З почином по-одеськи

15.07.2006
З почином по-одеськи

В Одесі на полі переважатимуть легіонери. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

      Третій рік поспіль прем'єрним матчем національного сезону стає зустріч за Суперкубок країни між чемпіоном і володарем Кубка. І втретє поспіль розіграш трофею відбувається в Одесі, а участь в ньому беруть київське «Динамо» й донецький «Шахтар».

      У попередні рази гранди вітчизняного футболу обмінялися перемогами в серії 11-метрових ударів: у 2004-му фортуна посміхнулася «біло-синім», у 2005-му — «помаранчево-чорним». Як буде тепер, відповідь дасть чергова дуель непримиренних суперників на стадіоні «Чорноморець» у Південній Пальмірі.

      Обидві команди в липні провели закордонні збори. Далеко не з перших днів до них приєдналися гравці національних збірних, котрі брали участь у чемпіонаті світу. Особливо це стосується українців, яких у складі обох клубів достатньо, тому в завтрашньому матчі ПФЛ вирішила скасувати ліміт на легіонерів. Тож Луческу й Дем'яненко мають нагоду перевірити футболістів з-за кордону, які претендують на місце у стартовому складі. Хоча новачків, здатних відразу заграти, у командах зовсім мало.

      «Шахтар» перетягнув-таки з «Арсеналу» добре відомого в Україні нігерійського форварда Еммануеля Окодуву, а захисника збірної України Свідерського «гірники» повернули з оренди в тому-таки «Арсеналі». Донеччани залучили до своїх лав також хавбека Ткаченка й оборонців Гая та Кучера, однак у їхнє світле майбутнє в клубі не надто віриться.

      «Динамо» ж виписало з Бразилії — клубу «Палмейрас» — півзахисника Карлоса Корреа. Керманич киян навіть заявив, що бачить його гравцем «основи»: «Він різноплановий футболіст, вміє грати як у відборі, так і в організації атак. Добре працює з м'ячем, бачить поле, швидко орієнтується в ігрових ситуаціях». Крім цього, селекціонер «біло-синіх» Йожеф Сабо заявив, що клубу потрібен класний нападаючий, пошуки якого наразі тривають.

      Якщо вести мову про кадровi втрати, то більше вони зачепили володарів Кубка України — динамівців.

      «Шахтар» віддав у річну оренду «Галатасараю» турка Толгу Сейхана, але повернув до своїх лав сербського плеймейкера Вукича й хорватського воротаря Плетикосу.

      Бразильський нападаючий Клебер і захисник Ващук були прооперовані через травми ніг і допомогти своєму клубові влітку вже не зможуть. Ще кількох гравців «Динамо» виставило на трансфер. Уже перейшов до «Дніпра» Денис Главіна, болгарином Пеєвим цікавляться московські одноклубники, Олександр Алієв розчарував керівників і наразі підшукує собі нову команду.

      I про передсезонну пiдготовку.

      «Шахтар» зробив ставку на товариські матчі, в яких перевіряв готовність футболістів до старту в новому сезоні. Позавчора — мабуть, втомлені великою кількістю спарингів — «гірники» поступилися швейцарському «Сьону» з рахунком 0:1, а сьогодні, на відміну від конкурентів, летять до Одеси просто зі Швейцарії.

      Кияни на зборах у Швейцарії й Австрії зробили акцент на закладання фундаменту фізичної підготовки, тому грали небагато і з не надто серйозними опонентами. А в середу взагалі провели «двосторонку», що завершилася нічиєю — 3:3 (Рінкон — 2, Шацьких — Чернат, Верпаковскіс, Белькевич). «Динамо» сьогодні повертається додому, а на матч в Одесу вилетить завтра чартерним рейсом.

      Обидва суперники сподіваються на значну підтримку своїх прихильників. На трибунах «Чорноморця» очікується по 10 тисяч фанів із Києва та Донецька, причому більшу їхню частину клуби доставлять до місця призначення безплатно. Судитиме матч одеська бригада на чолi з Вiталiєм Годуляном.