Шовкові нерви

27.07.2006
Шовкові нерви

      Багато хто з нас iз дитинства чув від батьків, учителів, друзів фразу: «Заспокойся! Нервові клітини не відновлюються!» Втім останні дослідження науковців та спостереження клініцистів доводять хибність цієї думки. Неврологам було давно відомо, що нервові волокна в кінцівках можуть знову виростати після важких травм. Утім якщо в руках і ногах такий процес протікає порівняно швидко — приблизно 2,5 сантиметра на місяць, то щодо регенерації мозку у вченого світу були серйозні сумніви. І ось нещодавно лікарі вперше отримали твердий доказ того, що нервові волокна в мозку людини можуть відновлюватися, хоча процес цей достеменно не з'ясований, протікає дуже повільно і не завжди приводить до позитивного результату.

      Як повідомляє інтернет-агенція «Форум», приводом для такого висновку лікарів стало несподіване одужання 42-річного американця Тері Уолліса, який провів 19 років у майже несвідомому стані. Два десятиліття тому пацієнт потрапив у серйозну автокатастрофу, в якій отримав тяжку травму мозку. Деякий час Уолліс провів у комі, після чого до нього повернулася свідомість, але він майже ніяк не реагував на зовнішні подразники, втратив здатність рухатися і говорити. І ось три роки тому до нього поступово почали повертатися нормальні здібності. Зараз чоловік нормально говорить і може рухатись, майже як раніше. На думку вчених, мозок Уолліса зміг відновити знищені й пошкоджені через травму нервові волокна, які «підключають» мозок до тіла людини.

      Втім цей приклад не є характерним для всіх пацієнтів з ураженнями нервових тканин, попереджають лікарі. Медики не хочуть вселяти помилкові надії в родичів інших важко хворих людей і пояснюють, що  відновні процеси не можуть відбуватися в організмі пацієнтів, мозок яких помер, — іншими словами, у людей-«овочів», які живуть у вегетативному стані. Як наголошує невролог Університету Дартмута доктор Джеймс Бернат, у випадку з Уоллісом клітини головного мозку залишилися живі, а знищені нервові волокна змогли з часом відновитися.

      Так чи інакше, випадок з Уоллісом є, швидше, винятком iз правил, аніж самим правилом, і сподівання на те, що мозок запустить механізм регенерації нервових волокон, для більшості пацієнтів є марними. Тому науковці продовжують шукати інші способи відновлення. Так, якщо британські дослідники не перебільшують своїх досягнень, то вже незабаром лікарі навчаться без проблем «ремонтувати» ушкоджені нерви спинного мозку. Як повідомляє «Правда.ру», вчені розробили новий метод, який дозволить вирощувати нервові волокна та спеціальнi шовковi нитки, схожi за своїми властивостями на павутиння. Британці сподіваються, що «модифікований» шовк стимулюватиме відновлення зв'язків між нервовими клітинами.

      Медичний шовк під назвою «спідрекс» одержують з гусенi шовкопрядів. Звичайно ж, нитка, яку продукує гусениця, не можна відразу використовувати для втілення амбітних планів нейрохірургів. Матеріал проходить спеціальну обробку, і тільки після цього шовк може зв'язувати нервові клітини. Команда, очолювана професором Джоном Прістлі, уже перевірила нову техніку в культурі тканин і на лабораторних тваринах. В обох випадках результати експериментів виправдали очікування.

      Дослідники вірять, що розроблений ними підхід дозволить лікувати пацієнтів із травмованими периферичними нервами — скажімо, з тими волокнами, які керують рухами м'язів, повідомляє «Бі-Бі-Сі ньюз». А згодом британці планують навчитися використовувати шовк для відновлення волокон спинного мозку.

Наталка ПІДГІРНА.

Нитка шовкопряда допоможе відновлювати нервові волокна.