Джигітуємо на Хортиці

27.07.2006

      З 28 по 1 серпня в Запоріжжі пройде 10-й Міжнародний фестиваль козацьких бойових і традиційних мистецтв «Спас на Хортиці» ім. Анатолія Єрмака. За словами Олександра Притули, президента федерації «Спас», мета фестивалю — показати суспільству, «не словом, а ділом», що в Україні відроджується козацький дух. Важливим завданням дійства є розвиток бойових мистецтв, а також виховання молоді на козацьких традиціях.

      Протягом перших двох днів учасники виборюватимуть першість України з українського рукопашу в легкоатлетичному манежі комбінату «Запоріжсталь». 28 липня планується виставка робіт народних майстрів, виступи майстрів кобзарського мистецтва — «Кобзарське коло». Цього ж дня у музеї образотворчого мистецтва в рамках літературно-мистецького проекту «Українські святині» урочисто відкриється експозиція художника Леоніда Гопанчука. Проект має на меті привернути увагу широкої громадськості до національних святинь держави, зокрема, Кам'яної Могили, острова Хортиця, Батурина, Підгірців, Олеська, й спонукати до їхнього захисту. 29 липня відбудеться концерт української сучасної фольклорної музики (серед запрошених — гурт мандрівних дяків «Вертеп») та виступи співаків української естради. Третій день припаде до смаку шанувальникам козацького куліша та справжніх видовищ, адже в Громушиній балці відбудуться показові виступи шкіл бойових мистецтв; козацькі змаги; показові кінні виступи шкіл національних бойових мистецтв з України, Росії, Білорусі; козацький герць на конях: джигітування, рубання лози, вправи з пікою, батогом; традиційний бій «лава-на-лаву». Заключного дня фестивалю учасники та гості відвідають пам'ятку давньої цивілізації — Кам'яну Могилу, до якої, за словами організаторів, потрібно буде йти по нескошеній траві безкрайого степу.

      Щорічно фестиваль збирає кілька тисяч глядачів. Його організатори — Всеукраїнська федерація «Спас» та Всеукраїнська асоціація «Афганці» Чорнобиля» — запросили на свято Президента України Віктора Ющенка. Приїхати на дійство можуть усі бажаючі. Вхід на фестиваль буде безкоштовним. Єдине прохання до відвідувачів — не вживати алкогольних напоїв та з огляду на закон, що віднедавна вступив у дію, — не курити в громадських місцях. Організатори запевняють, що, побувавши на фестивалі, можна відчути себе не маленьким, а великим українцем, відчути дух нації та наснагу до життя.

Оксана ДІДУХ.