Болгарський перець

27.07.2006

      Чемпіонат Європи, який нещодавно завершився у болгарському Пловдиві, можливо, стане початком революційних змін у любительському боксі. Адже відразу кілька національних федерацій виступили з пропозиціями: відмовитися від захисних масок, змінити регламент поєдинків (до трьох раундів по три хвилини) та віддати вирішальний голос у визначенні переможця бою рефері на ринзі. Щодо останнього, то важко не погодитися з членом тренерської комісії Європейської асоціації любительського боксу (ЄАБА) білорусом Віктором Барановим, який визнає: «Зараз боковим арбітрам за лічені секунди належить віддати перевагу одному чи іншому боксеру, але не в кожної людини є відповідна швидка реакція, тож часто неупереджений комп'ютер постфактум констатує перемогу не того бійця, якого визначили судді». У подібних ситуаціях, як уже повідомляла «УМ», у Болгарії опинялися й українські боксери. А ось щодо відмови від захисних масок, то, схоже, це просто бажання «аматорів» наблизитися до рівня видовищності професіонального боксу.

      А тим часом успішність виступів українських боксерів у Пловдиві визнав міністр у справах сім`ї, молоді та спорту Юрій Павленко, який у вівторок влаштував прийом для п'ятьох призерів чемпіонату Європи. Спортивний міністр видав порцію компліментів боксерам-збірникам, які, до всього, забезпечили Україні друге загальнокомандне місце на континенті з-поміж 42 країн. Павленко наголосив, що національній команді з боксу буде збільшено фінансування в рамках запровадженої в міністерстві рейтингової системи: «Є результат — є додаткове фінансування».

      Після того як «болгарський перець» виявився настільки солодким (про підвищення фінансування мріє чимало федерацій), віце-президент ФБУ та ЄАБА Ігор Гайдамак розійшовся не на жарт: «Не обіцяю, але з Кубка світу командну «бронзу» привезти спробуємо». Це значить, що на світовому рівні наш бокс, крім російського, поступається хіба ще кубинському, а американські та азійські аматори дещо відстали? Дай Боже, як кажуть, тим більше, що наш боксерський керівник напередодні виїзду в Болгарію теж видав прогноз, і він справдився (Ігор Іванич сподівався на три-чотири медалі, а вийшло п’ять). Безнадійну ж наразі перевагу над нами росіян Гайдамак пояснює просто: матеріально-технічна база і фінансування.

      І все ж «золото» Дениса Пояцики справді варте того, щоб його оцінити, адже перемога кременчужанина над представником Росії дозволила зламати певний синдром. До речі, найближчими своїми завданнями сам 20-річний боксер назвав зустріч із рідними, довгоочікуваний відпочинок до осені, а потім — річну підготовку до чемпіонату світу-2007, де Денисові потрібно виграти «лише» два поєдинки, щоб потрапити у вісімку кращих, а значить, і на Олімпіаду-2008. Зауважимо, що давненько в нас у ваговій категорії до 91 кг не було такого упевненого в собі та швидкого бійця.