«Дитинство закінчилося, готуйся до інвалідного візка»

13.07.2006
«Дитинство закінчилося, готуйся до інвалідного візка»

      24 вересня 2005 року. На хуторі Надія Кіровоградської області вже традиційно проходить всеукраїнське театральне свято «Вересневі самоцвіти». Садиба сім'ї Тобілевичів (театральні псевдоніми членів родини — Карпенко-Карий, Садовська-Барілотті, Саксаганський, Садовський) привабила як затятих театралів, так і просто відпочивальників із кількох областей центральної України. Театральне дійство, екскурсії, відпочинок на природі. Ніщо не віщувало трагедії. На екскурсію класом Настя їхала із задоволенням. Дівчина з дитинства цікавиться  театром. І взагалі виявляє не зовсім традиційні для сучасної дівчини смаки: слухає класичну музику, багато малює, до цього вересневого дня — танцювала... Можливо, проявляються гени — все-таки пра-пра-пра-правнучка Тараса Шевченка по Степану, сину сестри поета — Катерини.

      На Хуторі Надія діти веселилися, відпочивали, багато фотографувалися. Пам'ятник Карпенку-Карому, дуб Марії Заньковецької (вона теж чимало часу провела в садибі). Сфотографуватися вирішили й перед від'їздом  — п'ятеро дівчат примостилися на залізних ланцюгах, які провисають між двометровими цегляними стовпами і слугують декоративною огорожею. До школярів тут робили фото на пам'ять тисячі відвідувачів садиби-музею. Настя сіла трохи збоку від подруг.

      Фото так і не вийшло. В об'єктив було видно, як падає на Настю цегляний стовп. За секунду кілька центнерів різко змінюють долю дитини. Чотири переломи ребер, поранені легені й найстрашніше — компресійний перелом хребта.

      Спочатку рятували легені. Кілька днів дівчина перебувала на межі життя і смерті. Далі — операції на хребті. І діагноз — параліч ніг.

      Рідні поставилися до діагнозу стійко: про інвалідний візок тут навіть не згадують — будуть боротися до останнього. Мама Оксана і тітка Яна (сестра матері) готові зробити для дівчини все можливе і неможливе. Коли це допоможе дитині, то готові хоч і власні частини тіла віддати.

      А от медичний персонал зустрічався різний: в Кіровоградській обласній лікарні до Насті ставилися, як до рідної. У Київському реабілітаційному центрі для спинальних хворих  — теж. Тут навіть гасло є — «Надія вмирає останньою». А от в Інституті ортопедії й травматології міста Києва деякі лікарі дозволяли собі заявити дівчині: «Дитинство закінчилося, готуйся до інвалідного візка».  Це сталося якраз напередодні дня народження Насті. У своє 15-річчя, 17 травня 2006 року, вона поставила собі за мету — зайти і ногою відчинити двері кабінету того медика, який так жорстоко з нею повівся.

      Адже надія і справді є. Тільки потрібно курс реабілітації не припиняти до переможного кінця. Можливо, через роки, але Настя Шкода піде. Кілька днів тому вона вже зробила перші кроки в ходунках. Ніг при цьому дівчина так і не відчула.

      Не втрачати оптимізму допомагають друзі, знайомі й незнайомі добродійники з різних куточків Кіровоградської області, які з перших днів чим могли допомагали Насті. Тітка Яніна Шкода впевнена, що якби не допомога людей, то родині вже довелося б продати будинок — лікування  обходиться дорого. Починаючи від колишнього (тепер нардеп від «Нашої України») «губернатора» Кіровоградської області Едуарда Зейналова, який допомагав Насті з оформленням документів і взагалі опікувався, до незнайомих пенсіонерів, які перераховували на лікування десять гривень, — усім Настя надзвичайно вдячна.

      У вільний від процедур час дівчина працює в цікавій художній формі: робить картини з пластеліну. Виходить незвичайно і дуже гарно. Ці малюнки вона дарує друзям і тим, хто хоч якось їй допоміг. Познайомилась з одним з відвідувачів лікарні — італійцем. Вивчає італійську. З шкільним навчанням не просто, адже Настя то в Кіровограді, то в Києві. В рідній Знам'янці практично не буває. З друзями спілкується по телефону, який їй подарували відразу ж після нещасного випадку. От тільки телефонують усе рідше. А попереду — лікарні і ще раз лікарні.

      Сім'я Насті нікого не звинувачує у тому, що сталося. Вчителі? Як тут прослідкуєш: всі сідали, а впав стовп — на Настю. Тим більше, що рідна школа не лишилася осторонь, — допомагали, збирали всім світом кошти. Образливо за керівництво садиби-музею «Хутір Надія». Так, стовпи не лавки для сидіння не призначені. Але хоч би поцікавились колись: «Як там дівчина?» Чимось допомогли...

      Минуло дев'ять місяців із того часу, як сім'я Насті Шкоди живе в часовому режимі «до» і «після». «До» — школа, друзі, танці. «Після» — лікарняне ліжко й ніяких танців. Але надія вмирає останнью.

 

     Якщо ви маєте бажання допомогти Насті, переказуйте кошти:

АППБ «Аваль», Знам'янське відділення, поточний рахунок банку:

№29090318, МФО 323538, Код 13762450.

Призначення платежу:

Для зарахування на рахунок Шкоди Яніни В'ячеславівни №34650, ідентифікаційний код 2274915886

З поміткою «Благодійна допомога на лікування Насті Шкоди».