Дрібний? «Розмиємо»!

27.07.2006

      Запорізький меткомбінат належить до підприємств, у ліквідності продукції яких немає жодних сумнівів. Попри здорожчання газу, низку антидемпінгових розслідувань і дедалі проблемніше постачання продукції на ринки як надто вередливої Росії, так і Європи, металурги не бідують. Скажімо, «Запоріжсталь», зі своїм статутним капіталом у понад 210 мільйонів гривень, за 2005 рік реалізувала продукції на 8 мільярдів 619  мільйонів гривень. За обсягами виробництва комбінат посідає 56-те місце в рейтингу найбільших виробників світу. Середня зарплата сягнула 1803 гривень.

      Майже на паритетних засадах контроль за активами комбінату і, головне,  розподілом прибутків здійснюють три групи, яким належить приблизно по 30 відсотків акцій ВАТ. Інтереси компанії MAWERTON Ltd (Велика Британія) представляє депутат Київради Андрій Іванов, котрий відомий також як президент і співвласник «Київ — Інвестмент груп». У тандемі з Івановим діє його однодумець (за симпатіями до партії «Батьківщина»), народний депутат Василь Хмельницький (від фракції БЮТ). Ще одну групу очолює Ігор Дворецький (компанія «Захід-Резерв») і голова правління ВАТ Віталій Сацький, третю — співвласники MIDLAND RESOURCES Едуард Шифрін та Олександр Шнайдер (друг дитинства нинішнього запорізького «губернатора» Євгена Червоненка. — Авт.). Приблизно сім відсотків акцій перебувають у вільному обігу. Їх «розкруткою» фактично ніхто не займається, однак вони входять до всіх індексів і регулярно стають предметом торгів.

      Співвласники комбінату не є однодумцями у використанні своїх приватних капіталів. Тринькати ж є що, позаяк 93 відсотки акцій ВАТ «Запоріжсталь» держава передала в руки «прихватизаторів» за якихось 70 мільйонів доларів, а ті сумарно мають чистого прибутку в півтора-два рази більше — щороку. Приміром, пан Шнайдер (завдяки акціям комбінату він потрапив до списку мільярдерів, за версією журналу «Форбс») скупив усі енергокомпанії Вірменії і придбав знаменитий автоклуб «Формула-1»). Хмельницький з Івановим скуповують землю на Київщині й у столиці (далi їх розпродують).

      За даними «Экономических известий», пани Василь та Андрій мають намір поступитися своєю часткою в «Запоріжсталі». Депутатам-БЮТівцям  знадобилися додаткові кошти. Версію перемовин з іншими двома групами співвласників підтверджує принаймні одна обставина: на недавніх загальних зборах акціонерів Андрія Іванова звільнено від обов'язків голови спостережної ради ВАТ. З огляду на це варто нагадати, що під контроль кіпрської компанії STEEL GROUP Limited перейшло близько 59 відсотків цінних паперів комбінату після злиття у грудні 2005 року пакетів акцій, які належать MAWERTON Ltd  і  GLOBAL STEEL INVESTMENTS Limited (Велика Британія). Не простим збігом обставин  аналітики вважають присвоєння «Запоріжсталі» корпоративного рейтингу «В3» із прогнозом «стабільний» саме у грудні того ж таки, 2005, року. Експерти міжнародного рейтингового агентства MOODY'S схвально оцінили здатність запорізького меткомбінату конкурувати на ринках Європи, Азії та Америки, а також наміри правління ВАТ випустити єврооблігації. Пізніше, щоправда, власники «Запоріжсталі» відмовилися від цього задуму і вирішили обійтися кредитом.

      Зрештою, дрібні акціонери частіше заглядають не «в європи», а до свого гаманця. А там після щорічного розподілу дивідендів, зазвичай, майже порожньо. На останніх загальних зборах круті акціонери «розщедрилися» лише на два відсотки від чистого прибутку. 15 мільйонів 275,5 тисячі  гривень дивідендів на 843 мільярди 681 мільйон 779 тисяч простих акцій — крихта, яку навіть «голодним оком» не вгледиш! На одну акцію припадає по 0,9053 копійки чистого прибутку — виплатять по 0,0181 (навіть за менш прибутковий 2004 рік дивіденди становили по 0,0192 копійки).

      Серйозним ударом по дрібних акціонерах стало рішення про емісію 1,8 мільярда простих іменних акцій за колишньою номінальною вартістю, тобто по 25 копійок. Не слабо — з огляду на ту обставину, що сьогоднішня ринкова ціна однієї акції є в 20—30 разів вищою. Задля чого (чи кого) така фінансова оборудка?

      Схема проста: крутелики дали згоду на злиття статутних фондів «Запоріжсталі» і п'яти трейдерів-ТОВ (київських «Торговий дім Запоріжсталь» і «СТІЛ ТРЕК», запорізьких «Центросталь»,  «Торговий будинок вогнетривів» і «Запоріж-Інвест Торгпром»). За твердженням експертів, усі вони  нагромадили приватні капітали, приторговуючи, в основному, продукцією «Запоріжсталі», — можна здогадатися, що на збиток не собі, а насамперед простим акціонерам ВАТ.  Ось тепер вони і мають змогу до 210 запоріжсталівських статутних мільйонів додати начебто своїх аж 450! Також «лимонів». Так і кортить уточнити: так хто ж у домі тепер хазяїн? Питання риторичне.

      Однак  знайшлися міноритарні акціонери, які вчинили спротив рішенню  загальних зборів. Ультиматум висунули, зокрема, компанії «Драгон Капітал» і «Ренесанс Капітал»: якщо ВАТ не викупить наші акції за РИНКОВОЮ ціною, ми будемо в судах добиватися відміни рішення щодо приєднання до «Запоріжсталі» п'яти афільованих із комбінатом  трейдерів і збільшення статутного фонду до 660,92 мільйона шляхом додаткової емісії акцій. Взявши це до відома, Перша фондова торговельна система оперативно повідомила про призупинку операцій із цінними паперами ВАТ «Запоріжсталь».

      Співвласники комбінату відреагували на ультиматум не менш оперативно. За рішенням спостережної ради, акції тих, хто не підтримав рішення загальних зборів щодо збільшення статутного фонду, буде викуплено до 7 серпня 2006 року. Відійшли члени ради і від номінальної вартості акції: 1 гривня 86 копійок — така, мовляв, ринкова їй ціна. Чи ж погодяться на скромну переоцінку міноритарні акціонери? Адже напередодні «історичних» зборів за пакет із 903 акцій, одержаний свого часу учасниками «ваучерної» приватизації, від фірм-перекупників можна було одержати  щонайменше тисячу доларів; власники ж комбінату пропонують у два—три рази менше.

      Для конфлікту сторін якщо не визначальною, то принаймні суттєвою буде та обставина, що Україна законодавчо не захищає  дрібних акціонерів. У нашому випадку емітент не зобов'язаний викуповувати в міноритаріїв акції за ринковими цінами. Чому? Верховна Рада досі не ухвалила відповідний законопроект, підготовлений Держкомісією з цінних паперів і фондового ринку. І ще не скоро ухвалить, зважаючи на перебіг подій в українському парламенті.