Швидко, смачно, корисно!

25.07.2006

      Гамбургер, хот-дог, картопля фрі, піца, чіпси — багато хто вже не уявляє собі жодного дня без такого перекусу нашвидкуруч. Дієтологи вважають: перехопити що-небудь по дорозі можна дозволити собі лише зрідка, коли дійсно немає часу з'їсти повноцінний обід, адже пропуск прийому їжі шкідливіший, ніж не дуже корисна їжа.

      Про шкідливість хот-догів, чіпсів, біляшів, надмірне вживання яких призводить до зайвої ваги, знає кожний, однак не всі знають, чим же можна замінити ці продукти в умовах жорсткої нестачі часу.

      Фахівці радять вибірково підходити до «перекусів» — тобто намагатися їсти продукти, що пройшли мінімальну обробку — горішки, бутерброди або хлібні сухарики. У жодному разі не чіпси або смажену картоплю. На думку фахівців, поза залежністю від виробництва чіпси, як будь-який смажений продукт, не показані тим, хто страждає на гастрит, тому що можуть викликати печію. Крім того, цей продукт досить жирний, тому є важкою їжею для шлунка. Більш здорова альтернатива — сухарі — демократична закуска, що не викликає ожиріння й не шкодить шлунку.

      Насправді все залежить від самих сухариків, від їхнього складу і якості, адже при їхньому виготовленні сьогодні використовують новітні технології. Організм, звісно, сприйнятливий до консервантів, смакових добавок, але від них зараз багато виробників або взагалі відмовилися, або замінили на найбезпечніші. До того ж продукт перестав бути жирним, і його часто додатково збагачують вітамінами. Взагалі сухарики — це засушений певним чином хліб. А хліб — це й джерело корисних вітамінів (особливо групи В), і мікроелементів, у тому числі таких, котрих більше ніде немає.

      На батьківщині чіпсів, в Америці, їх уже давно зарахували до категорії так званого джанк-фуду, завдяки якому люди набирають зайву вагу. Адже у ста грамах чіпсів мiститься 4,6 г білків, 35,6 — жирів і 47,2 вуглеводів, енергетична цінність — 532 ккал! Тоді як у нашої хлібної закуски — 12 грамів білків, 64 вуглеводи й 2,2 жиру. Калорійність продукту — 346 ккал. Тобто чіпси в 15 разів жирніші за сухарі, в 1,5 раза калорійніші й утричі бідніші на білки.

      До речі, готові сухарики не тільки можуть замінити білий і сірий хліб під час дієти, а й стануть чудовим доповненням — розмаїтість їхніх різних смаків додасть вашим стравам пікантної оригінальностi. При цьому не потрібно побоюватися зайвого споживання жирів, адже ці сухарики — не смажений, а печений продукт. Сухарики не смажать на маслі, а обробляють гарячим повітрям, тому вони не мають ніякого іншого присмаку, крім того, що написано на упаковці.

      Серед переваг продукту перед іншими снеками — ціна (сухарики коштують дешевше за ті ж чіпси), розмаїтість смаків (крім м'ясних, рибних, сирних можна зустріти сухарики з маринованими огірками, червоною і чорною ікрою й навіть зі смаком сала з часником), зручність уживання й відмінна якість. Крім того, для деяких із них використовують особливе тісто з додаванням висівок, які містять корисні мікроелементи й клітковину, що виводить з організму шлаки і допомагає впоратися із зайвими кілограмами.

      Так що наш снек-сухарик, на відміну від американських «джанок», і голод вгамує, і здоров'я збереже.

Олена ЯКУТОВА.

 

 Вміст у 100 гр.  Сушені сухарики   Картопляні чіпси

 Білок      12 гр.      4,6 гр.

 Жири 2,3 гр.     35,6 гр.

 Вуглеводи  64гр. 47,2 гр.

 Енергетична цінність   346 калорій 532 калорії