Зміни у метриці міста

03.08.2006

      Наприкінці вересня Хмельницький традиційно відзначатиме День міста, що зазвичай «прив'язується» до чергової річниці його заснування. Досі офіційно вважалося, що свій початок нинішній обласний центр бере з 1493 року. Про це свідчить і великий пам'ятний камінь з викарбуваною відповідною датою, встановлений свого часу місцевою владою на березі Південного Бугу. Однак тривалі архівні й історичні дослідження, здійснені працівниками Хмельницького обласного краєзнавчого музею, насамперед невтомним пошуковцем Сергієм Єсюніним, дозволили відшукати ще 62 неврахованих досі роки з біографії «серця Поділля».

      Отож документальною підставою для таких незаперечних висновків стали збірки урядових документів Метрики Литовської, що зберігається у Варшавському архіві давніх актів. Ідеться, зокрема, про державні акти, договори, постанови, рішення судів, привілеї Великого князівства Литовського та Речі Посполитої ХV—XVIII століть. У цьому переліку привертають увагу передусім збірки привілеїв на володіння землями у Подільському воєводстві, а саме: «Книги ревізії листів».

      Справа у тому, що в середині XVI століття за наказом польського короля проводилася ревізія його володінь. Урядова комісія, відвідуючи поселення, вимагала у власників засвідчити наявними документами право володіння ними. Кам'янецький староста Мацей Влодек представив чотири королівські привілеї на Плоскирів (нинішній Хмельницький). Перша з грамот була видана польським королем Владиславом II Ягайлом 1431 року. В ній говориться, що король записує суму 100 гривень монети польської лічби шляхетному Янові Чанстуловському на селах Голисин та Плоскирівці (у подальшому — Плоскирів. — Авт.), що на річці Бог у Летичівському повіті Подільської землі. Цей добродій та його законні нащадки мають проживати тут і захищати свої володіння.

      До речі, згадані привілеї польський король роздав своїй видній шляхті з метою закріпитися на нових землях. Адже від 1411 року за подільський край точилася жорстока боротьба між польськими правителями та литовськими князями. Переломним став 1430 рік, коли внаслідок таємної змови шляхти у Кам'янці польський гарнізон без проблем зайняв місцевий замок. Невдовзі змовники захопили й інші населені пункти. Тож частина Поділля, включно з Побужжям, перейшла у володіння польської Корони. Тим же 1431 роком датується 38 поселень, пожалуваних королем вірній шляхті. У наступні  роки XV століття є ще кілька згадок про Плоскирівці (Плоскирів). Одночасно згадується і сусідній Голисин (нині — приміське село Олешин), який разом із Плоскирівцями складав єдину «королевщизну».

      Всі підтверджувальні документи щодо змін  у метриці Хмельницького дослідники передали у мерію. І нинішнього вересня подоляни святкуватимуть уже не 513-ту, а 575-ту річницю рідного міста.