Старий світ кращий від нових двох

04.07.2006
Старий світ кращий від нових двох

Бразильський голкiпер Дiда рвався в бiй. (Фото РЕЙТЕР.)

      Якщо виліт збірної України у чвертьфіналі сприймався як звичайна справа, бо команда Блохіна й так уже дісталася надто далеко, то результати всіх інших баталій на цій стадії «мундіалю» більшість оглядачів вважає несподіваними. Вперше за останні 24 роки до півфіналу пробилися суто європейські команди. Тоді, у 1982-му, першість проводилася також у країні Старого світу — Іспанії, а чемпіонами стали італійці.

      Після не надто натхненної гри бразильців на старті головними претендентами на Кубок світу, за версією букмекерів, стали аргентинці. Але минулої п'ятниці у Берліні на їхньому шляху трапилися німці, яких несе все ближче до фіналу на крилах всенародного патріотизму. Варто пригадати, що збірні Аргентини й Німеччини у фіналах чемпіонатів світу 1986 і 1990 років обмінялися перемогами, а долю Кубка-1990 на користь німців вирішив сумнівний пенальті. Цього разу словацький арбітр Любош Міхел не ризикнув вказати на позначку на 88-й хвилині, коли захисник «Ганновера» Крістоф Мертезакер завадив проходу Максі Родрігеса.

      Перед цим суперники обмінялися влучними ударами головою. Роберто Айяла відгукнувся на навіс iз кутового Рікельме, і команда Юргена Клінсманна вперше змушена була відігруватися. В одній з атак гравець господарів Мирослав Клозе травмував воротаря суперників Аббондансьєрі, і той вимушено залишив поле. А незадовго до завершення основного часу форвард «Вердера» після флангового навісу випередив Соріна й пробив резервного голкіпера Франко з мадридського «Атлетико».

      У додатковий час команди більше дбали про недоторканність своїх воріт, а загалом за 120 хвилин завдали лише по п'ять ударів у «рамки» одна одної. В серії пенальті більш вправними виявилися німці, а їхній голкіпер Єнс Леманн парирував два удари. Здається, всі телекомпанії прокрутили кадр, як запасний Олівер Канн надихав свого партнера-конкурента Леманна на 11-метрові, а потім вітав з успіхом.

      Після матчу у латиноамериканців не витримали нерви, й вони затіяли бійку біля бокової лінії. Замішаними в ці події виявилися навіть головний тренер німців Клінсманн і менеджер команди Олівер Бірхофф, які намагалися заспокоїти агресивних супротивників. А наставник збірної Аргентини Хосе Пекерман після цієї поразки подав у відставку.

* * *

      Так само в серії 11-метрових у Гельзенкірхені з'ясовували кращого команди Англії й Португалії. Родоначальники футболу мають бути задоволеними, що взагалі дотягнули до пенальті, оскільки половину часу грали вдесятьох: молодий бичок Уейн Руні після єдиноборства навмисно «в'їхав» суперникові поміж ніг. Команда шведа Свена-Горана Ерікссона так і не продемонструвала футболу, якого від неї очікували, а португальці на чолі з тренером чемпіонів 2002 року, бразильцем Луїсом Феліпе Сколарі, навіть без дискваліфікованих Деку й Коштіньї виглядали краще. Тому їхній вихід до квартету кращих виглядає хоч і менш очікуваним, проте більш логічним. Вправно зіграв у «рамці» не зірковий, але надійний воротар Рікардо зі «Спортинга». А Девідові Бекхему, якого замінили в другому таймі, залишалося тільки втирати скупі сльози на трибуні. Через день після цього він оголосив, що складає з себе повноваження капітана збірної Англії.

* * *

      Ще в одній дуелі колишніх фіналістів у Франкфурті зійшлися Бразилія і Франція. І знову, як і в фіналі 1998 року, перемогли європейці. Вкотре підтвердилася загальна тенденція учасників «мундіалю» грати від захисту й сподіватися на швидку атаку або стандартну ситуацію. Ще раз довів, що має порох у порохівницях Зінедін Зідан. Саме півзахисник «Реалу», якого визнали кращим гравцем матчу, зробив зі штрафного вирішальний навіс, і його зльоту замкнув Тьєрі Анрі. «Чарівники м'яча» занервували, збилися на навалу, почали симулювати порушення правил, але бодай раз пробити Бартеза не спромоглися. Вперше за останні чотири «мундіалі» Бразилія не зіграє у вирішальному матчі.

 

ТАБЛО

1/4 фіналу

30 червня

Україна — Італія — 0:3

Гамбург. «АОЛ-Арена». 51 000 глядачів

      Суддя: Де Блікер (Бельгія)

      Україна: Шовковський, Гусєв, Русол (Ващук, 45+1), Свідерський (Воробей, 19), Несмачний, Тимощук, Гусин, Шелаєв, Калиниченко, Мілевський (Белік, 72), Шевченко

      Iталія: Буффон, Каннаваро, Гроссо, Барцальї, Дзамбротта, Каморанезі (Оддо, 68), Гаттузо (Дзаккардо, 77), Пірло (Бароне, 68), Перротта, Тотті, Тоні

      Голи: Дзамбротта, 6; Тоні, 59, 69

      Попередження: Свідерський, 16; Калиниченко, 21; Мілевський, 68

Німеччина — Аргентина — 1:1,

по пен. — 4:2

Берлін. 72 000 глядачів

      Голи: Клозе, 80 — Айала, 49

      Вилучення: Куфре, після матчу

      Пенальті забили: Нойвілль, Баллак, Подольськи, Боровськи — Крус, Максі Родрігес; не забили: Айала й Камб'яссо

 

1 липня

Бразилія — Франція — 0:1

Франкфурт. 49 000 глядачів

      Гол: Анрі, 57

 

Англія — Португалія — 0:0,

по пен. — 1:3

Гельзенкірхен. 52 000 глядачів

      Вилучення: Руні, 62 (А)

      Пенальті забили: Харгрівз — Сімао, Поштіга, К. Роналдо; не забили: Лемпард, Джеррард, Каррагер — Хуго Віана, Петіт

* * *

      Кращі бомбардири: Клозе (Німеччина) — 5, Анрі (Франція), Креспо і Максі Родрігес (Аргентина), Роналдо (Бразилія), Вілья і Торрес (Іспанія), Подольськи (Німеччина) — по 3... Шевченко (Україна) — 2.

 

АНОНС

Півфінали

4 липня (Дортмунд)

Німеччина — Італія (22:00 за київським часом, трансляція — ICTV)

5 липня (Мюнхен)

Франція — Португалія (22:00 за київським часом, трансляція — «Інтер»)

Матч за 3-тє місце

8 липня

(Штутгарт, 22:00 за київським часом, трансляція — ICTV)

Фінал

9 липня

(Берлін, 22:00 за київським часом, трансляція — «Інтер»)