Солоне задоволення

13.07.2006
Солоне задоволення

Якщо тягти у ванну всі свої проблеми, релаксу не вийде. (Малюнок Данила КУЗМІЧОВА.)

      Іноді мені здається, що на світі немає нічого більш приємного, ніж поніжитись у теплій ароматній воді після напруженого дня: лежиш у ванні, і всі негаразди, які ще годину тому поставали в уяві грізними монстрами, тепер швидше нагадують кудлатих цуценят. Кудись зникає смертельна (нічого не хочеться!) втома, ноги більше не нагадують неповоротких колод, не болить голова, не ниє поперек і шлунок уже не б'ється в гастритній істериці. Краса... Водні процедури можуть лікувати не лише тіло, але й душу — ванни допомагають відновити сили, заспокоїти розхитані нерви, пережити сварку з коханим, прийти до тями після «проколу» на роботі і врешті-решт відчути себе людиною. Звісно, якщо підходити до прийняття ванн iз розумом і чітко знати, коли у теплу воду треба насипати солі, коли — розчинити кілька крапель бергамотової олії, а коли — накидати ромашкового цвіту. А бувають ситуації, коли приймати ванну взагалі не можна — про них ми теж сьогодні згадаємо.

 

У чому вся сіль?

      Сольова ванна очищає, пом'якшyє шкіру та поліпшує мікроциркуляцію крові, стверджують косметологи. Іони кальцію зміцнюють нігті, іони натрію і калію регулюють водний баланс клітин шкіри, тому добре знімають набряки ніг, іони інших корисних речовин знімають м'язові і суглобні болі, покращують роботу серцево-судинної та нервової систем, підсилюють обмін речовин. Важливо пам'ятати: сіль треба розчинити у кількох літрах гарячої води, а вже потім крутити синій та червоний крани, аж поки не наберете повну ванну.

      Ванни з настоями трав — гарний профілактичний і косметичний засіб. Більшість лікувальних рослин під впливом гарячої води виділяють ароматичні олії, які впливають на людину як через нервові закінчення шкіри, так і через органи дихання. Для приготування такої ванни треба взяти приблизно 300 грамів сухої трав'яної суміші (це може бути череда, календула, ромашка, хвоя тощо), залити одним літром окропу, накрити кришкою на 5—10 хвилин, процідити і вилити у ванну. Крім того, можна замотати квіти чи стебла рослин у марлю і кинути мішечок у ванну — такою «мочалкою» добре протирати тіло. Якщо вовтузитися з мішечками й каструльками не хочеться, можна купити в аптеці трав'яні екстракти чи таблетки, які просто розчиняють у воді відповідно до інструкцій. Особливо «ліниві» капають у воду ефірну олію, яка миттєво наповнює ванну свіжим ароматом. Кілька секунд — і можна пірнати...

      За свідченнями аптекарів, найчастіше люди купують для прийняття ванн такі рослини чи екстракти:

      — заспокійливі, які слід вживати при неврозі та безсонні: ялиця, меліса медова, ялiвець, липовий цвіт, валеріана, лаванда;

      — тонізуючі, які знімають утому й дратівливість: соснова хвоя, кінський каштан, розмарин, полин, шишки хмелю;

      — протизапальні, які допомагають «прийти до тями» подразненій шкірі: ромашка, м'ята перцева, деревій, бруньки і листя берези, лаванда, квіти нагідків;

      — при підвищеній пітливості — кора дуба та верби білої, листя горіха, квіти і плоди чорної бузини;

      — при застуді — гірчиця (100 грамів сухого порошку в мішечку з тканини на теплу ванну).

Синій, білий, золотий — обирайте будь-який

      Купуючи духмяні наповнювачі для ванн, в першу чергу з'ясуйте для себе, який результат має принести продукт. Скажімо, на полицях магазинів часто можна побачити солі, просякнуті ароматичними есенціями. Крім приємного запаху, вони не несуть жодного корисного навантаження для людського організму — з таким же успіхом ви можете налити у воду рідкого мила, шампуню чи піни для ванни. Якщо приємний аромат і колір води — все, чого ви хочете від солі, тоді сміливо вирушайте по покупки до парфумерно-косметичних відділів магазинів. Якщо ж ви надаєте перевагу лікувальним і профілактичним властивостям солі, ласкаво просимо до спеціалізованих магазинів та аптек. Крім того, при виборі зважайте не лише на ціну та багатообіцяючу назву, а й на склад цих товарів. Натуральні мінерали, ефірні олії та витяжки з рослин — краще, ніж коктейль із ароматизаторів і барвників...

      Утім зневажати запахом солі теж не варто. Якщо вміст пакетика ідеально підходить вам за своїм впливом на організм, але від різкого аромату болить голова і з'являється роздратування, то, на жаль, про позитивний вплив на здоров'я не може бути мови. Психологічний дискомфорт повністю перекриє корисні властивості мінералів і рослинних екстрактів...

