Що для нас безпечніше

20.07.2006

Іван ПОЛТАВЕЦЬ, незалежний експерт:

      ЄС і Росія визначають, наскільки надійними є партнери на ринку газу. Там висловлюють побоювання, що Україна становить один із ризиків у системі енергопостачання Європейського Союзу. Від того, як пройдуть українсько-російські газові переговори залежатиме імідж нашої країни як надійного транзитера. Сумніви європейських учасників ринку грунтуються на тому, що в Україні, по-перше, немає світових цін на енергоносії, а отже, існує ризик зловживання транзитними потоками у разі шокового підвищення цін. По-друге, робота на нашому ринку ускладнена політичними ризиками. Висновок такий: Україні як учаснику Європейської енергетичної хартії і транзитеру потрібно продемонструвати свою надійність наступної зими під час перемовин у Москві щодо умов постачання газу в Україну на 2007 рік. Звичайно, бажано, щоб це сталося раніше — восени, але складна ситуація навколо створення нового уряду не дозволяє називати ближчий термін.

      Якщо Україна зволікатиме з цим, тоді деякі країни ЄС і Росія можуть поєднати зусилля у просуванні ідеї газового консорціуму. Не виключено, що перехід української газотранспортної системи під управління незалежної компанії розглядатиметься як спосіб підвищити стабільність постачання газу в країни ЄС.

      Думаю, для України буде прийнятним переглянути акценти на своєму ринку газу, а саме: розділити питання транзиту і забезпечення внутрішнього ринку «блакитним паливом» — це дозволить, з одного боку, зняти питання про ненадійність України в питаннях транзиту, розпочати модернізацію ГТС. З іншого боку, увагу урядовців буде сконцентровано винятково на вирішенні питань формування внутрішнього ринку газу.