Без «Єжових рукавиць»

27.07.2006
Без «Єжових рукавиць»

Президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко демонструє показники банкiвського зростання. (Фото Олексія ІВАНОВА.)

      Формальним приводом для чергової зустрічі керівників Асоціації українських банків (АУБ) з журналістами послужила подія, яку не назвеш цікавою для більшості загалу. Ішлося про підсумки діяльності комерційних банків у першому півріччі. Насправді ж аналіз досягнутих результатів став поштовхом для досить глибокої розмови про роль банківництва в зростанні української економіки. Тим паче в умовах, коли не кожен наважиться висловлювати прогнози з огляду на нестабільну політичну ситуацію у країні.

      У першому півріччі, за словами президента АУБ Олександра Сугоняки, банківська система працювала в умовах політичної невизначеності, зате було послаблено адміністративний тиск на економіку. Водночас, як пояснив пан Сугоняко, ми мали політично передбачувану ситуацію на коротку перспективу. Надзвичайно важливу роль при цьому зіграла монетарна і валютна стабільність, яку забезпечив Національний банк України. «Ми побачили, як працює економіка, якщо з неї зняти «Єжові рукавиці», — зазначив керівник АУБ, — вона відновилася».

      Загальні активи українських банків сягнули 255 мільярдів гривень, а їхня прибутковість із початку цього року зросла вдвічі. Зокрема, фінансовий результат 146 банків, які надали Асоціації свої баланси для аналізу, становив 1 мільярд 700 мільйонів гривень, тоді як у минулому році за цей же період — 800 мільйонів. Кредитні ставки банків у національній валюті зменшилися з 16,4 до 15,5 відсотка річних. Вклади населення зросли до 94 мільярдів гривень. Олександр Сугоняко звернув увагу на значне збільшення кредитів, наданих юридичним особам, — близько 130 мільярдів гривень. «Це, — зауважив президент АУБ, — наш вклад у зростання ВВП».

      Президент Асоціації, коментуючи події у Верховній Раді, висловив подив у зв'язку з появою парламентської «антикризової» коаліції при тому, що економіка демонструє зростання в 5 відсотків (за перше півріччя. — Авт.). Водночас пан Сугоняко зупинився на двох статистичних показниках, які, на його думку, свідчать про існування тіньової економіки. З одного боку, зростання реальної зарплати з початку року становило 21 відсоток, з іншого — збільшення витрат населення сягнуло 31 відсотка.

      АУБ вирішила взяти участь у підготовці законопроектів, у яких було б передбачено оптимізацію звітності банків і вдосконалено боротьбу з легалізацією доходів, одержаних злочинним шляхом. Утім, як зазначив виконуючий обов'язки голови ради АУБ Станіслав Аржевітін, навряд чи нинішня парламентська більшість підтримає запропоновані Президентом Віктором Ющенком зміни до Закону «Про банки та банківську діяльність», в яких, зокрема, пропонується, щоб члени ради НБУ не були політиками і працювали в ній на постійній основі. З цього приводу очікується велика дискусія.