А дозвіл на купання є?

      Перш ніж здійснити «набіг» на магазин чи аптеку в пошуках най-най-найкращої солі чи ароматичної композиції, з'ясуйте, чи можна вам взагалі приймати ванну. Адже, як повідомляє «Медпортал», багатьом людям така процедура протипоказана.

      * Не можна приймати ванну натщесерце або відразу після щедрого застілля. На голодний та переповнений шлунок водні процедури не принесуть жодної користі — навпаки, це може негативно вплинути на серцево-судинну діяльність людини.

      *  Вода в жодному разі не повинна покривати шию й область серця, за винятком спеціальних бальнеологічних процедур, які здійснюють під контролем лікаря.

      *  Гарячі ванни протипоказані хворим на діабет і атеросклероз, вагітним жінкам, людям з високим або низьким тиском, маленьким дітям та чоловікам і жінкам віком від 65 років.

      *  Холодні ванни протипоказані хворим на радикуліт, а також пацієнтам із захворюваннями нирок (особливо тим, хто мусить постійно очищувати кров за допомогою апарату «штучної нирки»). Крім того, медики не рекомендують приймати ванни (як холодні, так і гарячі) людям під час загострення деяких хронічних захворювань. Тому якщо у вас виникли сумніви щодо доцільності проведення водної процедури, треба проконсультуватися з лікарем і з'ясувати, чи не нашкодить ванна вашому здоров'ю.

      Готуючись прийняти ванну, слід пам'ятати:     

      *  У цілому тепло заспокоює, розслаблює і сповільнює процеси в організмі, а холод, навпаки, стимулює, тонізує і підсилює активність внутрішніх органів. Тому теплий душ або ванну краще приймати ввечері, а прохолодний або контрастний душ (спочатку теплий, а потім холодний ) — вранці, щоб прокинутися.

      *  Незважаючи на всю корисність ванн, їх не можна приймати щодня, особливо влітку, інакше ви ризикуєте пересушити шкіру. Вилежуватись у воді треба не частіше, ніж раз на 2-3 дні, в інші дні обмежуючись душем.

      *  До прийому ванни треба вимити тіло під душем (а ще краще — зробити м'який пілінг) і очистити шкіру обличчя. Після такої підготовки сіль, олія чи трав'яна настоянка, розчинена у воді, краще проникатиме через шкіру до кровоносних судин та тканин організму.

      *  Лежачи у ванні, не забудьте про користь легенького масажу, який дає найкращий результат саме після водяного «розігріву». Витративши кілька хвилин на розтирання тіла спеціальною щіткою (або ж досить жорсткою губкою), ви покращите тонус шкіри: за кілька сеансів вона стане гладенькою та пружною. Ефект буде ще кращим, якщо накидати у воду солі з антицелюлітною дією або вилити чайну ложку спеціальної олії для тіла.

Після грядки — порепані п'ятки

      Якщо на прийняття «нормальної» ванни не вистачає ні сил, ні бажання, ні гарячої води (проблема актуальна для більшості українських міст), можна обмежитися ванночкою для ніг. Така процедура особливо актуальна влітку, коли й вени на кінцівках набрякають більше від звичайного, і тіло надзвичайно пітніє, і п'яти пересихають та тріскаються. Людина, якій хоч раз у житті дошкуляла тріщина на п'ятці, добре знає, як важко позбутися цієї рани. Водночас попередити проблему не так уже й важко: достатньо раз на тиждень налити у миску теплої (десь 37 градусів тепла) води, насипати туди соди (столову ложку на літр рідини), занурити у розчин ноги і потримати 15—20 хвилин. Не забудьте лишень, що після ванночки обов'язково треба намазати їх жирним кремом, косметичною олією або ж, у крайньому випадку, кукурудзяною чи звичайною соняшниковою олією (без жирної змазки ноги після водної поцедури будуть тільки сильніше тріскатися). Найбільше тішить те, що практично всі народні рецепти «мисочного» експрес-оздоровлення ніг дуже прості, інгредієнти для ванночок є в кожній домашній аптечці, часу на процедуру йде небагато, а результати можна помітити практично відразу.

 

УМний РЕЦЕПТ
Дезінфікуючі ванночки для ніг, на яких з'являються тріщинки:

      • 1 літр води, 1 столова ложка настою календули.

      • Слабкий розчин марганцівки — ледь-ледь рожева водичка.

Для втомлених ніг:

      • 1 літр води, 2 столові ложки ромашки, лляного насіння, польового хвоща.

      • 1 літр води, 1 столова ложка оцту.

      •1 літр води, 1 столова ложка камфорного спирту.

Проти пітливості:

      • Сольові ванночки — дві жмені солі на миску води.

      • Ванночки з оцтом — одна столова ложка оцту на миску води.

Для поліпшення кровообігу:

      •1 літр окропу, 2 столові ложки соснових бруньок, 1 столова ложка оцту.