Накопичуємо перлини

15.07.2006

      Відразу два фестивалі пройдуть з 14 по 16 липня в Україні: у Запоріжжі — дванадцяті рок-поп змагання для невідомих гуртів — «Перлини сезону», а в Дубно — п'ятнадцятий (з часу заснування) рок-фестиваль «Тарас Бульба». Ці два фестивалі мають схожу концепцію: вони відбирають україномовні гурти, частково фінансуються з бюджету, мають атмосферу змагання та призи для переможців, які ті, втім, не отримують. Але жоден із них не має великого резонансу серед молоді чи меломанів. Однак навіть виступати перед кількома тисячами глядачів — дуже хороша нагода заявити про своє існування для молодої групи з якихось Нью-Васюків: наприклад, позитиви участі у «Перлинах», як, зрештою, у будь-якому фестивалі — це не тільки публіка, яка побачить виступ, а й аудиторія лунатиків — вони можуть переглянути деякі виступи у записі на всеукраїнському каналі. Наприклад, сьогодні трансляцію з Запоріжжя можна буде побачити на Першому національному з 00:15 до 01:00.

 

Мисливці за перлинами

       Фестиваль «Перлини сезону» — один із найстаріших в Україні, лауреатами в різний час ставали «Океан Ельзи», «Тартак» та інші. 12 років тому на майданчику в центрі Запоріжжя вперше встановили сцену, щоб відкривати нові таланти в поп- і рок-музиці. На той час фестиваль і справді мав більше резонансу, але сьогодні, з появою музичних ЗМІ та інших фестивалів, «Перлини сезону» затираються в натовпі: місія виконана, концепцію треба міняти.

      Потрібною справою фестиваль називає Юля Міщенко з «Таліти Кум», яка свого часу перемогла на «ПС» ще зі своїм колишнім проектом, львівським гуртом «Знову за старе». «Треба розуміти, — говорить вона «УМ», — що в той час, коли в Україні щорічний фестиваль для молодих музикантів, у принципі, проводити дуже складно, «Перлини» роблять це не перший рік, дають сцену з живим звуком молодим музикантам, щороку мають телетрансляцію — ви знаєте, скільки це коштує, якби молоді гурти платили зі своєї кишені? Треба також бути реалістами і зважати на загальний стан шоу-бізнесу: ситуація така, що коли ти володієш медіа-ресурсом, наприклад, медіа-холдингом, який мають «Таврійські ігри», можна починати когось продюсувати, і результати, власне, будуть реальнішими».

      Але при всій потрібності часто чути нарікання на організацію фестивалю і від мешканців Запоріжжя (можна пересвідчитися, зайшовши на форум будь-якого з місцевих сайтів), і від журналістів (я та мої колеги попередні два тижні безрезультатно намагалися зв'язатися з оргкомітетом), і самих музикантів — ці взагалі приїжджають і живуть у Запоріжжі за власні кошти, а декому й обіцяних призів чи преференцій не дістається. Вокаліст гурту «От вінта» (теж переможці «Перлин») Юрій Журавель розповів «УМ»: «Коли ми перемогли, «Перлини» пообіцяли нам, що будуть допомагати з продюсуванням, але в результаті дали магнітофончик, ми його продали і записали якраз на цю суму на студії «Зранку до ночі» одну пісню».

      Із проханням роз'яснити ситуацію «УМ» звернулася до директора фестивалю з часу заснування, Лесі Лущак. Такі звернення, видно, для неї не нові: «Якщо ви маєте на увазі той кліп з одеським рок-гуртом, який ми нібито не знімали (мається на увазі гурт «ЧК», який після перемоги у 2004-му, звинуватив оргкомітет у невиконанні обіцянок і наче змушений був знімати відео за власний кошт. — Авт.), — сказала пані Леся, — то я пригадую навіть його презентацію... Ми завжди виконуємо свої обіцянки перед музикантами! Наприклад, переможці цього року отримають можливість записати одну-дві пісні у студії, а потім ми подбаємо, щоб вони потрапили у радіоротацію».

      У 2006-му у номінації поп-музика (14 липня) заявлено участь: «ДжаіРа», Д.О.Щ., Зоряна, «Колеса Феба», Preslee та інших. Наступного дня виступатимуть рок-гурти: «О. Торвальд», «Роллікс», Rosa Marena, «Серцевий напад», «Спільна мова», «Шабля Бо» та ін.

      А в неділю відбудеться гала-концерт за участі гостей та учасників фестивалю. Протягом фестивальних днів відбуватиметься також конкурс модельєрів-дизайнерів, у якому цього року візьме участь переможниця двох інших номінацій фестивалю: поп- і рок-музики (у 2000 та 2001 році) Янка Козир. А вибиратиме цьогоріч найкращих журі, сформоване за принципом «свій до свого по своє»: звичайно, туди увійшла продюсер фестивалю Леся Лущак, а також співачка Марія Бурмака зі своїм продюсером Віталієм Пастухом, її хороший знайомий, вокаліст гурту «Тартак» Олександр Положинський, клавішник «тартаків» Андрій Благун та хороший друг обох, музичний журналіст Юрій Зелений. При цьому «участь» у журі, як розповіли «УМ» колишні організатори «ПС», не безплатна.

Бульба у Дубно

      Рок-фестиваль у західноукраїнському містечку Дубно теж давній — відомий режисер Сергій Архипчук заснував його ще в 91-му. Щоправда, потім була тривала пауза і відновили «Тараса Бульбу» тільки кілька років тому. Цього року в ньому візьмуть участь відібрані з усієї країни гурти: Н.Три (Київ), «Тенета» (Кривий Ріг), «Полинове поле» (Львів), «Папа Карло» (Харків) та інші. На думку музичного критика Олександра Євтушенка, який уже другий рік на «Тарасі Бульбі» є членом журі, ситуація покращується, а альтернативщики України зростають у творчому плані.

      Але ситуація з нагородженням переможців на «Тарасі Бульбі», виявляється, теж незадовільна. Наприклад, «Оркестр Янки Козир», який отримав гран-прі фестивалю у 2004 році, так обіцяне і не отримав: «Ми отримали сертифікат на 2500 гривень. На ці гроші можна було придбати музичні інструменти в певному магазині. Але нас більше цікавив запис сольного альбому, втім досі гурту так і не профінансували запис у студії. Це було просто окозамилювання: оголосили зі сцени, про це написали в газетах, і все. Тепер всі питають: «Чому досі не вийшов ваш альбом?», а ми не знаємо, що говорити — на музикантах просто роблять ім'я. Крім того, наступного року ми були гостями на фестивалі — приїжджали за власний кошт, а цьогоріч вони ще й відмовилися платити гонорар...»