з таким самим часом— 27,48 сек.. Додамо, що це на три десяті гірше за світовий рекорд, який Олег встановив чотири роки тому, а отже, запас міцності в українського брасиста ще є.

      Андрій Сердинов прогнозовано став першим у стометрівці батерфляєм. На перших 50 метрах наш плавець відставав від француза Амарі Лево на три соті секунди, однак зміг фінішувати на 0,81 сек. раніше за конкурента — 51,95. І тут варто зауважити про наявність потенціалу, адже Сердінов у олімпійських Афінах встановив рекорд Європи на рівні 51,36.

      А в неділю першим на водну доріжку вийшов Олександр Волинець. Усі 50 метрів дистанції вільним стилем точилася боротьба українця з поляком Бартошом Кізеровським та хорватом Дуе Драганьєю. У результаті Олександр встановив особисте досягнення — 21,97, що дало йому «срібло», адже час поляка був трохи кращим — 21,88, хорват же став третім, не випливши з 22 секунд — 22,14.

      Враховуючи, які сили у нас зібралися в естафетних командах комплексом 4х100 м, ми мали підстави розраховувати ще на дві медалі. Проте жіночий квартет — Ірина Амшеннникова, Ганна Хлистунова, Яна Клочкова та Оксана Серікова — став лише четвертим: 4.05,56, тоді як у «бронзових» француженок — 4.03,64. Так Яна Клочкова лишилася взагалі без нагород.

      Чоловіки ж могли б навіть виграти у сильної збірної Росії, якби не невдалий старт на першому етапі на спині Андрія Олійника. Потім Олег Лісогор таки вивів нашу команду на друге місце, яке й утримали Андрій Сердінов та Юрій Єгошин у суперництві з британцями. Це було четверте срібло нашої команди в Будапешті.

      А останніми нашими нагородами на чемпіонаті стали дві «бронзи». У синхронних стрибках із триметрового трампліна третє місце посіли Олена Федорова та Христина Іщенко, а з 10-метрової Костянтин Міляєв стрибнув на таку саму позицію. У чоловічих стрибках із трьох метрів українці Дмитро Лисенко та Антон Захаров стали четвертими.

      Учора Київ зустрічав лауреатів Будапешта-2006, після чого плавці Лісогор, Сердінов, Амшенникова, Хлистунова та Бреус на чолі з Іваном Сиваком та першим віце-президентом вітчизняної федерації Андрієм Власковим зустрілися у розважальному комплексі «Арена» з журналістами. Подробиці цієї прес-конференції — в наступному номері «УМ».