«М'ясний» паштет зі свинячої шкурки

11.07.2006

      Лікарі-дієтологи різних країн складають великі переліки продуктів і страв, які не приносять людині нічого, крім проблем зі здоров'ям. Ці переліки мають багато відмінностей, але американські дослідники визначили 5 позицій, присутніх у кожному без винятку списку, повідомляє сайт «Медикус.ру». Найбільш небезпечними для наших нутрощів сайт назвав:

1. Солодкі газовані напої. Вчені довели, що така водичка створена не для вгамування спраги, а навпаки, для її підсилення. Крім того, солодка газировка містить багато цукру чи його замінників (близько 5 чайних ложок цукру в одній склянці напою), і постійне споживання такого висококалорійного продукту може призвести до ожиріння.

2. Картопляні чипси, особливо виготовлені не з цілої картоплі, а з пюре. Це, по суті, висушена суміш вуглеводів та жиру плюс штучні смакові добавки. До цієї ж категорії належить картопля-фрі, з якої під час приготування випаровуються всі корисні речовини.

3. Солодкі батончики на кшталт «Снікерса», створені не для вгамування голоду, а для покращення апетиту. Поєднання великої кількості цукру і різних хімічних добавок забезпечує високу калорійність та викликає у людини шалене бажання їсти.

4. Сосиски, сардельки, варена ковбаса, паштети й інші продукти з так званими прихованими жирами. Не кожен споживач знає, що до 40 відсотків ваги цих продуктів складають жири (сало, жир із нутрощів, свиняча шкурка, обрізки підчеревка тощо), які маскуються під м'ясо за допомогою різноманітних смакових добавок.

5. Жирні сорти м'яса, особливо у смаженому вигляді.

      Як стверджують дієтологи, якби жирно-солодке «смакотиння» з цього списку ніколи не потрапляло на наш обідній стіл, людей із діабетом, ожирінням та захворюваннями шлунково-кишкового тракту було б значно менше, ніж сьогодні.