Малі ще до солярію ходити!

11.07.2006

      Солярії, лампи для засмаги та інші джерела штучного ультрафіолетового випромінювання значно збільшують ризик розвитку раку шкіри. З таким попередженням виступили представники наукового комітету з оцінки якості споживчих товарів при Європейській комісії, повідомляють «Медновини».

      Як заявив на прес-конференції в Брюсселі представник Єврокомісії Грегор Крошубер, сьогодні для виробників апаратів для засмаги не існує обмеження максимального рівня інтенсивності випромінювання. А деякі прилади, які з'являються в результаті технологічного прогресу, можуть просто підсмажити людину, як барбекю. Відвідувачам старих соляріїв, у яких лампи вже віджили свої найкращі часи, таке лихо практично не загрожує. А от клієнтам дорогих новітніх установок треба уважно слідкувати за реакцією шкіри на сеанси «штучного сонця» і скорочувати їхню тривалість у разі виникнення дискомфорту чи больових відчуттів.

      За даними Єврокомісії, тільки у Великобританії жертвами онкологічних захворювань, викликаних надлишковим впливом штучного ультрафіолетового випромінювання, щорічно стають близько 100 чоловік. У групі підвищеного ризику перебувають, зокрема, родичі онкохворих, підлітки й люди з порушеннями пігментації шкіри. Для того щоб не збільшувати й без того велику групу людей, хворих на рак, комісія пропонує встановити максимальний ліміт інтенсивності ультрафіолетового випромінювання й обмежити доступ до соляріїв осіб, яким ще не виповнилося 18 років. Онкологи схвально ставляться до таких планів, а от виробникам «сонячної» техніки таке нововведення навряд чи сподобається...